Főoldal > MOZGÁS > Profik tanácsai fitneszújoncoknak

Profik tanácsai fitneszújoncoknak

edzésegészségétkezésfitneszfogyókúra
0

Írta: and

Januárban még újul erővel vágsz neki az edzéseknek, de tavaszra már nyoma sincs a lelkesedésnek &

Januárban még újul erővel vágsz neki az edzéseknek, de tavaszra már nyoma sincs a lelkesedésnek – ismerős szituáció, ugye? Ennek legtöbb esetben az az oka, hogy elmaradnak a kívánt eredmények, így természetes, ha elmegy a kedved a diétázástól és sporttól. Ezért most összegyűjtöttünk pár tanácsot a profiktól, amik segítenek abban, hogy valóban elérd a kitűzött célodat. Így garantáltan egész évben kitart majd a lelkesedésed!

Az edzésterv kialakítása

Akár a fogyás, akár a fittebb életmód a célod, minden az edzésterv kialakításánál kezdődik. Ehhez nyugodtan kérd egy személyi edző segítségét, aki segít meghatározni, mikor és hogyan eddz a legjobb eredmények érdekében. Azt viszont először mindenképp mérlegeld, hogy mennyi időt tudsz szánni hetente az edzésekre. Ha túlvállalod magad, később inkább csak stresszt fog jelenti a sport, mint örömöt, ez pedig előbb-utóbb kudarcélményhez vezet.

Milyen intenzív edzés az ideális?

Mostanában egyre népszerűbbek a magas intenzitású edzések, de talán nem a legjobb ötlet kezdőként (vagy újrakezdőként) rögtön ezekkel indítani. Mindig edzettségi állapotodnak megfelelően válassz mozgásfajtát! Nem szégyen a kezdő csoportban izzadni! Sokkal rosszabbul fogod érezni magad, ha beiratkozol egy intenzívebb órára, amit aztán nem tudsz végigcsinálni. Vagy rosszabb esetben túlterhelheted magad, ami a súlyos izomlázon túl keringési problémákat is okozhat. Később persze már nyugodtan kipróbálhatod magad a keményebb órákon is.

Figyelj a helyes levegővételre!

A helyes légzésről még a rutinos fitneszrajongók is hajlamosak elfeledkezni. Ha viszont elsajátítod a helyes légzőtechnikát, sokkal hatékonyabbá teheted az edzéseidet. Kardiózásnál és futásnál különösen fontos a fokozott oxigénfelvétel, ezért mindig húzd ki magad, és nyugodtan vehetsz egyszerre levegőt az orrodon és szádon át, így több levegő áramlik be a tüdődbe. A légzés ütemét pedig mindig a mozgás sebességéhez igazítsd! Erősítő edzéseknél az izmoknak van szükségük az oxigénre, így a légzés az izommunkát könnyíti meg. Mindig akkor fújd ki a levegőt, mikor összehúzod az izmokat!

Az étkezéseket igazítsd az edzéseidhez!

A leggyakoribb hiba, amit kezdő sportolók elkövetnek, hogy szigorúan tartják magukat egy adott fogyókúra vagy diéta által előírt étrendhez. Persze eleinte tényleg könnyebb, hogy meg van adva, mit ehetsz reggelire, tízóraira, ebédre és vacsira, de ez sokszor hátrány is. Az étkezéseknek ideális esetben ugyanis mindig az edzéseidhez kell igazodnia, hiszen edzések előtt két órával van szükséged a legtöbb szénhidrátra, míg utána inkább fehérjére. A diéták viszont általában reggelire és ebédre írják elő a szénhidrátban gazdag ételeket, de ez csak abban az esetben válik be, ha délelőtt vagy kora délután szoktál edzeni. Ezért edzésnapokon nyugodtan variálj az étrendeddel!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X