Főoldal > MOZGÁS > Új őrület a vízi sportok terén: itt a SUP!

Új őrület a vízi sportok terén: itt a SUP!

nyársportágszörfújdonságvíz
0

Írta: and

Szörfös életérzés  A Stand Up Paddle (SUP) új sportágként csupán pár éve hódít, ám rövid idő alatt világszerte rendkívül népszerűvé vált. Rajongói közé olyan hírességek tartoznak, mint Jennifer Aniston, Owen Wilson, Matthew McConaughey és Rihanna, ami nem meglepő, hisz az extrém sport minden vízimádó számára elérhető és könnyedén elsajátítható. A SUP a szörf egy régi […]

Szörfös életérzés 

A Stand Up Paddle (SUP) új sportágként csupán pár éve hódít, ám rövid idő alatt világszerte rendkívül népszerűvé vált. Rajongói közé olyan hírességek tartoznak, mint Jennifer Aniston, Owen Wilson, Matthew McConaughey és Rihanna, ami nem meglepő, hisz az extrém sport minden vízimádó számára elérhető és könnyedén elsajátítható. A SUP a szörf egy régi változata, Hawaii-szigetekről származik, és az ottani szörfoktatók fejlesztették ki, amikor egyszerre egy nagyobb csoport kezdőt tanítottak, s így eveztek be a vízbe. A SUP szörfözés magában foglalja a klasszikus szörfözés, a kenuzás és a hullámlovaglás stíluselemeit, s így sokoldalú élményt nyújt – mondja Varga Gábor, szörfoktató, 5-szörös magyar Szörfbajnok. A sport lényege, hogy a speciálisan kialakított nagy hullámlovas deszka és windsurf deszka ötvözetén állva egy hosszú, kenuszerű lapáttal hajtod magadat, felváltva mindkét oldalon. Az újabb típusú deszkák főleg erősített üvegszálból készülnek, és általában 3-4 méteresek.

Wellness Cafe tipp: Szeress bele te is a SUP-ba, és irány az agárdi szabadstrand! www.surfcore.hu (http://www.facebook.com/surfcore)

supcikk.jpg ()Növeld az állóképességedet!

A SUP az összetett mozgás és az egyensúlyozás révén az egyik legélvezetesebb rekreációs sportok egyike és új perspektívákat nyújt a vízen. „A deszkán állva növelheted a fizikai aktivitásodat, a teherbírásodat, fejlesztheted a koncentrációdat, erősítheted a belső izmaidat is, ám ezek mellett kiválóan kikapcsolhatsz, magad mögött hagyhatod a stresszes hétköznapokat, majd testben és lélekben felfrissülve, újult erővel láthatsz neki a feladataidnak” – fűzi hozzá a szakértő. A SUP kifejezetten javítja a koncentrációs képességeket, a finom motorikus mozgásokat, a vitálkapacitást, enyhíti a derék- és gerincproblémákat, és olyan izomcsoportokat mozgat meg, mint a bicepsz, a váll, a mellkas, a hát, a has, a comb és vádli.

Gyakorolj állóvízen!

Kezdőként célszerű profi oktatók segítségét kérned, és érdemes elegendő időt szánnod az alapok elsajátítására. A SUP síkvizen semmilyen előzetes tréninget nem igényel, az alapokat te is könnyedén elsajátíthatod, és innentől kezdve a saját ütemedben fejlődhetsz, mind technikailag, mind erőnlétileg.

Ha eddig még nem próbáltad ki a SUP-t, tavon vagy sima vízen egy órás oktatás bőven elegendő, hogy megismerkedj a mozgással. Az oktatók először bemutatják neked a felszerelést, felvázolják a vízen esetlegesen bekövetkező problémákat, majd megmutatják a helyes testtartást, az evezés mozdulatát és a fordulást. Ezt követően korrigálják a vízen történő mozdulataidat, és a végén átbeszélitek a tapasztalatokat.

Wellness Cafe tipp: A felszerelés kiválasztása előtt kérd mindig a szakértők segítségét. Az órákra érdemes sapkát, UV-szűrős felsőt (lycra), jó minőségű napszemüveget és sok folyadékot is magaddal vinned.

Tippjeink a biztonságos szörfözéshez

1.    Mielőtt deszkára állsz, ismerd meg alaposan a szörfterepet, evezz ki a vízbe és tanulmányozd a hullámokat

2.    Heves esőzésben, viharban kerüld a szörfözést

3.    Ha rosszul érzed magadat, megsérülsz vagy vérzel, azonnal gyere ki a vízből

4.    Soha ne szörfözz úszó emberek közelében

5.    Ha a hullámokra merészkedsz, a biztonságod érdekében ezt feltétlenül egy tapasztalt szörfössel tedd

Wellness Cafe tipp: Az extrém sportot itt is kipróbálhatod: http://dunaracing.com/

http://www.paddlesurf.net/, http://standuppaddle.blogspot.com/

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://www.facebook.com/surfcore

Ha nyaralásra, hosszú útra készül

Vigyázz, kész, fesztivál!

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X