Főoldal > MOZGÁS > Fusd át a telet!

Fusd át a telet!

edzésfutásfutócipőfutóruhahidegmozgássporttréning
0

Írta: and

Fagyos napok? Nem probléma! Csak kövesd az alábbi biztonsági tanácsokat, és már mehet is futni! Maradj

Fagyos napok? Nem probléma! Csak kövesd az alábbi biztonsági tanácsokat, és már mehet is futni!

Maradj látható!

Ez az első alapszabály a téli időszakban, amikor korán sötétedik. Mindig legyen rajtad legalább egy macskaszem vagy valami neonsárga, hogy az autósok is meglássanak legkésőbb 400 méterről! Egy karra rögzíthető, kifejezetten futóknak készült fényvisszaverő beszerzését megteheted bármely sportboltban.

Rétegesen öltözz!

Egy elvezető alapréteggel kezdd az öltözést, és egy szélállóval fejezd be. Vagyis alulra egy technikai aléöltöző réteg a legjobb. Ez elvezeti az izzadságot és szárazon tart, így nem fog a nedves ruha hozzád tapadni. Erre vehetsz egy futópulóvert, legfelülre pedig a széllökések és a hirtelen jövő eső, hó ellen egy légáteresztő kabát vagy dzseki a legjobb választás. Praktikus, ha neon színű, fényvisszaverős kabátot választasz, így a láthatóság megoldva!

telifutas2.jpg ()

Inkább pörgősen csináld!

Okos dolog, ha lelassítod és lerövidíted a lépéseidet, így elkerülheted az esést. De ugyanilyen fontos, hogy növeld a ritmusát, hogy hányszor éri a lábad a földet! Ha lerövidíted a hosszú lépéseket, arra ösztönzöd a lábad, hogy a súlypontot minél előrébb helyezze, ez pedig fejleszti az egyensúlyérzéked.

Hidratálj úgy, mintha nyár lenne!

A víz ugyanolyan fontos a hideg időjárás idején is, mint nyáron! Lehet, hogy nem izzadsz olyan látványosan, mint nyáron, de a tested folyadékot veszít. Ha nem pótolod megfelelően, kiszáradhatsz. A kutatások szerint a dehidratáltak csupán 2%-át érinti a fáradtság, fejfájás vagy görcs tünetek egyike. Ne várd meg, amíg a szervezeted így reagál, de addig se várj, amíg szomjas leszel! Inkább igyál futás előtt 2-3 decit legalább, utána pedig minél előbb belül igyál!

A kezdésre és a befejezésre figyelj!

A hideg hatására az izmok és inak kevésbé rugalmasak, így sérülékenyebbek is. Mindig szánj időt a bemelegítésre! Ha már annyira felpörögtél, hogy úgy érzed, 15 fokkal melegebb van, akkor indulj neki és meg se állj! Amikor megállsz, a testhőmérsékleted gyorsan csökken, izzadsz, és gyorsan hőt veszítesz. Egy megoldás, hogy próbálj meg fedett helyre menni a futás végén és minél gyorsabban öltözz át!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X