Főoldal > MOZGÁS > Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

egészséglaborvizsgálatsportsportolóteljesítményteljesítménydiagnosztikavérvétel
0

Írta:

A rekreációs, egészségmegőrző jelleggel sportoló hobbi-, a rendszeresen edző és versenyző amatőr-, valamint az élsportolók teljesítőképességét is számos tényező befolyásolhatja, amelyek gyakran nehezen felismerhetők.

A teljesítménydiagnosztika egyik kiegészítő eleméről, a sportolóknak ajánlott laborvizsgálatokról Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója beszélt.

A szervezet mélyén zajló változások is feltérképezhetők

A sportolók egészségi állapotának felmérésében segítenek a rendszeresen elvégzett laborvizsgálatok, vagyis elsősorban a vér- és vizeletvizsgálat eredményei.  Sok esetben a teljesítménynek nem fizikai korlátai vannak, így egy alapos kivizsgálás sok kérdésre megfelelő választ ad, és szemmel nem látható, másként nem érzékelhető állapotváltozásokra is felhívja a figyelmet. Ezen kívül a laborvizsgálatok – ugyanúgy, mint a nem sportolóknál – a normálistól eltérő értékekkel segítenek néhány előre jelezhető egészségkárosodás kiszűrésében, mint például a trombózis, a szív-és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatok, allergiák.

Miről árulkodhatnak a laborvizsgálatok?

A túledzettségről

A túledzettség egy lassan kialakuló állapot, amelynek során a nem jól felépített, túlzásba vitt edzés hatására nem csak a teljesítmény fog visszaesni, de probléma jelentkezhet számos élettani funkcióban is, mint például az idegrendszer, a hormonháztartás, vagy az emésztés. A túledzettség laborvizsgálatokkal is kimutatható, hiszen a mellékvesét érintő hatások megemelhetik a kortizol-szintet, amely áttételesen csökkenti a vér tesztoszteron- illetve DHEA-koncentrációját. (Ez utóbbi, vagyis a dehidroepiandroszteron szintjének változása például zavart okozhat a nemi működésben is.) A túlzásba vitt edzésmunka gyakran vashiányt és a magnézium szintjének csökkenését is okozza, ezek a laborértékek is árulkodóak lehetnek tehát – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója. – A túledzettséget jelző további paraméterek (például a plazma karbamid-, kreatinin-, bilirubin-, húgysav-koncentráció) vizsgálatával pontosítható az aktuális állapot, és ennek megfelelően korrigálható az edzésterv.

20976887 - tubes prepared in lab centrifuge machine blood bank

A hormonális státuszról

A vizeletben nagy fizikai terhelés után gyakran kimutatható vér és különböző fehérjék jelenléte (haematuria, proteinuria, hemoglobinuria, myoglobinuria). Ez a jelenség pihenés hatására általában megszűnik. Panasz és kimerültség-érzés esetén tehát feltétlenül el kell végezni a laborvizsgálatokat.

Milyen gyakran ajánlottak a laborvizsgálatok?

A félprofi, amatőr sportolók esetében két fázisra kell bontani a laborvizsgálatokat. Elsőként ajánlott egy átfogó szűrésen átesni, ahol kizárható többek között a trombofília gyanú, a daganatos megbetegedések, és más szervi problémák. Ezt mindig a sportorvossal érdemes meghatározni, majd ezt követően a rendszeres vér- és vizeletvizsgálat során vizsgálható a sportoló szervezete. Válogatott élsportolók esetén – az extrém terhelés miatt – 6-8 hetes rendszerességgel érdemes megismételni a vizsgálatokat. Náluk ráadásul teljesen egyedi vérképet érdemes készíteni annak tükrében, hogy milyen sportágat űz az illető. Egyéb versenysportolóknál (akik naponta edzenek) is ajánlott a 3 havonta történő kontroll. Hobbi sportolóknál – ahogyan a nem sportolóknál is – minimálisan évi  1 vizsgálat javasolt. Ideális esetben a laborvizsgálatokat érdemes összekötni a komplex teljesítménydiagnosztikai felméréssel.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X