Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb fiatalító ételek

Ezek a legjobb fiatalító ételek

étkezésfiatalságfogyásszépségtáplálkozásvitamin
0

Írta:

Lássuk be, fiatalabb már senki nem lesz, itt az ideje elfogadni a tényt, de nem szó nélkül. A drága bolti kencék helyett az elfogyasztott étellel is tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Nem számít, mennyi idős vagy, ha beépíted az alábbi ételeket az étrendedbe, könnyedén csökkentheted a ráncok előfordulását.

1. Görög joghurt

A görög joghurt sok fehérjét és többféle probiotikumot tartalmaz. Ne dőlj be a feliratnak! Mindig olvasd el az összetevőket, egyes „görög joghurtok” akár 22 gramm cukrot is tartalmazhatnak. Olyan márkát keress, ami 10 gramm cukornál kevesebbet tartalmaz adagonként. A cukor mellett a zsírtartalomra is érdemes odafigyelni, mert ez a joghurt alapvetően elég zsíros, válaszd inkább a zsírszegény változatot.

2. Áfonya

Oldható rostban igen gazdag, elősegíti a szív egészségét és szabályozza a vércukorszintet. Rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, C- és K-vitamint is bőven tartalmaz, igazi szuperétel az áfonya, csökkenti a korai öregedés jeleit.

3. Kávé

Már több tanulmány igazolta, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a szívbetegségek, stroke, cukorbetegség és bizonyos fertőzések kockázatát. Napi egyetlen csésze a kedvenc kávédból és máris csökkentetted az Alzheimer-kór és memóriaromlás esélyeit.

4. Alma

Az almában lévő oldható rost úgy szívja magába a koleszterint, akár egy szivacs. Csökkenti a vércukorszintet, ezáltal pedig a cukorbetegség kockázatát. A benne lévő vitaminoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert, a kálium által pedig a szív funkcióit javítja. Mindenképpen fogyassz almát nap mint nap.

alma2.jpg ()

5. Quinoa

A Dél-Amerikában őshonos mag csordultig van fehérjével, antioxidánssal, vitaminnal és ásványi anyagokkal. A legtöbb gabonához hasonlóan pedig igen magas a rosttartalma. A quinoa nagyon sokoldalúan felhasználható, nincs erős íze, ezért köretként rizs vagy tészta helyett kiváló, de főételként is fogyasztható fasírt vagy rakott ételekhez.

6. Brokkoli

Ha csak egyetlen fajta zöldséget vagy hajlandó fogyasztani az egészséged érdekében, akkor a brokkolit válaszd! Tápanyagokban bővelkedik, rostban és vitaminokban (A-, C-, K-vitamin) gazdag. A szervezeted sokoldalúan képes felhasználni, erősíti a szemet, a csontokat, hasznos a szívnek és az immunrendszernek.

7. Lazac

Nagyon magas az omeg-3 zsírsav tartalma, a lazac „jó” zsírokban gazdag. Megvéd minket a szív- és érrendszeri betegségektől, mivel az erek egészséges állapotát segít megőrizni. Gyulladáscsökkentő hatásának hála mérséklődik az ízületi fájdalom és az agyműködés fokozódik.

8. Étcsokoládé

A csoki nem ellenség, főleg a magas kakaótartalmú ét változat. Flavonoidok és polifenolok találhatóak benne, erőteljes antioxidáns, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Pozitívan hat a vérnyomásra, segít kipucolni az ereket. A legerőteljesebb hatás érdekében minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokit válassz.

A fenti ételeket könnyedén beépítheted az étrendedbe, hogy kiélvezhesd az öregedésgátló hatásukat. Ha mégis tanácstalan lennél, íme egy mintaétrend:

Reggeli: Görög joghurt áfonyával + egy csésze kávé

Tízórai: Egy alma

Ebéd: Lazac quinoával vagy brokkolival

Uzsonna: Néhány kocka étcsoki

Vacsora: Görög joghurt

Az időt persze nem lehet megállítani, az öregedés folyamatát pedig nem lehet visszafordítani, az egészséges táplálkozás azonban meglátszik a bőrödön, hajadon és közérzeteden is. Ha odafigyelsz, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyassz, sokkal energikusabb és üdébb leszel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X