Főoldal > MOZGÁS > Légy fitt 2014-ben: 7 fontos lépés

Légy fitt 2014-ben: 7 fontos lépés

diétafitneszfittfogyókúra
0

Írta: and

Te is megfogadtad, hogy fittebb és karcsúbb leszel az új évben? Szükséged van hozzá egy valóban

Te is megfogadtad, hogy fittebb és karcsúbb leszel az új évben? Szükséged van hozzá egy valóban hatásos táplálkozási tervre? Ha követed a híres táplálkozás-szakértő, Dr. Simran Saini 7 kezdő lépését, a fogadalom megvalósítása ezúttal garantáltan gyerekjáték lesz.

1. lépés: vezess táplálkozási naplót!

Legelső lépésként kezdj el táplálkozási naplót vezetni. Írj bele mindent, amit megettél, sőt a kalóriát tartalmazó folyadékokat se felejtsd el rögzíteni. Ha három napig lelkiismeretesen vezeted, a negyedik napon egyértelműen látni fogod belőle, valójában milyen az eddig jónak hitt diétád. Ez egyfajta elrettentő eszközként is funkcionál, egyértelműen megmutatva helytelen étkezési szokásaidat, az eddig rejtett kalóriákat, és azt, hogy valójában mekkora adagokat is eszel, sőt segít megérteni, miért sóvárogsz állandóan bizonyos ételek után.

2. lépés: az elfogyasztott ételeidnek legalább a harmada ne legyen feldolgozott!

Ahhoz, hogy növeld az elfogyasztott tápanyagok mennyiségét, a legfontosabb feladat, hogy minél több nyers ételt egyél. A feldolgozatlan élelmiszerekből legyen a kedvenced a saláta és a gyümölcsök. A zöldségeket pedig sokféleképp el lehet készíteni otthon egészségesen: párolva, grillezve, reform morzsában vagy sütve. Figyelj arra, hogy napi étkezéseidnek legalább a harmada ne feldolgozott ételekből álljon!

3. lépés: tartsd frissen a gyümölcsöket és a zöldségeket!

Bizonyosodj meg róla, hogy a diétás ételeid mind frissek és kiváló minőségűek legyenek, de ez kifejezetten igaz a zöldségekre és a gyümölcsökre. Mindemellett támogasd táplálék kiegészítőkkel is a vitamin- és ásványi anyag beviteled, hogy maximumra emeld a tápanyagszinted. Figyelj arra is, hogy elegendő antioxidánst vegyél magadhoz, mivel ez veszi fel a harcot a szervezetbe kerülő káros vegyi anyagokkal.

4. lépés: csökkentsd minimumra a só- és a cukorbevitelt!

Vegyél magadhoz minél kevesebb sót a keringésed érdekében. Adj épp csak egy csipetnyit az ételekhez (néhányat meg se kell sózni, mert az összetevők eleve elegendő sót tartalmaznak) főzéskor, ízesíts inkább fűszerekkel és gyógynövényekkel. Fontos, hogy teljesen száműzd a sót az étkezőasztalról. Meglátod, örökre búcsút inthetsz a puffadt hasnak és a szervezet vízraktározásának. A feldolgozott élelmiszerek helyett válaszd a frisset, amikor csak teheted. Mindig olvasd el alaposan az élelmiszereken található címkét, és vásárolj alacsony sótartalmú termékeket. Emellett korlátozd a cukorfogyasztást is, hogy újra büszkén mutogathasd karcsú derekad.

fitt2.jpg ()5. lépés: ne vidd túlzásba a mesterséges édesítőszerek fogyasztását!

Csak akkor nyúlj mesterséges édesítőszerekhez, ha igazán szükséged van rájuk. A cukorbetegség nem ad választási lehetőséget, de egyéb esetben csökkentsd minimálisra a mesterséges édesítést. Inkább épp csak egy teáskanálnyi cukorral édesíts, de a legjobb, ha olyan természetes édesítőket használsz, mint a nyírfacukor és a sztívia. A feldolgozott ételeket azért is próbáld kiiktatni, mert ezek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot.

6. lépés: ne éhezz!

Bár elsőre jót ötletnek tűnik, ne hagyj ki étkezéseket, és ne csökkentsd hirtelen a kalóriabevitelt. Fontos, hogy reális céljaid legyenek, és csak fokozatosan változtass étkezési szokásaidon, hogy legyen ideje a szervezetednek megszokni azokat. Az étkezések kihagyása általában hypoglycemiához vezet, illetve ingerültté is tesz.

7. lépés: különböztesd meg a valódi éhséget az érzelmi éhségtől!

A céljaid eléréséhez szükséges, hogy a szervezeted megszokja az új étkezési szokásokat. Igen gyakori, hogy a szervezetednek valóban nincs is szüksége glükózra (ez testünk elsődleges energiaforrása), de az agyad éhséget produkál, hogy így hozza helyre kibillent lelkiállapotod. Ez stresszes helyzetekben igen gyakori, de akkor is jelentkezhet, ha korábban nagy adag ételekhez szoktál. Mielőtt egy zacskó kekszhez fordulnál, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg éhes vagy-e vagy csak így akarsz boldogsághoz jutni. Ez az utolsó lépés elvezet a tudatos evés kialakításához.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X