Főoldal > MOZGÁS > Így nyerd vissza a csúcsformádat!

Így nyerd vissza a csúcsformádat!

csúcsformamozgássportzsírégetés
0

Írta: and

Ha 1 hét marad ki   Mire számíthatsz?Teljesítményromlás vagy izomvesztés itt nem fenyeget. Sőt, még jól is jön egy kis lazsálás, mert a rendszeres tréning mellett az izmoknak, a szalagoknak és az ízületeknek szükségük van regenerálódásra.Mi történik ilyenkor?Az edzések során alaposan megcsapoljuk testünk energiaraktárait, amelyek a pihenési fázisban töltődnek fel, méghozzá a terhelés előtti állapotnál nagyobb […]

Ha 1 hét marad ki  

Mire számíthatsz?
Teljesítményromlás vagy izomvesztés itt nem fenyeget. Sőt, még jól is jön egy kis lazsálás, mert a rendszeres tréning mellett az izmoknak, a szalagoknak és az ízületeknek szükségük van regenerálódásra.
Mi történik ilyenkor?
Az edzések során alaposan megcsapoljuk testünk energiaraktárait, amelyek a pihenési fázisban töltődnek fel, méghozzá a terhelés előtti állapotnál nagyobb mértékben, ezt a folyamatot nevezzük szuperkompenzációnak. A testünk egy újabb, erősebb energiaraktár felépítésével védekezik a jövőbeni terhelések ellen, így növelve teljesítményünket edzésről-edzésre.
Mire figyelj?
Ha a tréningjeid ugyan rendszeresen, de túl ritkán követik egymást, akkor bizony elmaradnak a várt eredmények!
Az edző tanácsai:
– Minél intenzívebbek az edzéseid, annál hosszabb pihenőidőre van szükséged. Ezért a soron következő edzést időzítsd akkorra, amikor már az előző tréninget kipihented!  
– Háromhavonta iktass be egy hét szünetet! Ilyenkor ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hanem nyugodtan add át magad a pihenésnek.
– Még ha úgy is érzed, hogy szétfeszít az energia, az egyhetes kihagyás után is ügyelj a fokozatosságra: kezdd heti két edzéssel! Ha konditeremben edzel, az első alkalmakon vegyél vissza az intenzitásból, illetve a súlyokból.

0024582_1.jpg ()

 

Ha 1-3 hónap marad ki

Mire számíthatsz?
A fittségi állapotodon észrevehetőek az első figyelmeztető jelek: hamarabb elfáradsz és csökken az izomerőd. Legelőször a lábad izmain érzed a gyengülést, ezt különösen akkor tapasztalhatod, ha az edzésszünet előtt olyan sportot űztél, amely erőteljesen igénybe vette a lábakat (ilyen például a kerékpározás, a sztepaerobik, a futás).
Mi történik ilyenkor?
Az edzések kihagyása miatt az izmok fokozatosan veszítenek a tömegükből. Ezenkívül, mivel nem dolgoztatod meg őket rendszeresen, a nyújtás hiánya miatt megrövidülnek, ezért romlik a hajlékonyságod is. Az izomvesztés és az inaktivitás következményeként a testben megnő a zsír aránya.
Mire figyelj?
Az izomvesztés miatt átmenetileg csökkenhet a súlyod, amit – tévesen! – fogyásnak gondolhatsz, csakhogy ez esetben a kilók nem a zsírpárnákból, hanem az izomból apadnak.
Az edző tanácsai:
– Kezdd heti kettő, rövidebb és kisebb intenzitású edzéssel, majd fokozatosan, hétről hétre növeld az edzések számát, hosszúságát és nehézségi fokát. Ahogy nő a teljesítőképességed, emelheted az intenzitást, vagy csökkentheted az edzések között eltelt időt!
– Minél jobb edzettségi fokon hagytad abba az edzéseket, és minél hosszabb ideig sportoltál a szünet előtt, annál lassabban alakulnak ki az edzetlenség tünetei. Ezért ha előre tudod, hogy huzamosabb ideig nem lesz alkalmad sportolásra, turbózd fel előre a fittségi szintedet!

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X