Főoldal > DIÉTA > Egyél úgy, mint az állatok!

Egyél úgy, mint az állatok!

állatdiétaegészségfogyáshízástáplálkozástipp
0

Írta:

Az emberi világban gyakran őrült és szigorú táplálkozási trükköket vetünk be annak érdekében, hogy megszabaduljunk pár kilótól.

Ezzel szemben a madarak és vadállatok életük ¾ részét ébren töltik, ami alatt élelmet kutatnak és fogyasztanak el, mégsem híznak meg. Akkor hogy is van ez? Tanulj tőlük, mutatunk öt állati diétát!

1. Pingvin

Tarts szünetet!

Ezek a vízimadarak egy hónapig vagy tovább böjtölnek, de neked bőven elég 12 órán keresztüli böjtöt tartanod az este, éjszaka folyamán.

Az indok: A Nothwestern Egyetem kutatása szerint azok, akik késő délután, kora este esznek utoljára, körülbelül 250 kalóriával kevesebbet visznek be napi szinten, mint azok, akik lefekvés előtt közvetlenül bekapnak pár falatot.

„Ha időszakosan böjtölsz, a szervezet a zsírraktárakból fog energiát előállítani.” – állítja Dana Hunnes dietetikus.

2. Bálna

Ne félj a zsíroktól!

Ezek az emlősök fiatal korukban a dobozos tejnél 10-szer zsírosabb anyatejet fogyasztanak. Egy kísérlet során bebizonyosodott, hogy azok a nők, akik a zsíros változatot fogyasztják, 8-szor kisebb valószínűséggel híztak el azokhoz képest, akik ragaszkodtak a zsírszegény tejhez.

Az indok: Ha csökkented a zsírbevitelt, az gyakran magasabb cukor- és szénhidrátbevitelt eredményez.

A teljes zsírtartalmú élelmiszerekben több a kalória, de tovább tartanak jóllakottan, ezért később leszek éhes, mint a zsírszegény változatok után.

15224759 - massive humpback whale playing in water captured from whale whatching boat

3. Bárány

Rágj sokat!

A kérődző állatok akár 40-szer is megrághatnak egy-egy falatot, mielőtt lenyelnék. Ha jól megrágod az ételed, az azért is hasznos, mert az éhségérzetért felelős ghrelin hormon szintje csökkenni fog, ami miatt később is sokkal kevesebbet fogsz enni.

„Az alaposabb rágás több szempontból is előnyös, érdemes közben odafigyelni arra is, mit eszel. Sokkal jobban kijönnek az ízek, textúrák, ha nem csak felületesen rágod át magad a falatokon.” – állítja Kristin Kirkpatrick wellness manager.

4. Szarvasmarha

Légy marha hidratált!

Próbálj meg olyan hidratált maradni, mint egy szarvasmarha, aki akár 60 liter vizet is elfogyaszt egy nap alatt. A túlevés egyik leggyakoribb oka, hogy akkor is eszel, amikor igazából csupán vízre lenne szükséged. A víz eltelíti a gyomrot, amitől sokkal kevesebbet fogsz enni.

Egy elhízással foglalkozó tanulmány során arra kérték a vizsgálati alanyokat, hogy minden étkezés előtt negyed órával igyanak meg fél liter vizet. A kísérletben résztvevők 12 hét alatt átlagosan 5 kilótól szabadultak meg úgy, hogy semmi máson nem változtattak.

5. Majom

Nasizz frisset!

A majmok igazi lokálpatrióták, azt eszik, amit a fáról leszednek. A Cornell Egyetem mutatói szerint azok a nők, akik hasonlóképpen járnak el (friss gyümölcsöket és zöldségeket esznek és tartanak a kezük ügyében), 14 kilóval voltak könnyebbek azoknál, akiknek nem volt a látóterében friss gyümölcs.

Hunnes az javasolja, hogy még ha a hűtődben is tartod a finomságokat, átlátszó zacskókba csomagolva tartsd a gyümölcsöket és zöldségeket, így nagyobb valószínűséggel választod majd azt, mint egy szelet tortát a büféből.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X