Főoldal > MOZGÁS > 9 reggeli gyakorlat, hogy stresszmentesen induljon a nap

9 reggeli gyakorlat, hogy stresszmentesen induljon a nap

alakformálásedzésegészségfeszültséggyakorlatmozgásreggelsportstresszstresszcsökkentésstresszmentestestedzéstestmozgás
0

Írta: and

Táplálod az elméd reggelente? Nem, a kávé most nem számít érvényes válasznak, az

Táplálod az elméd reggelente? Nem, a kávé most nem számít érvényes válasznak, az ugyanis csak mesterséges stimuláló! A testmozgás az, ami növeli és fejleszti az agyban az új idegsejteket, az agy azon elemeit, amelyek csökkentik, sőt akár teljesen le is győzik a stresszt. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik nem mozognak eleget, bizonyítottan jobban sorvad az agyuk hippocampus része, mint azoknak, akik fizikailag aktívak. Ha a hippocampus aktivitása csökken, akkor romlik a hosszú- és a rövidtávú memória, más számtalan létfontosságú agyi funkcióval együtt.

Ha az agyad frissessége nem elég ok ahhoz, hogy reggel elmenj futni a szabadba, vagy a közeli edzőterembe, akkor vésd a tudatodba, hogy a mozgás a stressztűrő képesség mellett az önbizalmat is növeli, hiszen endorfint szabadít fel a szervezetben. A rendszeres testmozgás javítja a közérzetet, így nem is kezdhetnéd jobban a napot, mint edzéssel. A következő 9 gyakorlat nagy előnye, hogy akár otthon is elvégezheted.  

Plank

A klasszikus plank a testsúlyt a könyökeidre helyezi, és a lábaidat használja arra, hogy eltold magad a talajtól, egészen addig, míg párhuzamos nem lesz a talajjal a tested. Tartsd a hasad megfeszítve. Edzettségtől függően féltől 3 percig is tarthatod. Ha haladó vagy, már ne a gyakorlat idejét növeld, hanem nehezítsd a gyakorlatot avval, hogy felemeled az egyik, majd a másik lábad.

Superman nyújtás

Feküdj hason, majd emeld fel a kezeidet és a lábaidat a földről. Azért hívják a gyakorlatot Superman-nek, mert olyan, mint amikor mindannyiunk kedvence az égben szálldos. Ez a jóga és pilates mozdulat beindítja a vérkeringést, így alapgyakorlatnak számít reggel.

Corner nyújtás

Állj szembe a fallal a szoba sarkában. Vállmagasságba engedd fel a könyökben behajlított kezeidet. Tedd a könyöködet, az alkarodat és a tenyeredet a szobasarok két oldalának a falára. Hajolj bele, használd a mell- és a hátizmokat. Tartsd 15-30 másodpercig, és közben lélegezz mélyeket. Ha napközben mégis rád tör a stressz, ismételd meg ezt a gyakorlatot egy elhagyott helyiségben. 

Fekvőtámasz

A fekvőtámasz a legtöbb nő számára egyet jelent a legnehezebb gyakorlattal, de érdemes minden nap legalább eggyel több ismétlést elvégezni. Magadtól biztosan meg nem állnál ezerig, de reggel elegendő lesz 10-20 ismétlés is.

reggelimozgas2.jpg ()

Wall Sit

Állj háttal a falnak, majd a falhoz támaszkodva engedd le magad ülőhelyzetbe, addig, amíg a lábaid 90 fokos szöget zárnak be. Ahogy kitörésnél, itt is figyelj arra, hogy a térdeid ne kerüljenek a boka elé. Ha megfelelő szögben vagy, tartsd meg a pózt 1 percig.

Lebegőülés

Ülj le a földre, a lábaid hajlítsd be. A kezeid tedd a tested mögé, a lábaidat pedig emeld fel, így a súlypontod a fenekedre kerül. Nyújtsd ki a kezeid és a lábaid egyszerre, majd húzd vissza őket, ez számít egy ismétlésnek. Sokkal hatásosabb hasizomgyakorlat, mint a sima felülés.

Nyújtózás

Ülj le egyenes lábakkal, és hajolj rájuk, miközben a lábaidat a talaj felé nyomod. 

Lépcsőzés

Ha épp otthon vagy, és nincs otthon taposógéped, használd a lift helyett a lépcsőházat, amikor elmész otthonról. Ha van időd, oda-vissza is megteheted a távot, hiszen nemcsak remek stresszűző, de a feneket és a combot is kiválóan formálja.

Séta

A reggeli testmozgásod ezt a részét össze is kötheted a hasznossal: sétálj pár megállót munkába vagy iskolába menet. Ha a táv nem túl sok, akár a célállomásig is gyalogolhatsz. A friss levegőn végzett mozgással rendezheted a gondolataidat, és átgondolhatod a nap legfontosabb teendőit.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X