Főoldal > MOZGÁS > 4 kérdés a transztáncról

4 kérdés a transztáncról

tánctransztánc
0

Írta: and

1. Mi is ez tulajdonképpen? A transztánc egyfajta mozgásmeditáció, amiben fontos szerepe van a gyógyító hangoknak, a dinamikus ütős ritmusoknak és a légzési technikáknak, amelyek együttesen megváltozott tudatállapotot eredményeznek. Ebben az állapotban jöhet létre a spirituális ébredés, a mentális tisztánlátás és a lelki-testi egyensúly.  A mai transztánc az ősi rituálékat modern technikákkal ötvözi, így pl. […]

1. Mi is ez tulajdonképpen?

A transztánc egyfajta mozgásmeditáció, amiben fontos szerepe van a gyógyító hangoknak, a dinamikus ütős ritmusoknak és a légzési technikáknak, amelyek együttesen megváltozott tudatállapotot eredményeznek. Ebben az állapotban jöhet létre a spirituális ébredés, a mentális tisztánlátás és a lelki-testi egyensúly.  A mai transztánc az ősi rituálékat modern technikákkal ötvözi, így pl. a kendő fontos szerepet játszik a különféle tudatállapotok előidézésében. Az ember öt érzékszervvel rendelkezik: a látási (vizuális), a hallási (auditív), a tapintási (kinesztetikus), a szaglás (olfaktorikus), és az ízlelési (gusztatorikus), ám a vizuális érzékelés általában elnyomja a többi négyet. A kendő általi sötétség fokozza a hatodik érzéket, az intuíciós készséget, ami segít felfedezni a párhuzamos valóságokat, összpontosíthatsz a belső tapasztalataidra és a látomásaidra, így választ találhatsz azokra a problémáidra is, amik sokszor megoldhatatlannak tűnnek.

2. Kik táncolták először?

A tánc manapság főleg ismerkedésre és szórakoztatásra szolgál, ám a korai kultúrákban a test, a szellem és a lélek gyógyulását szolgálta, illetve kapcsolatot teremtett a természeti és a természetfeletti erőkkel. Az eksztatikus tánc a legősibb formája a gyógyításnak és a lelki gyakorlatoknak. A sámánok olyan varázslók, próféták voltak, akik akaraterejük segítségével különleges világokba „utaztak”, egyfajta transzállapotba kerültek, s így közvetítő szerepet játszottak az emberek, a szellemek és az istenek között. A sámánok ezekhez a szertartásokhoz dobokat, rituális tárgyakat és ünnepi jelmezeket használtak.

transz2.jpg ()

3. Bárki megtanulhatja?

Igen, hisz a transztáncban nincsenek kötött szabályok vagy előre felépített koreográfiák, és nem is kell különleges képességekkel rendelkezned. Nincs másra szükséged, mint arra a hajlandóságra, hogy részt vegyél az új élményekben, eredménye pedig a szándékodtól és a vágyaidtól függ.  Így könnyen előfordulhat, hogy régi, elfojtott érzések törnek elő belőled, amiket tudatosítva visszajuthatsz a lelki harmóniádhoz.

4. Mire jó?

A gyógyító tánc az egyik legélvezetesebb módja annak, hogy megtisztítsd az elmédet a mindennapi gondoktól. A dinamikus mozdulatok hatékonyan oldják a testi és lelki feszültségeket, javítják a testtudatosságot, emellett ösztönzik az endorfintermelődést a szervezetben, s eufórikus állapotot eredményeznek. A transztánc hasznos lehet olyan stressz eredetű betegségek kezelésére is, mint a gyomorpanaszok, a szexuális problémák, az álmatlanság, a fejfájás, a hangulatingadozás vagy az általános rosszkedv.

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X