A gluténérzékenység egyre több embert érint napjainkban – a dietetikus segít jobban megismerni ezt a problémát.
A klasszikus értelemben vett gluténérzékenység alatt az ún. gluténsznzitív enteropathiát, cöliákiát értjük. Ez egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség, régi nevén „lisztérzékenység”. A lisztérzékenység kifejezés megtévesztő, mert több állapotra, betegségre is utalhat! A cöliákia nem tévesztendő össze a gabonaallergiával (pl. búzaallergia), a gluténintoleranciával vagy az NCGS-sel (nem cöliákiás gluténérzékenység)!
Mi a cöliákia és mitől alakul ki?
Az autoimmun gluténérzékenység előfordulási aránya 1-2%. Bármely életkorban kialakulhat, de jellemzően gyermekkorban mutatkoznak a tünetek. Öröklődő betegségről van szó, így ha a családban már van cöliákiás, nagyobb a valószínűsége, hogy a család többi tagja is örökli a betegséget.
A cöliákia nem gyógyítható, nem kinőhető, de élethosszig tartó gluténmentes diétával jól karban tartható és teljes élet élhető.
Az autoimmun betegség lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító immunválaszt. Autoimmun gluténérzékenységben a táplálkozással bevitt glutént nem tudja feldolgozni a szervezet, amely bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. A folyamat a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi, mely felszívódási, illetve egyéb, nem csak emésztőrendszeri problémákat, zavarokat okozhat.
Milyen tünetei lehetnek a cölliákiának?
A cöliákia egy egész szervezetet érintő betegség: nemcsak emésztőrendszert érintő tüneteket, hanem egyéb szervek (pl. csontrendszer, bőr) károsodását is okozhatja. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a bélbolyhok, ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar, hiányállapotok alakulnak ki.
A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: egyeseknél enyhék, akár fel sem tűnnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek. Akad olyan is, aki más problémával, betegséggel kapcsolja össze a tüneteket, és például teherbeesési problémák következtében vagy múlni nem akaró pattanások miatt derül fény a cöliákiára.
Jellemző tünetek (egyre ritkább az előfordulásuk):
- (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás
- zsírfényű széklet
- étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
- tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)
- fogzománc hibák, korai fogromlás
- rendszeresen visszatérő afták a szájban
Nem emésztőrendszert érintő tünetek (főként a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt):
- vashiány, vérszegénység
- fáradékonyság, (migrénes) fejfájás, koncentrációs zavar, alvászavar
- hajhullás, körömtöredezés
- csontritkulás, csontdeformitások
- menstruációs problémák
- Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
- egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)
- bőrproblémák (pl. gyulladt pattanások)
Miért tartanak olyan sokan gluténmentes diétát?
Manapság divatos gluténmentes diétát követni, melynek több oka is lehet:
- van, aki fogyás céljából hagyja el a pékárukat (melyek zöme glutént tartalmazó búzalisztből készül),
- van, akinek táplálékintolerancia teszt szerint búzaliszt- és/vagy gluténérzékenysége van,
- van, aki a glutént az „ördögtől való”-nak tekinti,
- van, aki panaszait, tüneteit egyértelműen a gluténfogyasztással köti össze, ezért orvosi kivizsgálás nélkül, de elhagyja a glutént.
Betegség gyanúja esetén mindig nagyon fontos, hogy szakorvoshoz fordulj! Az öndiagnózis nem diagnózis! Még valami, ami nagyon fontos: ha vizsgálatokra adod a fejed, előtte ne térj át a gluténmentes étkezésre (vagy előtte fogyassz minimum 2 hétig minden nap gluténtartalmú ételt), mert a tesztek álnegatív eredményt adhatnak!
Hogyan deríthető ki, valóban gluténérzékeny vagy-e?
Ha a panaszaid, tüneteid alapján felmerült az autoimmun cöliákia gyanúja, akkor először is fordulj szakorvoshoz! Ő a panaszaid alapján kérheti a célzott laboratóriumi vizsgálatokat.
Szükség lesz egy vérvételre, amely során a cöliákiára jellemző antitesteket (ellenanyagokat) vizsgálják, ilyenek a transzglutamináz ellenes antitest (tTG), az anti-endomysium antitest (EMA), vagy a deamidált gliadin peptid (DGP) ellen termelődött ellenanyag. Ha a vérvizsgálat eredménye pozitív, a szakorvos szövettani vizsgálatot, ún. bélbiopsziát rendel el a cöliákia diagnózisának megerősítésében (illetve ennek fényében mondható csak ki a diagnózis!), és annak érdekében, hogy megállapítható legyen a bélboholy-károsodás mértéke.
Ugyancsak vérvétellel történik a gluténintolerancia vizsgálata. A vizsgálat során ún. IgG antitestek (ellenanyagok) termelődnek, de nem beszélhetünk sem autoimmun folyamatról, sem pedig allergiáról! A bélrendszer átmeneti gyulladása következtében (ami fertőzés, hosszú ideig fennálló hasmenés, antibiotikum-kúra, krónikus stressz, nem megfelelő életmód, felborult bélflóra miatt alakulhat ki) „átjárhatóvá” válik a bélfal, és különböző élelmiszerek fehérjéi (mint pl. bizonyos gabonákban a glutén), fehérjetermészetű anyagai (pl. enzimek) a vérbe kerülnek, amiket nem tolerál a szervezet, és tünetek jelentkeznek.
A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS), a gluténintolerancia egyelőre nem pontosan diagnosztizálható állapotok. Hasonló (de enyhébb) tünetek jelentkeznek, mint autoimmun cöliákia esetén. Lényeges különbség, hogy NCGS esetén ellenanyagok, bélnyálkahártya-károsodás és társbetegségek nem mutathatók ki.
Fontos tudni, hogy kevesebb cöliákiás és NCGS beteg van, mint ahányan gondolják magukról!
Nem élethosszig, de pár hónapig tartó megvonásos diétával, megfelelő étrend-kiegészítőkkel (bélflóra-helyreállítással) az esetek többségében megszüntethető a probléma. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy panaszok esetén kizárd a cöliákiát, és a vér antitest-szintjét ellenőriztesd!
Mi az a glutén és miben található meg?
Glutén a gabonamag belsejében található. Egy fehérje-komplex, amely a gliadin és a glutenin fehérjék keveréke. Cöliákiában a búzagliadin és a gliadinnal azonos szerkezettel rendelkező gabonafehérjék (szekalin a rozsban, hordein az árpában) okozzák a tüneteket.
Autoimmun lisztérzékenységben nem maga a liszt, hanem a gliadin okozza a panaszt!
Glutén – vagy más néven sikér. Ez a fehérje nem oldódik vízben, tehát folyadék hozzáadásával és dagasztás hatására megduzzad; rugalmassá válik és ún. térhálós szerkezetet alkot. Kelesztés során a térhálós szerkezetben gázbuborékok keletkeznek, így lesz a tészta laza, lyukacsos szerkezetű. Ezt nevezzük kelt tésztának. Magasabb gluténtartalom nagyobb térfogatú; lazább és foszlós belű tésztát eredményez. |
Giadin és ahhoz hasonló fehérje található a búzában, a durumbúzában, a tönkölybúzában, a kamut búzában, a tritikáléban (és minden egyéb nemesített, keresztezett búzafélében), a rozsban, az árpában. Ezeket tilos gluténérzékenység esetén fogyasztani!
A felsoroltakból készült malomipari termékek (pelyhek, darák, őrlemények, lisztek) és azokat alapanyagként vagy adalékanyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztása is tilos a gluténmentes étrendben!
Vannak kivételek, amelyek megengedettek:
- búzából készült glükóz-szirup, dextróz, maltodextrin
- árpából készült glükóz-szirup
- alkoholpárlatok készítéséhez használt gabonafélék.
A cölliákiások többsége gond nélkül tud zabot enni! A zabban „károsító” fehérje nincsen, de nagy a gluténnal történő szennyeződés veszélye: aratáskor, szállításkor, feldolgozáskor, a termékek csomagoláskor. Ebből következik tehát, hogy csakis olyan zab és zabtermékek (pl. liszt) fogyasztható cöliákiában, amelyen fel van tüntetve, hogy „garantáltan gluténmentes”!
Kutatások szerint a benne található fehérje, az avenin hasonlít a tüneteket kiváltó gliadinhoz, és az érintettek egy részénél elindíthat károsító mechanizmusokat. Mindezekből következik, hogy ha a zab garantáltan gluténmentes is, fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik! A gluténérzékenynek ki kell tapasztalnia, vannak-e tőle panaszai.
Van különbség a gluténmentesség és gluténmentesség között!
Míg az autoimmun cöliákiásnak minden apró morzsára, levegőben szálló lisztporszemre figyelnie kell, addig a divatból gluténmentesen étkező, vagy kevésbé szigorú gluténmentes diétát tartó intoleranciásnak ez még a „belefér” kategória.
A glutén tolerálhatósága egyénenként eltér, de akár már napi 1 mg gliadin rendszeres bevitele is bélrendszeri problémákat okozhat – nem beszélve a folyamatos bélrendszeri károsodásról, és így a lassan kialakuló immunológiai, felszívódási zavarokról.
Fontos tehát, hogy a cöliákiások minden szempontból gluténmentesítsék a konyhájukat, lakásukat, és a munkahelyen, iskolában is saját eszközöket (mosogatószivacsot is!) használjanak.
Használj külön vágó-, gyúródeszkát-, sütő- és főzőedényeket, konyhai eszközöket (jelöld őket színes matricával vagy más jelölővel), kenyérpirítót (kapható kenyérpirítóba való speciális mosható zacskó), kenyérsütőgépet is.
Ügyelni kell a konyharuhák, konyhai textíliák tisztaságára! Tárolj mindent külön, jól zárható dobozban, a hűtőben is jól elkülönítve!
Ha nem gluténmentesen étkezővel élsz együtt, akkor el kell különíteni a konyhai folyamatokat: először a gluténmentes étel készüljön el! Ha bundázott, rántott ételt készítesz, sose használd ugyanazt az olajat!
Mit ehet a gluténérzékeny?
Ma már számos lehetőség, színes alapanyag közül választhat az, aki cöliákiás!
A legfontosabb az étkezés örömének a megtartása, illetve az ún. diétahibák kiküszöbölése! A diéta nagy önfegyelmet, odafigyelést, precíz tájékozódást igényel.
Lényeges, hogy a diétázó szakszerű és praktikus tanácsokat kapjon hozzáértő, dietetikus szakembertől! Az indulásnál feltétlenül fontos a dietetikai konzultáció, mely során a fogyasztható alapanyagokra, megfelelő étlekészítési, -tárolási szabályokra és az étrend színesítésére, változatossá tételére is ki kell térni. Nem beszélve a megfelelő címkeolvasásról, a téves médiainformációk kiszűréséről, amit mind-mind el kell sajátítatnia egy gluténérzékenynek.
A diétának hatalmas jelentősége van a betegség kimenetelésre és az egészségmegőrzésre nézve! Kutatások bizonyítják, hogy a glutén teljes kiiktatásával a páciensek 70 százalékának már 2 héten belül javultak a tünetei, a kisgyermekek testi-szellemi fejlődése visszatér a normális ütemhez. Idővel a vérben lévő ellenanyagok szintje is normalizálódik, regenerálódik a felszívó hámszövet. A felszívódás normalizálódása akár hónapokat is igénybe vehet.
A glutén elhagyását megnehezíti, hogy a gyakran fogyasztott, hagyományos élelmiszerek többsége vagy glutént tartalmazó alapanyagból készült vagy adalékanyagként tartalmazza azt – illetve előállítás, csomagolás, tárolás során szennyeződhet.
A glutén a 14 jelölésköteles allergén egyike, 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (pl. étlapokon) is fel kell tüntetni.
Az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatást kísérheti a “gluténérzékenyek is fogyaszthatják” vagy “cöliakiában szenvedők is fogyaszthatják” kijelentések. Ha az élelmiszert kifejezetten úgy gyártották, hogy az élelmiszer glutént tartalmazó összetevőjének gluténtartalmát csökkentették, vagy a glutént tartalmazó összetevőt más, természetes módon gluténmentes összetevővel helyettesítették, akkor a címkén a „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” vagy „kifejezetten cöliákiában szenvedők számára készült” kijelentések is feltüntethetők.
Gluténmentes diétában bátran fogyaszthatók az ún. feldolgozatlan élelmiszerek:
- natúr tej és tejtermékek, tejkészítmények,
- friss húsok, halak,
- tojás,
- olajok, zsírok,
- friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, natúr gyorsfagyasztott vagy konzervipari készítmények,
- fűszernövények,
- szénsavas üdítők, ásványvíz, natúr gyógyteák.
Beépíthetők a diétába azok a feldolgozott élelmiszerek (pl. ízesített tejtermékek margarinok, zöldség- és gyümölcskészítmények, ételízesítők), melyek csomagolásán fel van tüntetve, hogy a termék gluténmentes!
Gluténmentes diéta során kiemelt figyelmet kell szentelni a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a leggyakrabban használt gluténmentes lisztek (és abból készült pékáruk), úgymint a rizsliszt, kukoricaliszt, a különféle keményítők elenyésző rosttartalommal bírnak. Mivel a gluténmentesség, mint étkezési irányzat, igencsak divatos manapság, előny, hogy szinte „mindenből” készítenek. Így a magasabb rosttartalmú gluténmentes gabonákból, álgabonákból, olajos magvakból, különféle gyökérzöldségekből készült őrlemények is elérhetők a boltokban.
Néhány liszt, amely beépíthető a gluténmentes diétába (persze ha garantáltan gluténmentesek): gluténmentes zabliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, amarántliszt, cirokliszt, csicseriborsóliszt, sárgaborsóliszt, kókuszliszt, lenmagliszt, mandulaliszt, mákliszt, tökmagliszt, szezámmagliszt.
Persze az elkészült ételek állaga más lesz, mert ezek az őrlemények máshogy viselkednek! Eleinte mindenképpen érdemesebb a már bevált recepteket kipróbálni, s csak utána kísérletezni.
A késztermékek is könnyebbséget jelentenek, de igyekezz olyat választani, ami minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz!
Fotó: 123RF