Főoldal > DIÉTA > Kiderült: ezek 2019 legjobb diétái

Kiderült: ezek 2019 legjobb diétái

diétaételétkezésétrendfogyásfogyókúrakalóriatápanyagtáplálkozászsírégetés
0

Írta:

A legnagyobb meglepetés, hogy a népszerű Ketogén diéta csak a 38. helyet kapta a U.S. News & World Report listáján

Az új év általában mindenki számára különböző wellness fogadalmakkal kezdődik: lefogyni 15 kg-t, egészségesebben étkezni, kiiktatni a gyorsételeket vagy éppen rendszeresen mozogni. A U.S. News & World Report évente osztályozza a különböző fogyókúrákat, hogy ezzel is segítse az életmódváltókat a megfelelő kiválasztásában.

Melyek a legjobb diéták, amiket érdemes követni?

A legjobb diéták győztesei idén egyértelműen a mediterrán- és a DASH diéta lettek, hiszen nemcsak a legjobb általános diétákban nyertek, hanem szinte minden kategóriában taroltak. Az aranyérmes Mediterrán diétát hazánkban sem kell bemutatni, a főként zöldségeken, gyümölcsökön, teljes kiőrlésű gabonákon, magvakon, tengeri halakon és olívaolajon alapuló étrend ugyanis igazán tápanyagdús és sokak által kedvelt. A DASH-t, azaz a magas vérnyomás megállításának elősegítésére kifejlesztett diétás étrendet, azonban itthon már jóval kevesebben ismerik. A kettő kombinációján alapuló MIND nevezetű diéta pedig az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Ez annyiban rendhagyó, hogy fókuszában nem is a fogyás, hanem az agyi funkciók egészségének támogatása és a mentális hanyatlás megelőzése áll. A köztük levő, harmadik hely pedig a Flexitáriánus diétáé lett, amely alapvetően vegetáriánus alapokon nyugszik, de megengedi a húsévest is, kiegyensúlyozott napi ötszöri étkezéssel pedig az egészség megőrzését szolgálja. A növényi diéták közül még előkelő helyezést kapott a Nordic-, azaz az északi diéta, amely nemcsak rendkívül egészséges, hanem egyben környezettudatos is. Ám az Ornish-féle diéta sem hiányzik a rangsor elejéről, amely azért meglepő, mivel pont a trendekkel szemben megy azáltal, hogy komplex szénhidrátokban gazdag zsírszegény étrendet ír elő.

97186117 - ketogenic low carbs diet concept. healthy balanced food with high content of healthy fats. diet for the heart and blood vessels. organic ingredients, dark rusty background, copy space top view

Miért kullog a Ketogén és a Whole30 diéta a lista végén?

Hogy lehet, hogy az Ornish-diéta jó helyen szerepel a listán, ám a Ketogén a legrosszabbak között van számon tartva az U.S. News szerint? Mindez annyira nem sokkoló, hiszen a friss kutatások sorra hívják fel a figyelmet az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diéták káros hatásaira. Ráadásul feltételezhetően idővel bebizonyosodik a Ketogén követéséről az is, hogy a szív- és érrendszer egészségére hosszútávon nem előnyös. A Whole30 hasonlóan járt, hiszen teljes ételcsoportok, mint a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák kiiktatásával nem feltétlenül a gyulladást csökkenti, sokkal inkább súlyos hiánybetegségekhez vezethet. A 38. helyen szereplő Ketogén és a 39. Whole30 után már csak a Reset és a Dukan diéta található a lista legvégén. A korlátozó diétákról tehát ez a rangsor is megerősítette, hogy korántsem egészségesek.

Hogyan rangsorolják a diétákat?

Mivel a nyilvánosságra hozott listában szép számmal vannak meglepetések, vagy legalábbis a trenddel ellentmondó eredmények, jogosan felvetődik a kérdés, hogy mi alapján állítja össze a rangsort a U.S. News & World Report. Összeállításában számos szakember vesz részt, többek között a legnevesebb táplálkozási szakértők, dietetikusok, illetve olyan orvosok, akik cukor- és szívbetegségekre specializálódtak. A listában található 41 diétát 7 különböző kategória alapján osztályozzák, szem előtt tartva többek között azt is, hogy mennyire könnyen követhető és tápanyagdús, illetve, hogy hatékony-e rövid- és hosszútávon is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X