Főoldal > MOZGÁS > Alakformálás jógával

Alakformálás jógával

alakformálásjógamozgássportwellness
0

Írta:

A Hatha jógával az izmokat kíméletesen nyújtjuk, és ez a statikus nyújtás, feszítés jótékonyan hat mozgásterük növelésére. A lassú mozgásban végzett teljes izomfeszítés olyan hatékony izomtömeg- és küllemváltozást eredményez, amit egyébként nem is olyan egyszerű elérni. Az izmok feszítése és nyújtása egyformán fontos a gyakorlatok végzése során, és fontos lenne, hogy ezeket meg tudjuk ezeket […]

A Hatha jógával az izmokat kíméletesen nyújtjuk, és ez a statikus nyújtás, feszítés jótékonyan hat mozgásterük növelésére. A lassú mozgásban végzett teljes izomfeszítés olyan hatékony izomtömeg- és küllemváltozást eredményez, amit egyébként nem is olyan egyszerű elérni.

Az izmok feszítése és nyújtása egyformán fontos a gyakorlatok végzése során, és fontos lenne, hogy ezeket meg tudjuk ezeket különböztetni egymástól, hiszen érzetben nagyon hasonlóak – például, amikor feszítést érzünk valamelyik izomcsoportnál, akkor valójában nyújtás történik.
A jógával nem csupán megerősíthetjük az izmokat – hisz ez történik akkor, amikor megfeszítjük őket -, hanem azok mozgásterjedelmét is növelhetjük, amikor visszanyújtunk. Statikus nyújtásnál van ideje az izomnak elengedni, ellazulni, így mozgástere hatékonyan megnövelhető.  Az izom mozgásterjedelmének növelése két okból is fontos, egyrészt minél jobban nyúlik az izom, annál nagyobb összehúzódásra képes, így hatékonyabb munkát tud végezni, másrészt a kinyújtott izom nem görcsöl be.

0002557_1.jpg ()

A mindennapi életben, amikor egész nap ülünk az íróasztalnál, vagy éppen egy pénztárgép mögött állunk, elsősorban statikus állóképességre van szükségünk. Épp ezen statikusság után igényel a szervezet egy dinamikus állóképesség-fejlesztést, melyet a különböző mozgásformák biztosítanak számunkra.
Ha az izomműködésnél tartunk, fontos szót ejteni az idegrendszerről, melynek fejlődése és kondicionálása nagyban függ a rendszeres gyakorlástól. A megfelelő idegrendszeri vezérlés csak rendszeres gyakorlás esetén tud kialakulni. Minél jobban bejáratott egy izommozgáshoz tartozó idegpálya, annál koordináltabb és könnyebb lesz a mozdulat kivitelezése.
Amit nagyon fontos megemlíteni, az az, hogy a jógában mindig magunkra figyelünk, ezért van, hogy a legtöbb gyakorlatot csukott szemmel végezzük. Könnyebben találjuk meg így a határainkat, a korlátainkat, melyeket soha nem lépünk át, és ez igazán nagy odafigyelést igényel. Miután genetikailag teljesen különbözőek vagyunk, a gyakorlatokat nem tudjuk egyformán végezni, és ugyanannyi ideig kitartani sem. Minél többet gyakorlunk, viszont annál több pozitív megtapasztalásban van részünk, és a pozitív élmény segít majd másnap reggel abban, hogy elhatározzuk, ma is elmegyünk jógázni. Ettől fogva már egyenes, de mindenki számára saját szintjének megfelelő nehézségű és hosszú út vezet a jóga hatékony hatásainak megtapasztalása felé.

Néhány egyszerű gyakorlat, ami segít az alakformálásban, és a fent említett hatások elérésében:

Csónaktartás – Navasana
Nyújtott lábakkal ülünk, majd kinyújtjuk a karjainkat előre. Törzsünket lassan hátradöntjük, figyelünk arra, hogy a gerincünk egyenes maradjon, és megemeljük a lábakat, körülbelül 40cm-re a talajtól. Mély, egyenletes légzéssel lélegzünk, és addig tartjuk ki a pózt, ameddig jólesik. Eleinte rövid ideig tudjuk csak kitartani, ám ez az időt rendszeres gyakorlással lehet növelni.
Hatása:
A gyakorlat elsősorban a hasizmokat, másodsorban a csípő, illetve a combizmokat edzi, s mivel egyenesen kell tartani a hátat közben, a törzs izmait  is megerősíti. A deréktáj egyenesen tartása különösen fontos, hogy ne terheljük meg ezt a területet.

Hintapóz - Dólászana
Hason fekszünk, a lábaink zárva, a karjainkat a füleink mellé nyújtjuk, a homlokunk pedig a talajon van. Egyszerre emeljük el a végtagjainkat és a fejünket a földtől kb. 10-15 cm-re. A végtagok végig nyújtva maradnak. Ennél a gyakorlatnál az összes hátulsó izom (comb, far, derék, gerincmerevítő, nyak) dolgozik.
Hatása:
A hinta intenzív masszázst gyakorol a hasi szerveknek is. A nyomás hatására a vérkeringés megváltozik, s ezáltal hatékonyabbá válik a hasi szervekben anyagcseréje. Amellett formálja a farizmokat, a deréktáji szakaszt, illetve a lábizmokat is.

 

Mindenkinek kitartó gyakorlást és eredményes alakformálást kívánok!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X