Főoldal > MOZGÁS > 5 dolog, ami megkönnyíti a hosszútávú futást

5 dolog, ami megkönnyíti a hosszútávú futást

fitneszfutásmozgássport
0

Írta: and

Ha hosszútávon futsz, alaposan fel kell készülnöd. Nem csak az órákig tartó kemény temp&

Ha hosszútávon futsz, alaposan fel kell készülnöd. Nem csak az órákig tartó kemény tempó jelent megpróbáltatást, hanem sokszor a napfényes, esős és olykor szeles időjárás is. Lássuk, melyek azok a termékek, amelyek a több órás futás során megkönnyítik a dolgodat, hogy a lényegre, a megtett távra koncentrálhass!

Fülhallgató

A legtöbb embernek a zene nagyon fontos futás közben.  Motiváló, hiszen sokáig vagy egyedül, elkél egy kis ösztönzés. Segít tartani a tempót, túllendít a holtpontokon, hegymenetben szinte felrepít a csúcsra. Nagyon fontos, hogy olyan fülhallgatót válassz, amely tökéletesen illeszkedik a füledbe, és az sem hátrány, ha vízálló, így nem kell aggódnod érte, ha futás közben kicsit szemerkél az eső.

Sportital

A hosszútávú futás esetében elengedhetetlen, hogy energia-utánpótlást juttass a szervezetedbe. A legjobb, ha te magad készíted az innivalódat egy vizes palackban. Kaphatóak instant porok, amelyek szénhidrát- és elektrolit port tartalmaznak, és azonnal feloldódnak a vízben. Az adagolás attól függ, mennyire szeretnéd terhelni magad, többet és kevesebbet is adhatsz hozzá. Válassz enyhe ízű italt, úgy nem rontod el a gyomrodat, és figyelj oda, hogy ökológiailag is megfelelő összetevőkből készüljön. Persze vásárolhatsz bolti sportitalokat is, de semmi esetre se válaszd a hagyományos energiaitalokat!

fut2.jpg ()Energiazselék

Ha versenyre készülsz, érdemes bevetni az energiazseléket is a sportitalok mellett. Egy csomag zselé tulajdonképpen némi méz, hozzáadott vitaminokkal és elektrolitokkal. Könnyen elfogyaszthatod futás közben, nem terheli meg a gyomrodat, ellenben rengeteg energiát nyersz általa. Gyümölcsös ízesítésben is lehet kapni, válaszd a te ízlésednek leginkább megfelelőt!

Napszemüveg

A napszemüveg elengedhetetlen a tűző napfényben, ez világos. De szeles körülmények között is szuper, hiszen megvédi a szemedet a szél hordta homoktól és bogaraktól is. A felülete legyen minél nagyobb, takarja el az egész szemüreget! Vannak kifejezetten sportolóknak tervezett napszemüvegek is, amelyek nem csúsznak le az arcodról akkor sem, ha megizzadtál. A műanyag UV-szűrős lencse is jó választás, hiszen nem torzítja a látást, így nem okoz gondot az összpontosítás hosszú távon sem.

Jégzselé csomag

20-30-40 km lefutása során nagyon tudnak fájni az ízületek és a lábad is, ezért érdemes használni a hideg borogatást. Tartsd a fagyasztóban a jégzselét, és miután lefutottad a távot, nyújtottál egy kicsit, tekerd körbe a térdedet a hűsítő csomaggal. Ne emelgesd, csak tartsd a helyén 10-20 percig, nagyon klassz, puha tapintású érzés lesz a fáradt ízületeknek. Ezután tedd vissza a mélyhűtőbe, és ha még szükséges a nap folyamán többször is ismételd meg a kezelést.

Fotó: Pinterest

Íme a leggakoribb hibák, amiket futás közben elkövethetsz:


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X