Főoldal > MOZGÁS > Központi kérdés: a popsi – tudunk változtatni rajta?

Központi kérdés: a popsi – tudunk változtatni rajta?

fenékfitneszpopsi
0

Írta: and

A pasik egyik fő témája a női fenék, hiszen sokan ezt nézik meg szinte elsőként a nőn, s nem például

A pasik egyik fő témája a női fenék, hiszen sokan ezt nézik meg szinte elsőként a nőn, s nem például a szemét. S bár nagy igazság az is, hogy mindegyik popó tetszik valakinek, ám ez nem nyugtat meg akkor, ha a tied számodra nem az ideális méretű és fazonú. Persze megpróbálsz mindent a vágyott cél eléréséért, és még lehet, hogy azon túl is. Kemény, rendszeres munkával próbálod csinosítani üleped, mégsem biztos, hogy sikerrel jársz. Ilyenkor aztán marad a kesergés azon, hogy a vágyad nem sikerül elérni.  Pedig lehet, hogy csak az elképzelésen kellene picit finomítani, s meg lennél elégedve az eredménnyel.

Milyen hátsóra vágyjunk

Nőként sokan szembesülünk azzal az évek során, hogy a fenekünkön látszik meg leginkább, hogy telnek az évek. Minden jóízű evésből származó fölösleges gramm ugyanis hol máshol látszana meg legtöbbünknél, mint itt, egyre növekvő sejhajt eredményezve. És bár ez bizonyára genetikailag predesztinált, mégsem nyugtat meg a tény, pláne, hogy tudod, a fenék a legérzékenyebb a cellulitiszre is. Amennyiben pedig szerencsétlenségedre még ülőmunkát is végzel, már kardodba is dőlhetsz, hiszen köztudott, hogy az ülőmunkát végzőknek a zsírlerakódás szempontjából a legkényesebb testrészük a popó. Ám te dacolva a tényekkel, makacsul kerek, kemény, izmos fenékre vágysz, és képes vagy ezért mindenről lemondani és naponta több órát edzeni a vágyott cél eléréséért.

popsi2.jpg ()Pedig jobban járunk, ha megmaradunk a valóság talaján. Azaz, ha széles csípőnk van, nem sok értelme van kicsi, almafeneket kitűzni célul, mert biztos kudarcélményünk lesz. Ilyenkor a legjobb, ha a cél a sima, narancsbőr-mentes, kerek fenék kidolgozása lesz.
Ugyanakkor, ha keskeny csípővel, vagy lapos fenékkel lettél megáldva, akkor viszont lehetőleg ne körte alakú popsiról álmodj, hanem kicsi, izmos, kemény fenékről, aminek szintén megvan a varázsa.

Amennyiben ezen a téren sikerült rendet raknod a fejedben és a vágyaidban, a megfelelő cél kitűzése után ki is választhatod a megfelelő edzést vagy mozgásformát, amivel kihozhatod a magad számára legmegfelelőbb fenék alakot.

Részben formálható

Azért célszerű elérhető popsi-formára vágynod, mert a test anatómiai felépítése nagymértékben befolyásolja a csípő- és a fenéktájék formálhatóságát. Ez a tény pedig óhatatlanul gátat szab a vágyaknak is. Ám szerencsére kemény, kitartó munkával látványosan olyanná alakítható popónk profilja, ami már nekünk magunknak is tetszik, ha nem is lesz a laposból körte soha. Nem mindegy, hogy milyen a csontozatod, az izomzatod és a zsírszöveted, ezek ugyanis egyaránt komoly befolyásoló tényezői a sikernek. Márpedig a csontozat születési adottság, ezért nem sok lehetőség van változtatásra. És sajnos még az is számít, hol van az izmok eredési és tapadási pontja a te esetedben, mert eszerint lesz sportos vagy asszonyos a hátsó feled eredeti formája.

Amit fontos tudnod: nagy popsi esetében kis súlyokkal és nagy szériákkal eddz (3×30), ámha fogyasztani nem, csak formálni szeretnéd a hátsód, nagy súlyokat és kis ismétlésszámokat (3×12) válassz.

Popsi hibák, melyek főként csak az agyunkban élnek

1. hiba: Lapos hátsó

A lapos popó sajnos örökölt, de megfelelő edzéssel lehet rajta javítani. Ha ilyen a hátsód, akkor végezz nagyobb súlyokkal olyan gyakorlatsorokat, amelyek a teljes csípőizomzatot terhelik. Mivel ebben az esetben nemcsak a nagy farizom növelése a cél, hanem a környezetében levő kisebb izmoké is, így a taposógéppel végezhetők a leghasznosabb kardióedzések.

2. hiba: Hátradomborodó tompor

Mivel a túlzottan kidomborodó hátsófertály egyértelműen genetikai alapú, ezért azt gyökeresen megváltoztatni nem, csak korrigálni lehet, amihez zsírégető edzések kellenek. Ilyenkor nem annyira az intenzív, inkább a hosszabb ideig tartó mozgás a jó. A formáláshoz kisebb súlyokkal dolgozz és nagyobb ismétlésszámban (20-25). Mivel az olyan ciklikus mozgások, mint a kerékpározás vagy az úszás ismétlő mozgásokon alapulnak, ezért kiválóak ilyenkor, ám a hegyi futás vagy a taposógép hanyagolandó.

3. hiba: Túl nagy csípő és fenék

Itt a problémát a túl széles medencecsont vagy épp a csípő körüli túlméretezett zsírpárna jelenti, esetleg a kettő együtt. Ilyenkor azok a gyakorlatok hozhatnak látványos javulást, amelyek során a lábat köríves mozgásokkal dolgoztatjuk, és ezzel a teljes csípőizomzat átmozgatható. Kardioedzésként a leginkább ajánlott ilyenkor a csípőizomzatot kitűnően formáló, az oldalirányú mozdulatokat előtérbe helyező slide aerobik, vagy télen a korcsolyázás. Az ülő helyzetben végezhető aerob edzés viszont, mint a kerékpározás vagy evezés, nem igazán javasolt.

4. hiba: Ernyedt körvonalak

Ilyenkor a fenék egybeolvad a comb hátsó felével, nem emelkedik ki. Ennek leggyakoribb oka az izomzat hiánya. Éppen ezért, ha ezen szeretnél változtatni, akkor az izomtömeget kell növelned, súlyokkal, gumiszalaggal. Ebben az esetben a kardióedzést is jobb nehezített formában, például hegyi futással végezni.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X