Főoldal > MOZGÁS > 4 motivációgyilkos, ami rombolja az edzéskedved

4 motivációgyilkos, ami rombolja az edzéskedved

edzésegészségfitneszsport
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! 1. motivációgyilkos: A kimerülts&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

1. motivációgyilkos: A kimerültség

Úgy érzed, mintha elszállt volna az erő belőled, pedig régóta edzésben vagy? Ha túl keményen és túl gyakran edzel, és nem hagysz elég regenációs időt a szervezetednek, az bizony megbosszulja magát. Ahhoz ugyanis, hogy a tested felkészüljön a következő megpróbáltatásra, az edzést követő pihenőfázisban állítja vissza a megfelelő formát. Ha folyton túlhajtod magad (és nem csak az edzőteremben), a levertséggel és a jelentős teljesítménycsökkenéssel járó túledzettség állapotába kerülhetsz.

Általánosan elmondható, hogy egy keményebb edzés után a testnek 48 órára van szüksége a regenerációhoz. Ha nem vagy igazán formában, akkor még többre!
Ha úgy érzed, elfogyott az erőt, nyugodtan engedélyezz magadnak egy hosszabb – 1-2 hetes – edzésszünetet, a köztes időben pedig pihenj sokat, meditálj, sétálj, időzz kávéházakban vagy teázókban, álmodozz, kucorodj be egy sarokba és olvass! Meglásd, a kényeztető időszak megtérül.

2. motivációgyilkos: A rossz időzítés

Korareggel nehezedre esik a testmozgás? Az esti edzés után képtelen vagy elaludni?  Biológiai óránk a bioritmusunkra, a pulzusunkra, a koncentrációs képességünkre, a testhőmérsékletünkre és a teljesítőképességünkre is hatással van. Ha rossz időpontban próbálkozol a testmozgással, az könnyen kedvedet szegheti.

Kutatások szerint a legideálisabb edzésidőpont délután 16 és 19 óra közé esik, ugyanis a szervezet működése ilyenkor van a csúcson. Ha ebben az idősávban nem tudod beiktatni, tapasztald ki, mikor bírod legjobban a tréninget. Amennyiben csak a késői órákban tudsz a testmozgásnak hódolni, hagyj bőven időt a levezetésre és a nyújtásra.

unalom2.jpg ()3. motivációgyilkos: Az unalom

Főleg akkor fenyeget, ha az edzéseid mindig ugyanúgy zajlanak és nem éltetnek új célok sem. Ha szinte unatkozol közben, akkor a tested is takarék üzemmódba kapcsol. Ne foszd meg a tested a kihívásoktól, törekedj a kihívásokra!

Ha például futni jársz, fedezz fel új terepeket, ha tornázol, variáld a gyakorlatokat, növeld az ismétlésszámokat, próbálj ki új eszközöket. Azzal is izgalmat vihetsz a sportéletedbe, ha váltogatod a mozgásformákat, egyik edzésnapon kocogsz, másik nap kerékpározol, harmadnap jógázol és ezeket variálod tetszőleges sorrendben.

4. motivációgyilkos: A PMS

Egyik nap majd szétvet a tenni akarás, legszívesebben azonnal bérletet váltanál a fitneszstúdióba, aztán eltelik két hét, és már sokkal nehezebb rábírni magad a mozgásra? Semmi gond, csak a ciklusod űz gúnyt veled, mivel a hormonok játéka nagyon is rátelepszik a hangulatodra. Fogyni egyébként a ciklus harmadik hetében – a peteérés után -, a legkönnyebb. Ilyenkor a zsíranyagcsere fokozottabban működik. A negyedik héten beköszönt a PMS (premenstruális szindróma). A hangulat ingadozik, fáj és feszül a has, a mellek is érzékenyebbekké válnak. Nem csoda, ha ilyenkor nem érzel kedvet a testedzéshez, mégis jó, ha ráveszed magadat, mert a mozgás csökkenti a panaszokat. (Felmérések szerint a sportoló nők kevésbé szenvednek a PMS-től, mint azok, akik sosem sportolnak.)

+ 3 kitartás fokozó tipp

Maradj a realitás talaján! Olyan célokat tűzz ki, amelyek az edzettségi szintednek megfelelőek. Ha túlságosan elveted a sulykot, azt könnyen kudarcként élheted meg, és máris csökken a mozgásba vetett hited.

Ha fogyni szeretnél, nem választható el egymástól a rendszeres sport és a tudatos táplálkozás. Nem kell drasztikus megvonásokra gondolni, egyszerűen csak figyelj oda arra, mit viszel be a szervezetedbe. A túl sok zsíros és cukros holmi mellett eltörpülhet az edzések jótékony hatása.

Találd meg a neked való mozgásformát! A kötelességből sportolás nem fog sokáig fűteni, és az éppen trendi mozgástípusok sem fekszenek mindenkinek.

Életmód coach szerzőnk motivációs blogját itt olvashatod: www.sulyveszto.blog.hu 

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X