Főoldal > MOZGÁS > Az 5 izgalmasabb vízisport – kalandvágyóknak

Az 5 izgalmasabb vízisport – kalandvágyóknak

jetskinyárraftingsportszörfvízivízisíwakekite
0

Írta:

Néhány nap a Balatonon, egy hét a folyóparton, vagy egy tíznapos üdülés az Adrián – ugye számodra is elképzelhetetlen a nyár a valamilyen vízparti kikapcsolódás nélkül? Ha vízimádó vagy, de már unod a könnyed lubickolást és a tengerparton átheverészett napokat, akkor pörgesd fel az adrenalinszinted: próbáld ki az alábbi vízisportok valamelyikét! 1. Rafting – felfedezőúton a […]

Néhány nap a Balatonon, egy hét a folyóparton, vagy egy tíznapos üdülés az Adrián – ugye számodra is elképzelhetetlen a nyár a valamilyen vízparti kikapcsolódás nélkül? Ha vízimádó vagy, de már unod a könnyed lubickolást és a tengerparton átheverészett napokat, akkor pörgesd fel az adrenalinszinted: próbáld ki az alábbi vízisportok valamelyikét!

1. Rafting – felfedezőúton a vadvizeken

Bármilyen meglepően hangzik is, a rafting az egyik legbiztonságosabb vadvízi sportág. A négy-, hat-, vagy nyolcszemélyes, speciális gumihajókat hátulról egy tapasztalt túravezető kormányozza, az evezésben azonban minden „utasnak” részt kell vennie – a rafting tehát tökéletes program, ha a barátaiddal vagy egy munkahelyi csapattal nyaralsz!
Tippünk: Bár a raftingoláshoz minimális úszástudás is elegendő, ahhoz, hogy a hegyi patakokon, zúgókon hánykolódó raftot „egyenesben” tudd tartani, meglehetősen jó kondiban kell lenned. Hogy felkészítsd magad a túrára, indulás előtt néhány héttel kezdj el futni és súlyzókkal edzeni!
Hol próbálhatod ki?
Mivel a magyar folyók a raftingolásra nem igazán alkalmasak, az izgalmas vízi kalandhoz Ausztriába, Szlovákiába, vagy Szlovéniába kell utaznod. Az előkészületek miatt azonban ne aggódj, mert ma már számos cég foglalkozik raftingtúrák szervezésével!
http://www.froccs.hu/fooldal

2. Vízisí – száguldás a hullámok hátán

A sebesség megszállottja vagy földön, vízen és levegőben is? Ha érzel magadban elég bátorságot, akkor próbáld ki az vízisportok egyik „klasszikusát”, a vízisít! A sportágnak már nálunk is nagy hagyományai vannak, így kiépített, kábeles vízisípályát is legalább tíz helyen találhatsz az országban!
Tippünk: Ha kezdő vagy, akkor először mindenképpen kiépített pályán kísérletezz, itt ugyanis kisebb a sebesség, és a pálya kanyarulatait is előre láthatod! Ha a kábeles pálya már nem jelent kihívást, akkor próbáld ki a vízisít motorcsónakos vontatással! Ebben az esetben a motorcsónak vezetője határozza meg az irányt és a sebességet is, így az sem kizárt, hogy 100 km/h-s sebességgel repeszthetsz majd a vízen!
Hol próbálhatod ki?
Vízisípályát találhatsz többek között Dunaharasztiban, a Velencei-tavon és a Hajógyári-szigeten is.

3. Jetski – hullámlovasok motorral

Odavagy a gyönyörű motorokért és a gyors autókért is? Szeretnéd a gépek erejét és a sebességet a hullámok hátán is megtapasztalni? Bármilyen férfiasnak tartják is sokan a motorsportokat, a jetski-t te is bátran próbáld ki – ne feledd, hogy ebben a sportágban már női világbajnokunk is van!
Tippünk: A 100-130 km/h-s sebességgel hasító jetskik irányítása persze komoly fizikai igénybevételt jelent: ebben a sportban minden egyes izmodra szükséged van, és nagyon fontos a megfelelő egyensúlyérzék is! Ha rendszeresen akarsz jetski-zni, akkor a „vizes” edzések mellett úszással, futással és súlyzózással fejleszd az állóképességedet!
Hol próbálhatod ki?
Ha az Adrián nyaralsz, akkor a jetskit szinte bármelyik strandon kipróbálhatod, ha pedig komolyabban is érdeklődsz a sportág iránt, akkor a Magyar Jetski Szövetség honlapján tájékozódj!
http://www.jet-ski.hu/index.php

0019306_1.jpg ()

4. Windsurfing – elegánsan és könnyedén a hullmákon

Ugye te is gyönyörködtél már a balatoni naplemente fényében fürdő, a hullámokat hihetetlen eleganciával szelő szörfösökben? Pedig a szörfözés (egészen pontosan a windsurfing) nem egyszerű sport: ahhoz, hogy a vitorlát egyenesen, saját magadat pedig a szörfdeszkán tarthasd, tisztában kell lenned az eszköz működési elvével, és meg kell ismerned az alapvető csomózási technikákat is.
Tippünk: Ha először próbálnád ki a szörfözést, akkor beszéld rá a párodat vagy egy barátnődet, hogy fizessetek be egy egyhetes tanfolyamra – itt a jó hangulat, a sok mozgás és az önfeledt kikapcsolódás garantált! Ha már megismerkedtél a szörfözés alapjaival, könnyebben, eldöntheted, hogy akarsz-e még több időt és pénzt áldozni erre a sportra!
Hol próbálhatod ki?
Szörfiskolát szinte minden nagyobb balatoni üdülőhelyen találhatsz, így például Zamárdiban, Siófokon és Tihanyban is!
http://www.wind99.com/magyar/index.htm
http://www.szorfsziget.hu/a_sziget.htm

5. Wake kite – hullámlovaglás ejtőernyővel

A wake kite nem más, mint a wakeboard és a kitesurf kereszteződése. Ha ez így semmit sem mondd, akkor képzeld el, hogy miközben te egy deszkán egyensúlyozol és egy sárkányrepülőre emlékeztető ernyőbe kapaszkodsz, egy motorcsónak elképesztő sebességgel repít a vízen… Bármilyen hajmeresztőnek is tűnik, sokan kifejezetten élvezik a 25 méter magas, hatvan-nyolcvan méter hosszú ugrásokat – ha szeretnéd alaposan felpörgetni az adrenalinszinted, akkor a wakekite-ot pont neked találták ki!
Tippünk: Ahhoz persze, hogy a wake kite-ot élvezni tudd, érdemes kipróbálnod a sportág „őseit” is! Ha szeretsz snowboardozni, akkor a wakeboard is biztosan tetszeni fog, a kitesurf-özés technikáját pedig mindenképpen el kell sajátítanod ahhoz, hogy a motorcsónak vontatta eszközzel is boldogulni tudj!
Hol próbálhatod ki?
Mivel a kitesurf és a wake kite felszerelés is több százezer forintba kerül, e sportágak alapjaival is érdemes először egy tanfolyamon megismerkedned!

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X