Főoldal > MOZGÁS > Komolyan sportolsz?  Próbáld ki a teljesítménydiagnosztikát!

Komolyan sportolsz?  Próbáld ki a teljesítménydiagnosztikát!

edzéssportteljesítményteljesítménydiagnosztikaterhelés
0

Írta:

Évek óta edzel és nem javul a teljesítményed, versenyre készülsz, nagy céljaid vannak, vagy éppen most szeretnél belevágni az edzésbe?

Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az optimális edzéstervhez szükséges teljesítménydiagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mit lehet diagnosztizálni a teljesítményen?

A teljesítménydiagnosztika lényegében a terheléses vizsgálatok olyan fajtája, amely az orvosi (pl. kardiológiai) diagnosztikával ellentétben egészséges, sportoló – vagy sportolni vágyó – embereken nem azt vizsgálja, hogy a terhelésre hogyan reagálnak az egyes szervrendszerek (pl. a szív- és vérkeringési rendszer), hanem azt, hogy milyen teljesítményt nyújt az illető, ezt milyen állapotban produkálja, és melyek azok a tényezők, amelyek a még jobb teljesítmény elérésében hátráltatják.

A profi teljesítménydiagnosztika alapja a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. – Az orvosi terheléses vizsgálatokkal szemben itt a legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.

Merre induljak?

Aki kicsit is járatos a sportolói teljesítmény témakörében, láthatja, hogy sokféle út vezethet a remélt teljesítményfokozás felé. A munkát azonban semmiképpen sem lehet megspórolni, de sokkal hatékonyabbá lehet tenni. Ennek egyik legprofibb eszköze lehet a teljesítménydiagnosztikára épülő edzés. Milyen szempontok alapján lehet kiválasztani a számunkra megfelelő szolgáltatást nyújtó teljesítménydiagnosztikai helyszínt? Számos szempontot érdemes figyelembe venni a mérlegeléskor. Íme, a legfontosabbak:

  1. Ki végzi?

Kérdezzünk rá, hogy a kiértékelést és tanácsadást végző személy milyen edzői és teljesítménydiagnosztikai végzettség birtokában van.

36587924 - attractive young woman in sportswear posing on grey background. slim and healthy female model in studio.

  1. Milyen edzők érhetők el?

Tájékozódjunk arról, hogy a diagnosztikához milyen sportági edzésrendszert tud társítani a szolgáltató. Amennyiben az edzésmunkánk optimalizáláshoz edzői segítségre lehet szükségünk, részesítsük előnyben az olyan diagnosztikai laborokat, ahol saját edzői gárda áll rendelkezésünkre.

  1. Milyen eredményeik vannak?

Szerezzünk információt arról, hogy kik látogatják az adott labort, kérdezzünk rá, hogy azok a sportolók, akik az adott labor edzőivel dolgoznak, milyen eredményeket érnek el, milyen fejlődést produkálnak hosszabb távon. Tájékozódjunk a korábban már ott járt ismerőseinktől a vizsgálati jegyzőkönyv információ tartalmát illetően.

  1. Milyen vizsgálatokkal dolgoznak?

Kérjünk tájékoztatást arról, hogy a sportági terhelésen kívül milyen egyéb vizsgálatokat végeznek az aktuális állapotunk monitorozása céljából. Alaposan gondoljuk végig a terhelési metódust: egy élettani paraméter (pl. csak a pulzusszám) mérése, illetve egyetlen küszöbérték (pl. Conconi teszt) meghatározása nem nyújt elegendő információt.

  1. Mi lehet gyanút keltő?

Kerüljük az olyan helyeket, ahol a 4 mmol-os tejsavszinthez kötik az anaerob küszöböt és a “220 mínusz életkor” képlet alapján számolják a maximális pulzust. Szintén óvakodjunk az olyan laboroktól, ahová nekünk kell ergométert/ görgőt magunkkal vinni ahhoz, hogy a vizsgálatot el lehessen végezni.

  1. Milyen az ár/érték arány?

Természetesen a szolgáltatás ára is fontos lehet, azonban ezt inkább ár/érték összehasonlításban érdemes megvizsgálnunk, nem annyira a végösszeg a mérvadó.

Forrás: Sportorvosi Központ 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X