Főoldal > MOZGÁS > Az 5 leggyakoribb fitneszhiba – Ne kövesd el őket!

Az 5 leggyakoribb fitneszhiba – Ne kövesd el őket!

fitneszmozgássport
0

Írta:

Szeretnéd végre ledolgozni a télen rád rakódott plusz kilókat? Ne koplalj, inkább táplálkozz kiegyensúlyozottan, és persze sportolj rendszeresen! Most eláruljuk, melyek azok a fitneszhibák, amelyeket érdemes elkerülnöd! 1. hiba: Nem hozzád illő sportot választasz Ne aszerint válassz mozgásformát, hogy a barátaid mit sportolnak vagy hogy mi a divat, mert ha nem elég körültekintően választasz sportágat, […]

Szeretnéd végre ledolgozni a télen rád rakódott plusz kilókat? Ne koplalj, inkább táplálkozz kiegyensúlyozottan, és persze sportolj rendszeresen! Most eláruljuk, melyek azok a fitneszhibák, amelyeket érdemes elkerülnöd!

1. hiba: Nem hozzád illő sportot választasz

Ne aszerint válassz mozgásformát, hogy a barátaid mit sportolnak vagy hogy mi a divat, mert ha nem elég körültekintően választasz sportágat, gyorsan elveszted a lelkesedésedet! Gondold át, hogy mit szerettél legjobban az iskolai testnevelés órákon, vagy legutóbb milyen sportban lelted örömödet! Ha nem bírod jól a monotóniát, ne a futással próbáld ledolgozni a felesleges kilókat, de ha egy tempós zene fel tud pörgetni, az aerobik számodra a tökéletes választás! Ha tudod magadról, hogy csapatjátékos vagy, és szeretsz versenyezni, akkor válaszd a focit, a kosárlabdát vagy a kézilabdát!

0017471_1.jpg ()

2. hiba: Azonnali eredményt vársz

Még csak egy hete jársz edzeni, és máris el vagy keseredve, mert még nem látod az alakodon a változást? Ne csodálkozz, hiszen a testmozgás nem azonnal fejti ki a hatását: legalább egy hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy javuljon az állóképességed, megerősödjenek az izmaid, és lassan csökkenjen a testsúlyod. Ne méregesd magad minden nap, mert könnyen elveszítheted a lelkesedésedet és a kitartásodat, inkább próbáld meg élvezni a mozgást!

3. hiba: Túl nehéz mozgásformát választasz

Ha eddig nem sportoltál rendszeresen, ne a legbonyolultabb és legnehezebb mozgásformákkal kezdj! Lehet, hogy nagyon tetszik a táncos aerobik, a step-aerobik vagy éppen a jóga egy bonyolultabb változata, de ha először nem tanulod meg és nem gyakorolod be az alapokat, vagy egyszerűen nem bírsz hatvan percen keresztül ugrálni, kifejezetten rosszul érzed majd magad az órákon. Sőt! Akár meg is sérülhetsz. Kérdezd meg a fitneszteremben, hogy melyik mozgásformát ajánlják a kezdőknek, és arra jelentkezz, majd pár hónap után próbálkozz a nehezebb mozgásformákkal!

4. hiba: Korgó gyomorral mész sportolni

Persze, hogy minél gyorsabban szeretnéd leadni a felesleges kilókat, de akkor se korgó gyomorral menj mozogni! Edzés után ugyanis olyan farkaséhség tör majd rád, amelyet nagyon nehéz leküzdeni. Ne feledd: ha ilyenkor teleeszed magad, semmi értelme nem volt a fitneszteremben izzadni egy-két óráig! Inkább fogyassz el másfél-két órával az edzés előtt egy könnyű salátát, egy joghurtot vagy egy-két deciliter ásványvizet, de semmiképpen se válassz olyan ételt, amely megterheli a gyomrodat!

5. hiba: Rendszertelenül jársz edzésre

Nem kell több órán keresztül a fitneszteremben izzadnod ahhoz, hogy ledolgozd a felesleges kilókat! Naponta harminc-negyven perc mozgás is elegendő, de csak akkor, ha rendszeresen, hetente legalább négyszer-ötször elmész edzeni! A mozgást akkor se hagyd ki a napirendedből, ha éppen nyaralsz vagy szabadságon vagy. Szerezz be egy fitnesz DVD-t otthonra!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X