Főoldal > MOZGÁS > Futsz? Ne aggódj a térdeid miatt!

Futsz? Ne aggódj a térdeid miatt!

edzésfutásízületmozgásporcporckopássérüléssporttérdtérdfájástérdízület
0

Írta:

Szeretnéd te is megtudni, hogy árt-e a futás a térdnek?

Biztosan te is számtalan ilyen sztorit hallottál már a futás kapcsán, mint a következő: „Nyolc hónapja kezdtem el futni, és őszintén mondom, élvezem ezt a mozgásformát. Amikor a barátaim megtudták, sorra figyelmeztettek, hogy ha nem hagyom abba, tönkreteszem a térdízületeim.”

Üdv a futás világában! Úgy látszik, mindenki “belefut” az egyik legrégebbi edzésmítoszba. Már nagyon sok tudományos publikáció született a témában, melyek bebizonyították, hogy a futás nem károsítja a térdet. Igazából úgy tűnik, a dolog ellenkezője az igaz. Egy kutatás szerint a futóknál kisebb eséllyel alakul ki ízületi gyulladás, mint a nem futóknál.

Egy másik kutatás hasonló eredményt hozott: nemcsak, hogy a futás nem növeli a gyulladás előfordulásának esélyeit, de csökkentette azokkal szemben, akik nem futottak. A futás hatására a térdízületi porc megvastagodik, valamint a csontok sűrűsödnek és a térd körüli izmok megvastagodnak, hogy támogassák a térd munkáját.

futasterd2.jpg ()

Nos, amit a tanulmányok is igazoltak: a térdízületi gyulladás kialakulását illetően a leginkább befolyásoló tényező a genetika. Tehát ismerned kell a családi háttered a kockázat miatt. De fontos, hogy a futás nem fogja tönkretenni a térded.

Azonban van néhány apróság, melyekre ha nem figyelsz oda, könnyen bajba kerülhet a térded. Az első ilyen a cipő. Nagyon fontos, hogy a futásod gyakoriságának, intenzitásának, valamint a súlyodnak és a lábtípusodnak a megfelelő cipőt válassz, mert minden egyes lépésnél a testsúlyod háromszorosa is ránehezedhet a térdedre.

A másik nagyon fontos, hogy mindig melegíts be futás előtt. Ha kihagyod ezt a lépést, nagyon könnyen megsérülhetsz. Futás után pedig fontos a nyújtás. Ezt sem szabad kihagyni. Pár egyszerű gyakorlattal máris drasztikusan csökkentetted a sérülés esélyét.

A modern technika nyújtotta lehetőségekről se feledkezz meg. Ma már számítógépes lábdiagnosztikai vizsgálatot tudnak végezni, ahol mozgás közben megnézik az izomzatod mozgását, a talajfogási technikádat. Így sokkal könnyebben választhatsz megfelelő cipőt. Kérd ki az orvosod, masszőröd véleményét is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

BiotechUSAOczella Eszter

20 perc otthoni edzés a kerek popsiért

Írta:
0

Az alakformálás ősszel sem állhat meg, a feszes és kerek popsi egész évben divatos. Bármilyen formában is vagy, egészen biztos, hogy neked is jól jön majd Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el. (X)

Kövess Facebook-on!
X