Főoldal > MOZGÁS > 5 fitnesz mítosz, ami garantáltan nem vezet eredményre

5 fitnesz mítosz, ami garantáltan nem vezet eredményre

diétaedzésfitneszfogyásmozgássport
0

Írta: and

Rengetegen érzik magukat szakértőnek, ha a fogyás kerül szóba. Mindenkinek van egy-egy jónak tűnő taná

Rengetegen érzik magukat szakértőnek, ha a fogyás kerül szóba. Mindenkinek van egy-egy jónak tűnő tanácsa, így nehéz elválasztani a tényeket a fikciótól. Ráadásul sokszor olvashatunk egymásnak élesen ellentmondó tippeket is. Összeállításunkkal segítünk, hogy te se dőlj be a gyakran hangoztatott tévhiteknek.

1. „A súlyzózással vigyázz, mert vastag leszel!”

Sok nő máig fél beiktatni a súlyzót az edzéstervébe, mert azt hiszi, erősebbnek fog tűnni tőle. A nők azonban az ösztrogén hormonok jelenléte miatt sem tudnak olyan szinten izmosodni, mint a férfiak. A nehéz súlyok természetesen építik az izmot és erősítenek, de mivel a nők többsége fizikailag sem tud akkora súlyt megemelni, mint a férfiak, így akkora izomtömeget sem tudnak építeni. Ráadásul az izom az anyagcsere felpörgetésének a titka, mivel több kalóriát éget, mint a zsír, még akkor is, ha a kanapén vagy az íróasztalodnál ülsz.

2. „Kizárólag a kardió edzés szükséges a zsírégetéshez!”

Még egy ok, hogy ne hanyagold a súlyzókat: a leghatékonyabb edzés a kardiózás és a súlyzózás kombinálásán alapul. Egy kísérlet során azok, akik 30 percet kerékpároztak, 1,5 kg-t fogytak és alig izmosodtak (0,2 kg) 8 hét alatt. Ezzel szemben az a csoport, amelynek tagjai 15 percet bicikliztek és a maradék negyed órában súlyzós gyakorlatokat végeztek, 4,5 kg zsírt adott le és 1 kg zsírégető izmot épített ugyanennyi idő alatt.

fitnesztevhit2.jpg ()3. „Nyomd el a nassolási vágyad light kólával!”

Való igaz, hogy zéró kalóriát tartalmaz, de a benne található vegyi anyagok mégis hasi elhízáshoz vezetnek. Azok a patkányok, akiknek mesterséges édesítőt adtak, több kalóriát vettek magukhoz és többet híztak, mint akiket rendes cukorral etettek, a Purdue Egyetem kutatása során. Ha nem szereted a natúr ásványvizet, akkor ízesítsd a vizet citrom- vagy uborka karikákkal, a kevés kalóriáért és a megfelelő hidratáltságért.

4. „Ha üres a gyomrod, több zsírt égetsz!”

Biztos te is hallottad már, hogyha üres gyomorral mész edzeni, akkor hatékonyabb lesz a zsírégetés, azonban ez igen messze áll az igazságtól. A kutatók szerint a szervezetnek glükózra van szüksége ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés. Ha kifogytál az elraktározott glükózból, akkor zsír helyett izmot fogysz égetni. Mindig egyél egy keveset edzés előtt 30-60 perccel, hogy legyen elegendő energiád és keményebben tudj dolgozni.   

5. „Döntsd el, honnan akarsz fogyni!”

Jól hangzik, hogy mi irányíthatjuk, melyik testrészünkről akarjuk lefaragni a felesleget, de sajnos ez valójában nem lehetséges. A tudományos igazság az, hogy a test a genetika alapján dönti el, honnan szabadul meg először a zsírpárnáktól, és nem a célzott gyakorlatoktól. Ne ess abba a hibába, hogy a testednek egyetlen területére koncentrálsz! Végezz teljes testet megdolgoztató, kalóriaégető edzést, amilyen a köredzés is, hogy sikeres legyen a fogyókúrád.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X