Főoldal > MOZGÁS > 5+1 dolog, amit minden kezdő futónak tudnia kell

5+1 dolog, amit minden kezdő futónak tudnia kell

edzésfutásfutócipőfutóedzéskezdő futómozgássporttestedzéstestmozgás
0

Írta: and

Akkor biztosan jól jön néhány tipp, ami segíthet, hogy mielőbb lelkes és rutinos futóvá v&aacute

Akkor biztosan jól jön néhány tipp, ami segíthet, hogy mielőbb lelkes és rutinos futóvá válhass! Fogadd meg őket!

1. Haladj fokozatosan, legyen reális célod!

Lehet, hogy a legjobb barátnőd féléves futómúlttal a háta mögött képes volt lefutni a félmaratont, neked viszont nem kell mindenáron utolérned őt. Figyelj oda a testedre, és inkább tűzz ki olyan célt, amit meg tudsz valósítani anélkül, hogy elmenne a kedved a sportolástól, vagy esetleg lesérülnél. Építsd fel az edzettséget lépésről lépésre: kezdőként jó cél az első 2 kilométer egyben való lefutása, aztán jöhet az 5-6 kilométeres táv. Tudd azonban, hogy semmi sem kötelező, csak magadnak akarj megfelelni, ne másoknak!

2. Fontos a felszerelés!

Biztosan gyakran hallod, hogy a futáshoz nem kell más, csak egy jó cipő. Ez igaz is, de jó, ha tudod, hogy a jó futócipőn kívül érdemes jó minőségű, futáshoz tervezett ruhákat is beszerezned. A legfontosabb a csajok számára egy jó sportmelltartó, ami megfelelő tartást biztosít a melleknek, miközben futsz. Emellett pedig nem rossz, ha veszel egy kényelmes futónadrágot és egy speciális, technikai anyagból készült felsőt is: ezekben sokkal jobban megy majd a mozgás, nem dörzsölnek ki, elvezetik a testedről az izzadságot, és csinosabbnak is érzed majd magad bennük, mintha egy elnyűtt mackónadrágban mennél ki a pályára.

3. Nem kell minden nap!

Nem attól leszel egyre edzettebb, ha mindennap futsz, hanem attól, ha fokozatosságra és rendszerességre törekszel, másrészt pedig adsz időt a testednek a pihenésre. A szervezeted a pihenőidő alatt dolgozza fel és „építi be” az edzésmunkát, és ekkor regenerálja az izmaidat, hogy a következő edzésen ismét jó formában tudj teljesíteni. Ha túlzásba viszed az edzést, épp az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél, hiszen könnyen megsérülhetsz és lebetegedhetsz a tested túlhajszolása miatt.

futohiba2.jpg ()

4. Betegen és sérülten ne!

Lázas vagy, kitört rajtad valami nyavalya, fuldokolsz a köhögéstől, vagy meghúztad a lábad? Akkor inkább maradj otthon és gyógyulj meg teljesen! Több kárt okozol magadnak, mint hasznot, ha az amúgy is beteg testedet és gyenge immunrendszered tovább strapálod az intenzív mozgással. 

5. Nem ciki a gyaloglás!

Úgy érzed, nem megy a futás, sétálnod kell? Nem baj, tedd meg bátran! Míg el nem éred azt az edzettségi szintet, amikor már gond nélkül lefutod egyben az 5 kilométert (vagy még hosszabb távot), addig nyugodtan gyalogolj bele a távba, míg egy picit megpihen a tested, megnyugszik a pulzusod és a légzésed, aztán válts újra futólépésre. A kezdő edzéstervek egyébként is a futás-gyaloglás váltogatására épülnek. Képzeld, még a világ legjobb ultrafutói is (akik simán futnak 12-36 órát egyfolytában) belegyalogolnak a távba, ha úgy érzik, erre van szükségük. Ha nekik szabad, akkor neked is!

A teljes cikket keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X