Főoldal > MOZGÁS > Gyaloglók nyelvleckéje

Gyaloglók nyelvleckéje

fogyókúramozgássportwellness
0

Írta:

Amíg az idő engedi – és mikor nem engedi? -, érdemes a szabadban mozogni. Feledni a városok szennyezett levegőjét, a sok betont, a siető tömeget, az irodák légkondis levegőjét. Ha egyszer rákapsz a természet illatára, vagy ahogy Marquez írta, a meredélyek megmászásában rejlő gyönyörre, a szabadság felülmúlhatatlan érzésére, többé nem akarod elengedni magadtól a szabadtéri, […]

Amíg az idő engedi – és mikor nem engedi? -, érdemes a szabadban mozogni. Feledni a városok szennyezett levegőjét, a sok betont, a siető tömeget, az irodák légkondis levegőjét. Ha egyszer rákapsz a természet illatára, vagy ahogy Marquez írta, a meredélyek megmászásában rejlő gyönyörre, a szabadság felülmúlhatatlan érzésére, többé nem akarod elengedni magadtól a szabadtéri, angol szóval outdoor sportokat.

Számtalan új kifejezés ütötte fel a fejét az utóbbi néhány évben a kinti sportok szerelmeseit kiszolgáló üzletekben. Ezen kifejezések túlnyomó többsége egyszerűen angol nyelvű, melyekre még nem találták meg a megfelelő magyar szót. Nem könnyű eldönteni, vajon trekking vagy walking zoknit vásároljon-e az ember? Mihez milyen cipőt vegyél, kell-e egyáltalán külön lábbelit vásárolnod gyorsgyalogláshoz? A fitnet most segíteni szeretne eligazodni e szavak útvesztőjében. Egy kis nyelvlecke talán mindenkinek elkél, különösen, ha az sportolásra ösztökél, önbizalmat ad, egészséges életmóddal kapcsolatos.

Walking: gyaloglás, séta
A walking szóból érdemes elindulni, mely egyszerűen gyaloglást, sétát jelent. A gyaloglás, vagyis a két lábon járás az ember legtermészetesebb mozgása, manapság azonban sokan mégis elhanyagolható mennyiséget töltenek állva, ami nem jó: a sok ülés beleszól az emberi test fiziológiájába, és orthopédiai elváltozásokat idéz elő. Bármilyen sportcipő alkalmas a gyaloglásra.

Powerwalking: gyorsgyaloglás
Muszáj volt megkülönböztetni az egyszerű városnéző sétát a sportszerűen, dinamikusan végzett gyorsgyaloglástól, így megszületett a powerwalking. A gyorsgyaloglás már egy egyértelműen pulzusemelkedéssel, intenzív légzéssel, megnövekedett oxigénfelhasználással járó aerob sport.

Nordic walking: túrabotos gyorsgyaloglás
Valójában az előbbi powerwalking hívta életre a kifejezést, bár hivatalosan régebbi gyökerekre nyúlik vissza a túrabotokkal történő dinamikus gyaloglás, mely történhet a város aszfaltján ugyanúgy, mint az erdei ösvényeken. Népszerűsödése ráirányította a figyelmet a teherviselő ízületek védelmére: a ruganyos, karod hosszúságához igazítható túrabotok akár 20-30%-kal is csökkentik a térdedre nehezedő terhelést. A botoknak különösen fontos szerep jut lefelé történő gyaloglás során, de abban is, hogy a gyaloglóprogram során a felsőtest is be legyen vonva a mozgásba. Az elnevezés amúgy Skandináviából származik, ezért nordic.

Hiking: kirándulás

0002327_1.jpg ()

Gyaloglás a szabadban, könnyed túrázás 1500 méter alatti hegyekben. Magyarországon ennek megfelelően csak hiking lehetséges, trekking (lásd a következőt) nem. Az óvatosabbak itt is használnak túrabotot. A nordic gyaloglástól mindössze az különbözteti meg – ha nagyon meg akarjuk különböztetni -, hogy a nordic walking programok rendszerint rövidebbek, 1-3 órásak, míg egy kirándulás akár fél napos is lehet, könnyebb és nehezebb szakaszokkal, melyeken az ember vagy használja a túrabotját vagy nem… Bármilyen gyaloglóprogramhoz, amelynél már szóba kerül az erdő-mező köves, egyenetlen talaja, vastagabb talpú túracipő, bakancs szükséges.

Trekking: magashegyi túrázás
A magyar kifejezés magáért beszél: egy magashegyi túrára már nem indulsz el rendes, vízálló vagy impregnált – speciális szigetelő anyaggal lefújt – bakancs és egyéb, a magashegyi időjárásváltozásokat, sérülésveszélyeket is figyelembe vévő felszereléssel. Egy magashegyi trekking során rendszerint mindenkinél van túrabot, esőponcsó, nem ritkán kamásli, fejlámpa is, még ha használatukra nem is kerül sor.

Climbing: hegymászás
Fontos megkülönböztetni a trekkingtől, így ha az előbbit taglaltuk, ez sem maradhat le a listánkról. Ha a climbing szót látod, akkor beugorhatnak egy téli hegymászótúra képei, netán egy-egy sziklafal is. A jégcsákány, a talpadra erősíthető hágóvas, a csípődre szerelhető beülő és a kötelek mind a hegymászás kellékei. Előfordul, hogy egy magashegyi ösvény nyáron egyszerű trekking ösvény, de télen csak mászófelszereléssel tudod bejárni.

Via ferratázás: drótkötélpályák mentén történő túrázás, drótkötélpályázás
Nálunk egy könyvnek és az olasz Dolomitoknak köszönhetően a drótkötelek mentén történő magashegyi túrázás leginkább olaszul honosodott meg, bár németül klettersteig-nek, angolul ironway-nek nevezik. Nagyszerű, minden korosztálynak való izgalmas sport, mely során segítségül hívva a magashegyi mászás felszerelését kitett ösvényeken nyílik lehetőség túrázásra. A túrázó ilyenkor védősisakban, beülővel a csípőjén a sziklára erősített drótkötélhez csatlakoztatja magát, így gyalogol a különböző nehézségű hegyi ösvényeken. A via ferráták mekkája az olasz Dolomitok.

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X