Főoldal > MOZGÁS > Biztos vagy benne, hogy eleget mozogsz?

Biztos vagy benne, hogy eleget mozogsz?

fitneszlépésmozgássport
0

Írta: and

Te tudod, hogy hány lépést teszel meg egy nap? Az Amerikai Szívszövetség javaslata szerint mindenkinek arra

Te tudod, hogy hány lépést teszel meg egy nap? Az Amerikai Szívszövetség javaslata szerint mindenkinek arra kellene törekednie, hogy elérje a 10.000-ret. Ez körülbelül 8 kilométert jelent. Sokkolóan soknak tűnik, de ennyit megér a jó egészségi állapotod, és hogy csökkentheted a szívbetegség kockázatát, ugye?

Ellenőrizd le magad! Ha nem akarsz beleőrülni a számolgatásba, szerezz be egy lépésszámlálót! Vásárlás előtt próbáld ki, mert előfordulhat, hogy nem túl megbízhatót próbálnak a nyakadba sózni. Az pedig felettébb kiábrándító lenne, ha minden 20. lépésed után számolna 1-et. A legmodernebb kütyük már azt is számon tartják, hány kalóriát égettél el, mikor futottál és mikor sétáltál, de még az alvásidőt is megjegyzi. A legjobb az egészben, hogy mindezt online is nyomon követheted, így figyelhető lesz a fejlődés az idő múlásával.

Mennyire lehet nehéz teljesíteni a 10 000 lépést? Lássunk egy átlagos munkanapot: elviszed iskolába a gyereket, onnan irány a munka, leülsz a számítógép elé, egész nap ülsz, elmész vásárolni, a kicsikért, otthon még játszol velük, főzöl, teszel-veszel. Ez összesen kb. 3800 lépés. És hangsúlyozzuk: a nap 80%-ában ücsörögsz az irodában.

Lássuk a szombatot, amely a munka szempontjából kötetlen nap. Délelőtt jóga, délután a szokásos hétvégi házimunka, este pedig a család elmegy vacsorázni vagy otthon főzöl nekik valami finomat. Ha hiszed, ha nem, az eredmény majdnem ugyanaz lesz, mint egy munkanapon: 3900 lépés. Pedig most még jógáztál is, és végülis a házimunka is elégeti a kalóriákat.

run2.jpg ()Hol van ez a 10 000-től? Te is meg vagy rökönyödve? Akkor érdemes a vasárnapot egy kicsit felpörgetni. Vedd fel az edzőruhád, és irány a szabadba! A futás segíteni fog, hiszen a futva megtett lépések – főleg hegynek felfelé – többnek számítanak, és a kis lépésszámláló karórád is értékelni fogja a teljesítményt. 25 perc futással körülbelül 7000 lépést teszel meg, és ha ehhez hozzáadjuk a kötelező napi teendők lépéseit, estére meglesz a vágyott 10 000.

Érdemes tehát aktívan sportolni, enélkül nem fogod elérni a Szívszövetség által ajánlott lépésszámot. Hiába is áltatod magad azzal, hogy mennyit szaladgáltál a gyerek után, rohantál a munkahelyről a bevásárlóközpontba, onnan pedig a kicsi különórájára, még csak meg sem fogod közelíteni a bűvös 10.000-res számot. Csak napi fél órát szánj az egészségedre, ennyit igazán megtehetsz önmagadért!

Fotó: Profimedia – Red dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X