Főoldal > MOZGÁS > A 4 legrosszabb gyakorlat nőknek –  és mit csinálj helyette

A 4 legrosszabb gyakorlat nőknek –  és mit csinálj helyette

edzéserősítő edzésgyakorlatizomkockahaslapos hasmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Az edzésre motivációt találni nem mindig egyszerű, azt gondolhatnád, teljesen mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy mozogj valamit. Ez mégsem igaz, vannak olyan gyakorlatok, melyek nők számára kevésbé hatékonyak, sőt, akár még károsak is lehetnek. Megmutatjuk a 4 legrosszabbat, és azt is, mit csinálj legközelebb helyette.

1. Kerüld: felülés

Ha kockahas a célod, semmi gond. De nem úgy fogod elérni, hogy egész nap felüléseket végzel, hidd el. Fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásra és törzserősítő gyakorlatokat végezz – a felülés nem ilyen. A helytelenül végzett felülés miatt megfájdulhat a hátad, a nyakad és a derekad.

Helyette: plank

 Az összes has környéki izmot megmozgatod a plankkal, sokkal tónusosabbá és izmosabbá válsz tőle. Kezdéshez támaszkodj a könyöködre és a lábujjaidra, majd a törzsedet emeld el a földtől. Arra figyelj, hogy a nyakad és hátad végig egyenes legyen, a derekad ne essen be, mert úgy a gerincedet terheled.

2. Kerüld: állásból oldalra hajolás

Úgy tűnhet, hogy egy igazán praktikus és hatékony módja a kilók lerobbantásának, de igazából csak az idődet vesztegeted. Akárcsak a felülést, a legtöbb nő ezt a gyakorlatot is lendületből hajtja végre, ami azt jelenti, hogy az izmait alig aktivizálja közben.

Helyette: orosz twist

Megmozgatja a hát- és hasizmokat. A gyakorlathoz ülj le a földre, a térdedet hajlítsd be, a talpad legyen a földön. Dőlj hátra 45°-os szögben és kezdd el forgatni a törzsed jobbra-balra. Ha jól megy a gyakorlat, nehezítésképpen foghatsz egy medicin labdát vagy tárcsát a kezedben.

42329452 - muscular woman doing core exercises with a medecine ball

3. Kerüld: szamárrúgás

Amikor négykézlábra ereszkedve az egyik lábadat fölemelve szamárrúgásokat csinál, az valószínűleg fenékformálási céllal teszed. Ennél a gyakorlatnál is az a probléma, hogy viszonylag könnyű lendületből végrehajtani, ami nem a fenék izmait erősíti, hanem az alsó hátizmokat használja, ráadásul az ilyen hirtelen mozdulatok könnyen sérüléshez vezetnek.

Helyette: egylábas guggolás

Ahhoz, hogy erősítsd a feneket, a hátizmaid és a combod, az egylábas guggolás az egyik legjobb választás. Az egyik lábadat emeld fel és így addig ereszkedj, mintha egy székre ülnél le. Tartsd meg pár másodpercre a pózt, majd egyenesedj ki. Mind a két oldallal 6-6 ismétlést végezz.

4. Kerüld: bicepszgyakorlatok kis súlyokkal, sok ismétléssel

„Túl edzetlen vagyok nagy súlyok emelgetéséhez” – szokták gyakorta mondani a nők, amivel nincsen baj, viszont a túl kicsi súlyokkal igen. Ha tényleg icipici súlyokat használsz a bicepszed edzésére, akkor nem helyezel elegendő terhelést az izmokra ahhoz, hogy fejlődjenek.

Helyette: nagy súlyok, kevés ismétlés

A kevesebb néha több. A bicepszedzés kapcsán ez a mondás biztosan igaz, mert a nagy súlyok használata a legjobb módja annak, hogy tónusossá tedd a karodat. Persze nem kell a 10 kilós súlyzót emelgetned, akkora súlyt érdemes választani, amivel az első 4-5 ismétlés még könnyen megy, de 10-nél már ég a karod. Ha 15 ismétlés is simán megy, akkor tovább léphetsz egy nagyobb súlyra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X