Főoldal > DIÉTA > Kell-e vitamint szedni ketogén diéta alatt?

Kell-e vitamint szedni ketogén diéta alatt?

diétaétkezésfogyásketogén diétamultivitaminszénhidráttáplálkozásvitaminvitaminhiányzsír
0

Írta:

Figyelem: a népszerű diéta vitaminhiányhoz vezet!

A ketogén diéta a szénhidrátok drasztikus visszaszorításán alapul. Az azonban tévhit, hogy mindez csak a tésztáról, a kenyérről és a süteményekről történő lemondást takarja, hiszen rengeteg olyan étel fogyasztását is tiltja, amelyek tömve vannak értékes tápanyagokkal, mint például a gyümölcsök. Joggal felvetődik a kérdés, hogy a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat honnan tudja pótolni a szervezetünk? Célszerű lenne multivitamin tablettát szednünk a diéta teljes ideje alatt, hogy ezúton támogassuk meg vitamin- és ásványi anyag szükségletünket?

Mikor kell vitamin tablettákat szedni?

Jól összeállított, kiegyensúlyozott étrend esetén valójában nincs szükségünk külön táplálék-kiegészítők fogyasztására. A különböző diéták, így a ketogén is, azonban bizonyos táplálékok korlátozásra épülnek. Ha teljes ételcsoportokat, mint például a gabonákat vagy épp a gyümölcsöket, száműzzük az étrendünkből, egészségünk érdekében mindenképp érdemes multivitamin tablettát szednünk. A vitaminfogyasztáshoz általános szabályként elmondható, hogy a táplálék-kiegészítőket étrendünkhöz és az abban rejlő hiányokhoz kell alakítanunk. Tehát, ha nem eszünk halat, érdemes Omega3-at szednünk.

Hands holding an healthy fresh vegetarian salad in a bowl, fresh raw vegetables on background, top view

A ketogén diéta milyen vitaminhiányt okoz?

Ketogén diéta alatt feltétlenül olyan vitaminkészítményt válasszunk, amely folsavat is tartalmaz. A folsav ugyanis leginkább a teljes kiőrlésű kenyerekben, müzlikben és más gabonát tartalmazó termékekben található meg, és kiemelt szerepet játszik az egészséges, új sejtek képződésében. A szénhidrátok mellőzése azonban más fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányát is okozza, mint a B5-, a B7-vitamin, a króm és a kalcium. Hiszen ezek legfőbb forrásai is a gabonafélék.

Érdemes a diéta első néhány hetét elektrolitokkal, káliummal és nátriummal is megtámogatni, ezek segítségével ugyanis elkerülhetők a megfázásszerű tünetek és a vele járó gyengeségérzet. Mint minden diétánál, itt is először vizet vesztünk, emiatt dehidratáció jelentkezik a szervezetben.

Van-e olyan vitamin, amit ketogén diéta alatt nem tanácsos szedni?

Igen, méghozzá a gumivitaminok. Ezek kétségtelenül élvezetes módjai a napi vitamin– és ásványi anyag szükségletünk fedezésének, de mivel cukorral vannak édesítve, így ketogén diéta alatt nem javasoltak. Általában glükóz szirupot és szacharózt tartalmaznak, természetesen viszonylag kis mennyiségben, tehát nem gátolva a ketózist. Érdemesebb azonban ezt a minimálisan engedélyezett szénhidrátmennyiséget inkább zöld leves zöldségekből vagy pár falat teljes kiőrlésű gabonaféléből bevinni. Arra tehát mindenképp figyeljünk, hogy tabletta vagy kapszula formájában vigyük be a mikrotápanyagokat a szervezetünkbe. Válasszunk ezekből is olyat, amelyben nincs jelentős mennyiségű adalékanyag és megbízható a gyártója.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X