Főoldal > MOZGÁS > A park az új edzőterem!

A park az új edzőterem!

diétaedzésétkezésfogyásizomizomerősítésmozgásparksportstreet workoutszabadtéri edzés
0

Írta: and

Ugye, láttál már nagyobb parkokban, futópályák mellett vagy játszóterek szomszéds&

Ugye, láttál már nagyobb parkokban, futópályák mellett vagy játszóterek szomszédságában kültéri sporteszközöket? Ha még nem vetted a bátorságot, hogy közelebbről is megszemléld vagy akár kipróbáld ezeket, akkor most tuti, hogy megjön a kedved!

Kedvenc futópályám egy parkot ölel körbe, melynek közepén néhány vidám, sárgára festett kültéri korlát, rúd és állványzat áll. A futóedzésem közben fél szemmel mindig azt lesem, milyen elképesztő gyakorlatokat végeznek rajtuk a srácok, de kipróbálni még sosem mertem, pedig tudom, hogy a futáshoz szükséges törzsizomzat fejlesztéséhez, vagy a tréning utáni nyújtáshoz is tökéletesek lennének ezek az eszközök.

Az eszközöd a tested

„A szabadtéri edzés, vagyis a Street Workout tulajdonképpen nem más, mint egy saját testsúlyos edzés az edzőterem falain kívül – avat be a trendi mozgásforma részleteibe Gaál Attila személyi edző. – Legnagyobb előnye, hogy látványos és teljesen ingyen elérhető bárki számára. Amerikából kezdte meg hódító útját, és néhány éve már nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alapgondolata, hogy saját testünkkel bárhol és bármikor képesek vagyunk edzeni, nincs szükségünk hozzá semmilyen extra eszközre vagy helyszínre. Alapjai olyan természetes mozgások, mint a húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, guggolás vagy a kitörés” – folytatja a szakértő. Szinte mindegy, hol kezdünk neki, hiszen a magyar Street Workout parkok felszereltsége hasonló: húzódzkodók, tolódzkodók és különféle állványzatok jelentik az eszközöket, amik a parkok részét képezik. Ráadásul a feladatok változatosságának és nehézségének csak a képzeletünk, és persze a fizikai állapotunk szab határt.

streetworkout2.jpg ()

Edzői navigáció telefonról

Tudtad, hogy ez az edzésforma gyakorlatilag semmilyen előképzettséget nem igényel? Attila azt mondja, hogy bármilyen edzettségi szinten el lehet kezdeni a tréningeket, ugyanakkor kifejezetten ajánlja, hogy a kezdetekben mindenképp kérd szakértő tanácsát, mert a rosszul végrehajtott gyakorlatok több kárt okozhatnak, mint hasznot. Sőt a motivációdat is hamar letörheti, ha nem a saját szintednek megfelelő gyakorlatokkal kezdesz. „Rengeteg internetes fórum és Facebook-oldal foglalkozik a témával, és Magyarországon is egyre több csoport alakul, ahová lehet csatlakozni. A HunBars például az egyik legnagyobb közösség, melynek tagjai rendszeresen szerveznek közösségi edzéseket és országos találkozókat is. A videómegosztókon szintén temérdek gyakorlatot bemutató kisfilm található kezdőknek és haladóknak egyaránt. Street Workout edzők saját videókkal szolgálnak, melyben akár lépésről lépésre bemutatják, hogyan hajtsuk végre helyesen a gyakorlatokat. Így előfordulhat az is, hogy a szabadban végzett gyakorlataid felépítésében egy virtuális edző segít kisfilmjével a telefonodról.”

Edzz a pasiddal!

Bár a Street Workout rajongói nagyrészt fiúk, Attila arra bátorít, hogy kísérd el a pasidat egy ilyen edzésre, és meglátod, hogy te is bele fogsz szeretni ebbe a mozgásformába. „A közös edzés közös élményt ad. Munka vagy tanulás után egy óra közös edzés simán bele tud férni a napi programba. Együtt ráadásul könnyebb edzeni, könnyebb motivációt találni. Ezek az alkalmak lehetnek heti fix közös programok, amikor együtt tudtok sportolni, és jobban megismerhetitek egymást.” Attila ráadásul nem a levegőbe beszél, hiszen a barátnőjével hétvégenként rendszeresen mozognak együtt: „Tudjuk motiválni, húzni egymást, erőt adni a másiknak, és mindemellett közös élményt is ad. Amúgy is edzenénk, de ha lehetőségünk van rá, miért ne tennénk együtt? Egy társsal mindig könnyebb, ráadásul nagyon egészséges közös program” – ajánlja.

A teljes cikket keresd a Wellness magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X