Főoldal > MOZGÁS > Így fuss hidegben!

Így fuss hidegben!

edzésfutáshidegmozgássporttél
0

Írta:

Egy tanulmány szerint az egész éven át folytatott futás endorfint szabadít fel, ami hideg időben külön jót tesz a szervezetünknek: segíthet leküzdeni azt az enyhe depressziót, amit a sötétség okozhat számunkra, valamint a futás hideg időben szabályozza a testsúlyt is, ami különösen hasznos lehet.

 

Fogadd meg a tippeket, hogy felkészülten vághass neki a téli futásnak, és élvezetes legyen a mozgás.

Ne öltözz túl, nem Szibériába készülsz

Nagyon fontos a réteges öltözködés, de ezt sem kell túlzásba vinni. Válassz inkább több vékony réteget ahelyett, hogy vastag pulóvereket vennél egymás fölé. Öltözz úgy, hogy induláskor egy picit fázz, hiszen ha elkezdesz mozogni, akkor a tested hőt termel majd, így elmúlik a hideg érzete. A vékony rétegek viselése pedig segíti a hőszigetelést, ha nagyon meleged lenne futás közben, akár le is vehetsz belőlük egyet. Ha nem háztól házig futsz, mindenképp vigyél magaddal egy száraz, meleg ruhadarabot, amit nem viselsz futás közben, viszont amikor megállsz, fel tudod venni – ezzel is elkerülheted a megfázást.

Felejtsd el a pamutot

Válassz kifejezettek futáshoz készült technikai ruházatot, amelyek elvezetik a test felületéről a nedvességet. Egy ilyen anyagú pólót vegyél alulra, erre vehetsz akár még egy réteget, mondjuk hosszúujjút, illetve technikai pulóvert, legfölülre pedig egy lélegző, cipzáras kabátot, ami taszítja a nedvességet, véd a széltől. Jó, ha van a kabátnak kapucnija, csapadékos idő esetén ez jó szolgálatot tehet, és nagy szélben is védelmet nyújt. A technikai ruházat elvezeti az izzadtságot, nem szívja magába, így kicsi az esélye annak, hogy a rád tapadó izzadt ruha miatt megfázol.
A nadrágod legyen „futóharisnya”, azaz bélelt, meleg, testhez álló cicanadrág, ha pedig nagyon hideg van, mínusz 5 fok alatt, erre fel tudsz venni egy bővebb futónadrágot is, és alá is felvehetsz egy rövidnadrágot, ami plusz hőszigetelő réteg. Viselj nyugodtan sálat, sapkát és kesztyűt is, ezek is védenek a hidegtől.

hidegfut2.jpg ()

Melegíts be nagyon alaposan

A hidegben az izmok kevésbé rugalmasak, így ilyenkor még fontosabb a bemelegítés, mint máskor. A bemelegítés felmelegíti a testet, az izmokat, növeli a véráramlás sebességét, felkészíti a szívet a terhelésre és a mozgásra. Melegítsd be a lábaidat, a derekadat és a karjaidat is, hogy minél könnyebben tudj majd mozogni.

Ne korcsolyázz

Hóban futni fantasztikus érzés, mindenképpen próbáld ki! Figyelj azonban arra, hogy olyan cipőt viselj, ami a nedves, csúszós felületen könnyen tapad, így csökken a csúszkálásból fakadó sérülésveszély esélye. Az instabil talajon fokozottan oda kell figyelni a lépteidre, nyugodtan rövidítsd le a lépéseket. Ez ugyan lassítja a mozgást, de nem télen kell megdönteni az egyéni csúcsaidat, most inkább a mozgás élvezete és a kilométergyűjtés a cél.

Igyál eleget

A hidegnek köszönhetően a test érezhetően nem igényel annyi folyadékot a futás során, mint nyáron, de ne dőlj be, futás előtt és után is fogyassz elegendő folyadékot, hogy a szervezeted megfelelően hidratált maradhasson. Ha pedig hosszabb futásra indulsz, jó ötlet egy kulacsban magaddal vinni valami innivalót – ez legyen meleg vagy langyos, hogy az edzés végére se jéghideg italt kelljen kortyolgatnod, ezzel a torkod is megvéded a hidegtől.

A téli futás lényege, hogy élvezd a mozgást, fuss lazán, könnyedén, figyelj a téged körülvevő természetre, hangokra, zajokra, és persze magadra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X