Főoldal > kihívás > Életmódváltás? Kerüld el a leggyakoribb buktatókat!

Életmódváltás? Kerüld el a leggyakoribb buktatókat!

diétaéletmódváltásétkezésfogyásfogyókúrakockás haslapos hastáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Ahelyett, hogy trendi villámdiétáktól várnánk a csodát, sajátítsuk el fokozatosan az életmódváltást

Minden diétát kipróbáltunk, de egyiknek sincs eredménye? Nem eszünk este 6 után, a mérleg mégsem mutat kevesebbet? Már egyetlen almától is hízunk? Mindez ismerős? Szakértőnktől, Kiss Gergely trénertől most megtudhatjuk, mi lehet mindennek az oka. Fogadjuk meg tanácsait, hogy a sikertelen, pár hétig tartó diéták helyett egy olyan élhető, egészséges életformát alakíthassunk ki, amely hosszútávon fenntartható, miközben szervezetünk egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem nélkülöz.

Válasszuk az életmódváltást a diéta helyett

Az életmódváltás nevében nem véletlenül rejlik a váltás szó, hiszen ilyenkor valamit lecserélünk egy újra, egy másikra, egy ismeretlenre. Ez kizárólag hosszútávra szólhat, rövidtávú életmódváltás ugyanis nem létezik, azzal csak önmagunkat áltatjuk. Szakértőnk, Kiss Geri gondolkodás nélkül az életmódváltást javasolja, kortól, nemtől, túlsúlytól és edzettségi szinttől függetlenül mindenkinek, a trendi diéták helyett. „A felkapott csodadiéták mindig megvonással érik el a sikert, azaz a fogyást. A szervezetünk ilyenkor valamilyen tápanyaghiány állapotban dolgozik, ezért, ha a diétát befejezzük, testünk óhatatlanul kompenzálni kezd. Felugranak a leadott kilók, sőt még több is visszajön, és máris itt a jojó effektus, a fogyókúrázók réme” ̶  magyarázza a folyamatot Geri.

„Életmódunk megváltoztatásával egy egészséges, kiegyensúlyozott életet élhetünk, amelyet mind testünk, mind lelkünk meghálál. Magyarországon az egészséges étkezés valóban drága dolog, de még mindig olcsóbb, mint a helytelen életmód utáni gyógyszerek és kezelések” ̶  folytatja szakértőnk.

Az életmódváltást azonnal vagy akár fokozatosan is véghez vihetjük. Kiss Geri azt javasolja, hogy fokozatosan cseréljük ki az alapanyagokat egészségesebbekre, és az étkezéseket is szép lassan, lépésről lépésre állítsuk be. Bár az élet minden területén hozzászoktunk a kapkodáshoz, erre most nincs szükség, hiszen az életmódváltás egy egész életre szól.

A tipikus buktatók

Geri munkája során számtalanszor találkozik olyanokkal, akik már ezerszer belefogtak az életmódváltásba, de valahogy egyik módszerük sem hozott eredményt. Nem sikerült megváltoztatni a szokásaikat, ezáltal a kitűzött strandfazon vagy az egészségesebb életvitel sosem következett be. Ezért tartja fontosnak, hogy a buktatók kiküszöbölésével minél több embernek tudjon hatékony segítséget nyújtani. Az évek során rengeteg tipikus, de néha egészen elképesztő hibával is találkozott, ezek közül mazsolázva, a 9 leggyakoribbat osztja most meg velünk. Feltétlenül kerüljük el az alábbiakat, hogy gyerekjáték és öröm legyen az életmódváltás.

1. Fogadalmak

Az életmódváltás általában fogadalomként fogalmazódik meg. „Szilveszter, szülinap vagy egyéb, életünk során bekövetkező mérföldkövek után szokás ígéretet tenni magunknak. Ilyenkor általában olyan dolgot fogadunk meg, aminek már a kigondolásakor érezzük, hogy esélytelen, mert túl nagy falat. Nagy valószínűséggel egy hét, vagy jobb esetben, egy hónap után fel is adjuk” ̶  meséli tapasztalatait szakértőnk. Ezért Geri azt javasolja, ha feltétlenül fogadalom formájában szeretnénk változtatni életvitelünkön, akkor inkább apró, betartható dolgokat tűzzünk ki magunk elé.

2. Sürgetett idő

Geri az egyik legtipikusabb buktatónak tartja, hogy türelmetlenek vagyunk, és azonnal látni akarjuk az eredményt, ahogy megtesszük az első lépést a változtatás felé. Első alkalommal eljönnek hozzá a vendégek, és rögtön azt kérdezik, hogy a 30 kg felesleg mikor fog már lemenni, vagy mikortól kezdenek el végre izmosodni. Az első hét után szeretnék, ha leolvadna az összes plusz kiló, és feszessé válna a testük. Sajnos, aki mondjuk 10 éve nem foglalkozik magával, nem várhatja el, hogy 2 hét alatt kockás hasa legyen. Ahogy a felesleges kilók sem 2 hét alatt jöttek fel, nem is 2 hét alatt mennek le. Mégis, mikor várható, hogy erőfeszítéseinket látható eredmények kísérik? „Általánosságban elmondható, hogyha kilókban nem is, de centikben és alkatra 3 hét után már látható valamennyi változás. A testben végbemenő változásokat azonban nem lehet sürgetni” ̶  teszi hozzá szakértőnk.

3. Kitűzött dátum

A sürgetés mellett a másik tipikus időbeli hiba, hogy egy adott dátumra tervezzük a fogyást. Ezek általában a nyárral, az esküvővel, a 30. születésnappal vagy bármely más, jelentős eseménnyel köthetők össze. Ezekkel a dátumokkal az a probléma, hogyha sikerül is betartanunk, és elérjük a célunkat a kitűzött időpontra, utána befejezettnek tekintjük a folyamatot. A feladatot elvégeztük, így azt érezhetjük, nyugodt szívvel visszaállhatunk a korábbi étrendünkre, vagy bármilyen üres kalóriával kényeztethetjük magunkat. A siker ezáltal csak időszakos, múló pillanat marad, emeli ki Kiss Geri.

4. Irreális célok

A nem reális célok felállítása nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is jellemző. Sokan úgy fordulnak az edzőhöz segítségért, hogy kész elképzelésük van, hogyan szeretnének kinézni X idő múlva. Gyakran utána fotót is hoznak magukkal, amely egy kockás hasú lányt vagy egy rettentően kidolgozott testű férfit ábrázol. „A probléma ezekkel az elképzelésekkel az, hogy a saját testüket nem látják reálisan. Teljesen más testalkatú, felépítésű embereket hoznak fel példaként, akik épp egy fotózásra bediétáztak, vagy akár már hetek óta készülnek egy versenyre” ̶ szakértőnk nem győzi hangsúlyozni, hogy a versenyfazont nem lehet életvitelszerűen tartani. Hajlamosak vagyunk azt hinni, mindig ilyen tökéletesen néznek ki, pedig azt a nőt, akit a színpadon látunk, egy hét múlva valószínűleg már meg sem ismernénk. Természetesen nem tagadhatjuk le, hogy vannak olyanok, akik hálát adhatnak a genetikának, de ez körülbelül 1000 emberből 1.  Geri azt tanácsolja, hogy az efféle célok helyett reálisabb példákat keressünk. Vegyük figyelembe saját képességeinket és fizikai adottságainkat, különben garantáltan csalódás lesz a vége.

5. Mérlegelés

„Alapvetően ezt az egész mérlegelősdit el kellene már engedni, mivel elavult ellenőrzési módszer. A reggeli és az esti súlyunk is eltérő, bőven ingadozhatunk 1 vagy akár 3 kg-ot is egy napon belül, a bevitt tápanyagok és folyadékok mértékétől függően. Az izom fajsúlya nehezebb, mint a zsírszöveté, tehát, ha valaki egészségesen étkezik, és fogy vele zsírszövetből, de mellette edz, akkor az izomszövet meg gyarapszik. Ergo súlyban változás nem következik be, ellenben a centik és a ruhák mást fognak mutatni” ̶  hangsúlyozza szakértőnk, Geri azoknak, akik naponta egyszer, vagy akár kétszer is a mérlegre állnak, a siker számszerű eredményének reményében. De akkor mivel monitorozhatjuk az elért változást? Szerencsére már rendelkezésünkre állnak olyan mérési lehetőségek, amelyek kimutatják, hogy testrészeinkre lebontva milyen a csontsűrűségünk, a zsír, az izom és az egyéb szövetállományunk. Ezek segítségével sokkal reálisabb képet kaphatunk arról, hogyan változott a testünk, a sportolás megkezdése óta. Az ilyen méréseket is elég csupán félévente elvégeztetni, ajánlja az edző.

44255932 - full length portrait of a young woman workout with dumbbells in fitness gym

6. Este 6 után nem evés

Az „este 6 után ne együnk” egyfajta szállóige lett az egészséges életmódot folytatók körében. De vajon miért? Gondolkodtatok már az okán, vagy egyszerűen csak követitek ti is nagy meggyőződéssel? Döntsük le a tabut, a szervezetnek 6 óra után is szüksége van tápanyagra, csak az összetétel és a mennyiség nem mindegy. Estére fehérjedús, rostban gazdag étkezést ajánl szakértőnk, igen, 18 óra után is. Nem kell aggódni, nem fog zsírként raktározódni, sőt, mivel ezáltal nem lesz kiéheztetve a szervezet, az anyagcsere sem lassul le. Ráadásul nézzük, meddig is van üresen a gyomor, ha este 6-tól nem eszünk, és másnap mondjuk 7 órakor kelünk. A kettő között, étkezés nélkül eltelt idő 13 óra, így ne lepődjünk meg, ha feszülten ébredünk. Ne indítsuk ingerülten és harmatgyengén minden napunkat, étkezzünk inkább helyesen este is! Fontos, hogy a létfenntartó szerveknek szüksége van tápanyagra alvás közben is.

7. Koplalás

A túlzottan korlátozó diétákat még mindig rengetegen követik, pedig inkább ártanak, mint használnak. Ha egész nap alig eszünk, és leginkább almán élünk, szervezetünk a legkisebb adag ételt is elraktározza, mivel éheztetve van. Egy idő után, szó szerint, már a levegőtől is hízunk. Mi pedig a balszerencsét, a genetikát vagy épp a selejtes anyagcserénket okoljuk, ahelyett, hogy saját étkezési szokásainkban keresnénk a hibát. A megoldás nem a további koplalás, ahogy sajnos Geri vendégeinek többsége is gondolja, hanem a többszöri étkezés, amivel felgyorsíthatjuk anyagcserénket.

8. Rendszertelenség

„Tudom, hogy az étkezések betartása munka mellett egy másik 100%-os munka, de áldozatok nélkül nem létezik siker” ̶  figyelmeztet Geri. – „Ha mindennap máskor étkezünk, a hangulatunk és a testünk sem lesz kiegyensúlyozott.” Törekedni kell tehát arra, hogy az étkezések mindig megközelítőleg hasonló időben legyenek. Ha el vagyunk csúszva, igyunk meg gyorsan egy shake-et, és roboghatunk is tovább.

9. Környezet nyomása

A családi végtelen kínálások és a baráti összejövetelek szintén kőkemény ellenségei lehetnek az életmódváltásnak. Nem kell mindenkit kerülve, egyedül ennünk, hiszen így fontos társadalmi eseményekről maradnánk le. Meg kell értetni mindenkivel, hogy nekünk ez az életvitelünk természetes része, nem szenvedés, nem önsanyargatás. Egyéni döntésünk, amit mások tiszteletben kell, hogy tartsanak. Természetesen nem várhatjuk el, hogy minden egyes alkalommal külön főzzenek ránk, de biztos, hogy minden vendégségben, étteremben találhatunk olyan fogást, amit bele tudunk építeni étrendünkbe. Továbbá fontos, hogy ne érezzük rosszul magunkat azért, mert nem eszünk meg mindent, amit elénk raknak, vagy amivel megkínálnak.

Szerző: Váczy Anikó

Fotó: 123RF, Szilveszter Zoltán


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X