Főoldal > MOZGÁS > Ezért van nagy szüksége fehérjére a futóknak

Ezért van nagy szüksége fehérjére a futóknak

edzésfehérjefutásizommozgásproteinsporttáplálkozás
0

Írta:

Az átlagos emberekkel összemérve a futóknak több fehérjére van szüksége, ha te is futsz, figyelj oda a fehérjebeviteledre!

Ha egy órát futsz a legtöbb napon, akkor nagyjából 6 g fehérjére van szükséged 0,5 testsúlykilónként (ha többet futsz, többre). Egy sport nélkül élő embernek napi 36 g fehérjére van szüksége. Tehát, egy 75 kiló körüli futónak napi szinten kb. 90 g fehérjére van szüksége. Fontos azonban, hogy ne próbáld meg ezt a mennyiséget bevinni egy vagy két étkezés alatt. A kutatások azt mutatják, hogy az egész nap folyamán bevitt fehérje a legjobb megoldása a bevitelnek.

Segít az izomépítésben

Az edzések és a regeneráció során a tested fehérjét használ fel az izomépítésre, hogy nagyobb, gyorsabb és erősebb izmaid legyenek. A fehérje a kulcsa a mitokondriumok építésének is, a mitokondriumok pedig az izomsejtek számára biztosítják az energiát. Ezek biztosítják az energiát a futás alatt. A minél hosszabb edzés minél több mitokondriumot fejleszt a számodra, hogy legyen elegendő energiája a mozgás során.

futofeherje2.jpg ()

Hozzájárul a fogyáshoz

Egy megfigyelés során, melyet az amerikai hadsereg katonáin végeztek, azt vették észre, hogy azok a katonák, akik kétszeresét eszik a napi ajánlott fehérjeadagnak, miközben a kalóriákat csökkentették, zsírt vesztettek, de izmot építettek. Egy másik kutatás során azt vették észre, hogy a reggelire nagy mennyiségű fehérjét fogyasztók sokkal könnyebben szabadultak meg a felesleges kilóiktól.

Válogatottan a legjobb

A futóknak olyan válogatott fehérjékre van szüksége, melyek komplex aminosavakban (BCAA) gazdagak. Ezek az aminosavak jelentik a kulcsát az izomregenerációnak. A leucinnek például a csontok, a bőr és az izmok regenerációjában van kiemelkedően fontos szerepe. A tojás, a csirke, a marha, a disznó mind nagyon gazdag leucinben. De ehetsz halat, szóját, hogy megkapd a megfelelő mennyiségű fehérjét. A hüvelyesek, magvak és teljes kiőrlésű gabona szintén jó fehérjeforrások

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X