Főoldal > MOZGÁS > Sportolj együtt a kutyáddal!

Sportolj együtt a kutyáddal!

agilityfrizbikocogáskutyamozgássport
0

Írta: and

Nem csak nekünk, kedvencünknek is nagyon fontos a rendszeres mozgás, és persze mindenki jobban élvezi, ha együtt vagyunk a szabad levegőt. Az unalmas sétákat nagyon egyszerűen érdekesebbé és szórakoztatóbbá teheted. Az együtt töltött idő rengeteg mindenre jó, nem csak szórakoztató és egészséges, hanem nagyon jót tesz a gazdi és a kutya kapcsolatának is, sokkal jobban […]

Nem csak nekünk, kedvencünknek is nagyon fontos a rendszeres mozgás, és persze mindenki jobban élvezi, ha együtt vagyunk a szabad levegőt. Az unalmas sétákat nagyon egyszerűen érdekesebbé és szórakoztatóbbá teheted. Az együtt töltött idő rengeteg mindenre jó, nem csak szórakoztató és egészséges, hanem nagyon jót tesz a gazdi és a kutya kapcsolatának is, sokkal jobban megismerhetik egymást.

Agility

A kutyás agility Angliából származik, a lovas díjugratás alapján dolgozták ki. Az agility pálya különböző, kutyák számára kifejlesztett akadályokat tartalmaz, ezeken kell a kis kedvenceknek végighaladniuk. A játék lényege, hogy a kutya és a gazdája között tökéletes összhang legyen, hiszen a pályát nyakörv és póráz nélkül kell teljesíteni, kizárólag jelekkel lehet az állattal kommunikálni, még az érintés is tilos.

kutya2.jpg ()Ha nincs a környéketeken agility pálya, akkor sincs gond. Saját pályát építhetsz a kertben is olyan dolgokból, amiket a ház körül találsz, de egy kis kreativitással a parkot is átalakíthatod igazi akadálypályává. Ahhoz, hogy jól szórakozzatok, nem kell kutyaiskolába menni. Nevezd ki a fákat, a bokrokat vagy a padokat akadályoknak, amiken szép sorban kell végigmennie a legkülönbözőbb módokon. Például meg kell kerülni egy fát, át kell ugrani egy kisebb bokrot, vagy végig kell szaladni a padon. Biztos lehetsz benne, hogy nagyon fog neki tetszeni az új móka, és mindent meg fog tenni a dicséretedért.

Kocogás – Canicross

Ha nem csak jól szeretnéd érezni magad a friss levegőn kedvenceddel, hanem te is megmozgatnád tested, akkor a kutyás kocogás a neked való. Ha még csak most kezditek, jobb, ha néhány hétig csak sétáltok, így megfigyelheted a reakcióit, és megtanulhattok egymás mellett haladni probléma nélkül. Ezután elkezdhettek együtt szaladni. Egyetlen dolog, amire szüksége lesz a kutyádnak, az egy megfelelő póráz. Legyen könnyű, és elég hosszú, hogy olyan lazán tudd tartani, ami neki is és neked is kényelmes, nem húzza vissza és téged sem ránt magával. Persze a kutyusoknak is szükségük van bemelegítésre, hogy az izmai, és a vérkeringése felkészüljön a sportolásra, ez lehet öt perc séta mielőtt belendültök.

Frizbi

A legegyszerűbb szabadban űzhető kutyás sport a frizbi, melynek alapja a kutyák apportkészsége. Furcsa lehet ezt sportnak nevezni, de Amerikában már több mint tíz éve rendeznek világbajnokságot is a kutyusok számára. Semmi másra nincs szüksége, mint egy nagy parkra, és néhány megfelelő anyagból, kutyák számára készített frizbire. Az egész nagyon egyszerű: te eldobod, a kutyád visszahozza, mint bármi mást. A lényeg akkor jön, amikor az eb ráébred mennyivel izgalmasabb, és mennyivel jobban tetszik a gazdijának, ha a levegőben kapja el a frizbit, úgyhogy ezért akár különleges mutatványokat is képes lesz bemutatni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X