Főoldal > MOZGÁS > Top 4 sport a hatékony diétáért

Top 4 sport a hatékony diétáért

fitneszmozgássport
0

Írta: and

A szakemberek ugyan mindig felhívják a figyelmet arra, hogy nincs hosszú távon eredményt hozó diéta

A szakemberek ugyan mindig felhívják a figyelmet arra, hogy nincs hosszú távon eredményt hozó diéta mozgás nélkül, sokan reménykednek mégis abban, hogy elég, ha nem esznek. Pedig hosszú távú eredmény csak életmód-változtatással érhető el, melynek szerves része a zsírégetés. Azaz, a régi nagy öregek mondása, hogy egyél kevesebbet és mozogj többet, máig igaz!

Ám, ha valóban elhatározzuk magunkat és úgy döntünk, megváltoztatjuk az életünket és odafigyelünk arra, hogy mikor, mennyit eszünk és mellette mozgunk is, jön a következő kérdés: milyen mozgásformát válasszunk, amit szívesen űzünk, és ráadásul a lehető legrövidebb időn belül megfelelő eredményt is hoz? Amennyiben ugyanis örömet nem találunk az általunk választott mozgásban, a kényszer előbb utóbb kedvünket szegi, és kész is a csőd, nem sikerül fogyni. Azért, hogy ne ítéld magad eleve kudarcra, igyekeztünk összeállítani a sportok azon listáját, amelyek a legtöbb kalóriát égetik el a szakemberek szerint, hogy kiválaszthasd azt, amelyik neked a legjobban bejön. De ne feledd, az sem nagy baj, ha te nem ezek között találod meg az igazit. Csak mozogj, sokat és kedvvel!

1. Gyaloglás

A kalóriaégetésben és nem utolsó sorban a narancsbőr elleni harcban is a listát a gyaloglás vezeti. A fitneszszakértők szerint azért hatékonyabb a gyorsgyaloglás a futásnál és a kocogásnál is, mert ugyan az aerob, vagyis a nagy oxigénigényű mozgások pozitívan hatnak a szívre, a vérkeringésre és a nyirokáramlás serkentése által az anyagcsere-folyamatoka is, ám kedvező hatásuk csak tartós mozgáskor tud érvényesülni. Márpedig a legtöbben jobban bírjuk a hosszú távú gyaloglást, mint a futást, nem beszélve arról, hogy kevésbé edzetten is könnyebb ezt a mozgást elkezdeni.

Hetente háromszor fél óra gyorsgyaloglásnak már érezhető, és hamarosan látható eredménye is lesz, de ha bírjuk szusszal, még jobb, ha alkalmanként egy-két órát gyalogolunk lendületesen a friss levegőn, kényelmes cipőben, nem megfeszített hassal, a karokat könnyedén megemelve, gyalogló bottal vagy a nélkül (bár ez utóbbi hamarabbi fáradtságérzetet hozhat). Egyébként az eredményt így is lehet fokozni, például, ha pulzusszámodat mérővel követed és a megfelelő középtartományban tartod.

kori2.jpg ()2. Korcsolya, görkorcsolya

Bizonyítottan jó módszer a stressz levezetésére, ráadásul a szabad levegőn végzett mozgás megdolgoztatja a légzőrendszert, erősíti az immunrendszert és edzi a láb-, valamint a far izmait. Hatékonysága vetekszik a futáséval, csak épp szórakoztatóbb mozgásforma. Ám itt már nem árt, ha fiatalabb, képzettebb és bátrabb vagy, mert ellentétben az úszással, a rossz betonutakon igen nagy a sérülésveszély. Ha ezt a sportot választod, elengedhetetlen a védőfelszerelés, így a térd –és könyökvédő, valamint a sisak használata.

3. Kocogás, futás

A kocogás is igen jó kalóriaégető sport, és amíg a gyors futás a test szénhidrát-tartalékait használja, a lassabb kocogás a zsírszöveteket égeti. Emellett jót tesz a szervezet anyagcseréjének is, ami tíz-húszszorosára, a szíven átáramló vér mennyisége pedig ötszörösére nőhet. Ez azt jelenti, hogy rendszeres kocogással nő a szív kapacitása, a vérnyomás pedig csökken, ami jelentősen mérsékelheti a szívinfarktus kockázatát. Ugyanakkor a hosszan tartó, közepesen intenzív mozgás miatt nő a testben felszabaduló endorfinmennyiség, aminek kedélyjavító hatása ismert.

A kocogást egyébként éppen a szorongáscsökkentő, közérzetjavító hatása miatt javasolják a depresszióban szenvedőknek vagy az állandó stressztől kiégetteknek is. Amennyiben ezt a sportot választod, mindenképp szerezz be az adott terepnek megfelelő, rugalmas futócipőt, hogy tompítsd az egész lábra és elsősorban a sarokra ható káros rezgéseket, hogy később ez ne okozzon problémát, valamint szintén e miatt kerüld az aszfalton futást, ami nagyon árt az ízületeknek. 

4. Síelés

Sokak szerint jó buli, mások szerint a szabadidő sportok közül ez égeti a legtöbb kalóriát. Sok izmot megmozgat, de síelni csak megfelelő fizikai állapotban kezdhetünk. Márpedig a kellő erőnlét megszerzéséhez már legalább két hónappal az utazás előtt rendszeresen el kell kezdeni edzeni, futással, könnyű erősítéssel, lépcsőzéssel és nyújtással, hogy ideális állapotban legyenek izmaink és ízületeink az igazán szórakoztató sportra. Nálunk a hátránya még ennek a mozgásfajtának az is, hogy évszakhoz kötött és nem olcsó sport.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X