Főoldal > FOGADOM > Szeresd és törődj magaddal: 10 tipp az öngondoskodáshoz

Szeresd és törődj magaddal: 10 tipp az öngondoskodáshoz

alvásfeltöltődésöngondoskodáswellness
0

Írta:

A törődés a legnagyobb ajándék, amit önmagadnak adhatsz

A közösségi oldalakra feltöltött fotók bár minőségi időről tanúskodnak, az igazi öngondoskodás korántsem a tökéletesről és a kendőzött valóságra kapott lájkokról szól. De mire is van igazán szükséged a feltöltődéshez? Sok minden tartozhat ide, a valódi barátokkal szervezett programoktól egészen a sok alvásig. Ha a nagy rohanásban te is elvesztetted önmagadat, iktasd be az alábbiakat a napi, vagy a heti rutinodba, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Próbálj ki újfajta mozgásformákat

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja az öngondoskodásnak, hiszen testet-lelket egyaránt táplálja. Azonban a szokásos edzésekhez könnyen hozzászokik a szervezet, amelynek következtében nemcsak a várt fejlődés marad el, de a motiváció teljes elvesztéséhez is vezethet. A mozgás terén is törekedj a változatosságra! Ha eddig kizárólag súlyzóztál, látogass el egy jógaórára, vagy ha pörgősebbre vágysz, próbálj ki egy táncos edzést, amely szintén remek stresszlevezető.

Tervezd meg az étrended egy hétre előre

A tápanyagban dús, kiegyensúlyozott étrend zsúfolt napokon nem igazán valósítható meg, még akkor sem, ha teljesen elkötelezted magad a reform táplálkozás mellett. Hogy elkerüld a gyorséttermek és a csokiautomaták csábítását, tervezd meg előre a heti étrended hétvégén.

Ne ropogtass zellerszárat, ha nem szereted

A zellerszár valóban fogyókúrás, és nagyon trendi is, ha ezt majszolod az asztalodnál, de inkább olyan diétás szokásokat vess be, amelyeket szívesen be is tartasz. Ugyanez igaz az edzésekre is, keress olyan mozgásformát, amely nem kínszenvedéssel jár, hanem élvezed is. Nemcsak jobb kedvvel telnek majd így a napjaid, de a fogyókúrád is garantáltan eredményesebb lesz.

Tudatosítsd a negatív önbeszédet

Vezesd egy naplóba azokat a negatív dolgokat, amelyeket egy nap során gondolsz saját magadról. Ha leírod, az segít tudatosítani, hogy ezek csupán gondolatok, nem tények, így nem határoznak meg téged. Meglátod, evvel a kicsi trükkel hatalmasat lendíthetsz az önbizalmadon.

Írj össze 5 dolgot, amiért aznap hálás lehetsz

Bár manapság annyit ismételgetik ezt a tanácsot, hogy üres frázisnak tűnhet, mégis hihetetlenül hatékony módszer. Még a legrosszabb napokon is vannak apró dolgok, amiket értékelhetsz, lehet ez egy finom ebéd, vagy épp az, hogy tető van a fejed felett. Ha ezeket mindennap listázod, az segít, hogy más perspektívából tekints az életedre, és ne szentelj érdemtelenül túl sok figyelmet a bosszúságoknak.

Szánj időt azokra az emberekre, akik tényleg fontosak számodra

Bármennyi pénzt, értéktárgyat, vagy akár lájkot összegyűjthetsz, az igazi boldogságot mégsem ezek, hanem az emberi kapcsolatok jelentik. Tölts minőségi időt a családtagjaiddal és a barátaiddal, látogassatok el a karácsonyi vásárba, nézzetek meg egy színdarabot vagy szervezetek egy ráérős ebédet.

Happy meeting of two friends hugging in the street

Kezdd mosollyal a napot

Üzenj hadat a szürke, morgós reggeleknek! Kelj fel 10-15 perccel korábban, hogy rögtön ébredés után be tudj iktatni olyan cselekedeteket, amelyek igazán örömet okoznak neked. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet ez csupán annyi, hogy megiszol egy gőzölgő bögre kávét és megcsodálod a napfelkeltét.

Vegyél ki 5 perces szüneteket

Egész nap csak robotolsz? Így garantáltan ki fogsz égni. Pedig csupán 5 perc csendre van szükséged ahhoz, hogy kikapcsold a túlpörgött agyad. Halkítsd le a mobilod erre a néhány percre, és csak a lélegzetedre koncentrálj. A meditáció csökkenti a vérnyomást, a szorongást és a depressziót is. Ez a pici lelassulás pedig nem időt vesz el tőled, hanem egyenesen növeli a hatékonyságot.

Vond ki magad a közösségi médiából egy időre

Ne hagyd, hogy a hírfolyamok, a chatek és a posztok egész napos özöne elvonja az időd és az energiád. Tűzz ki fix időtartalmokat, amikor nem nézel a mobilodra, ilyenkor az értesítéseket se felejtsd el kikapcsolni.

Aludj egy nagyot

A zsúfolt napokon egyetlen dolgon lehet időt spórolni, és az sajnos az alvás. Pedig alvás közben ürülnek ki a méreganyagok az agyból, derült ki a kutatások során. Próbálj meg minden este időben ágyba kerülni, és 7-8 órát aludni, hogy ezáltal is gondoskodj önmagadról.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X