Főoldal > MOZGÁS > Sportolj kímélő üzemmódban!

Sportolj kímélő üzemmódban!

egészségfitneszmozgássport
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Bizony még bőven a negyedik X előtt is előfordulhat, hogy a sport (például futás

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Bizony még bőven a negyedik X előtt is előfordulhat, hogy a sport (például futás vagy éppen zumbázás), amit korábban imádtál, már több fájdalmat, mint örömet okoz. Ennek oka a fájdalom forrásától függően sokféle lehet. A térdfájás hátterében sokszor a korábban versenyszerű sportolás vagy még gyakrabban a nem megfelelő talajon való futás áll. Ha a hátad vagy derekad fáj, azt a rossz tartás vagy a túl sok stressz okozhatja. És persze az is előfordulhat, hogy egy sérülés miatt vagy kénytelen újragondolni az edzéseidet. A lényeg, hogy ilyenkor se keseredj el, mert sokféle ízületkímélő sport közül választhatsz.

Lubickolj!

Ha ízületvédelemről van szó, az úszásé az aranyérem. A vízben a testedre ható felhajtóerő csökkenti a súlyodból származó terhelést, így könnyebb a mozgás. Gyakorlatilag olyan, mintha csökkentett gravitációs térben edzenél. Persze ha nem kedveled az úszást, ne erőltesd, hogy te legyél a medence bajnoka, elég, ha heti egyszer edzel az uszodában. Ha pedig inkább a csoportos sportok híve vagy, próbáld ki az aquafitneszt!

Futás helyett sífutás

Ha megszállott kilométermániás vagy, de a térded vagy a derekad már sokszor fáj futás során, akkor próbáld ki az ellipszistrénert. Ezek a sífutó gépek ízületkímélőek, hiszen a futással ellentétben nem váltanak ki ütközéseket az ízületek felszínei között. A gép a nevét onnan kapta, hogy elnyújtott, ellipszis alakú pályán mozgatja a lábaidat, így a terhelés minimális. Ha teljesen nem is tudsz lemondani a futásról, arra mindenképp figyelj, hogy jó minőségű futócipőt válassz, így is csökkentheted lábaid (és gerinced) terhelését.

pilates2.jpg ()Pilates, a csodatorna

A pilates a legjobb módszer, ha karcsúsodni és erősödni szeretnél, de hátfájásod miatt már nem tudsz súlyokkal edzeni vagy aerobik órákon ugrálni. Mivel a pilates-gyakorlatok a mélyizmokat is erősítik, így azok hatékonyabban támasztják meg és tehermentesítik a gerincoszlopod. A speciális gyakorlatok legtöbbje eleve a megnyújtott izmokat terheli, vagyis a nyújtott izmot erősíti, ezáltal az izomrostok erősödnek, de nem vastagszanak meg. Így nemcsak fájdalommentesen edzhetsz, de szupernőies, szálkás izmaid lesznek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X