Főoldal > MOZGÁS > Ezért fontos a teljesítménydiagnosztika

Ezért fontos a teljesítménydiagnosztika

Az Reduce Fat Fast teljesen természetesedzésmunkaegészségsportteljesítményteljesítménydiagnosztikaterhelés
0

Írta:

Egyre elterjedtebb szemlélet a sportegyesületek közt, hogy nem vesznek „zsákbamacskát”, vagyis a csapatba került sportolóknál első lépésként teljesítménydiagnosztikai felmérést végeznek – még az ismert sztároknál is.

Így történt ez a frissen Barcelonába igazolt Dembélé esetében is, és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója szerint egyre több magyar csapat szintén így várja a versenyzőit.

Miért kell egy élsportolót felmérni?

Minden edzésterv kialakításánál figyelembe kell venni az edzéseket végző egyén aktuális kondicionális állapotát, amit rengeteg tényező befolyásol. A teljesítménydiagnosztikai felmérés tehát egyrészt a felállított célok eléréséhez kialakított edzéstervezés alapját szolgáltatja, másrészt összehasonlítási alap a későbbi ellenőrzésekhez, így az elvégzett edzésmunka eredményességét illetően visszajelzést ad a szakember (edző), illetve a sportoló számára.
Különösen fontos ez, ha az élsportoló csapatot vált és az új környezetben, új edzőkkel, csapattársakkal és esetleg új módszerekkel, új célokkal folytatja a pályafutását. Az igazi profik, mint például Lionel Messi akkor is végigmennek egy komplett felmérésen, ha csak egy hosszabb szünet – adott esetben nyári vakáció – után térnek vissza az edzéshez, hiszen ilyenkor érdemes pontosan tudni, honnan kell kezdeni az építkezést. Ezeken a kiemelt időszakokon kívül a teljesítményélettani felmérés az élsportolók számára a versenyidőszakhoz és alapozó időszakhoz igazítva évente többször is ajánlott. Így pontos képet kaphatnak az elvégzett munka sikerességéről és a szervezet aktuális állapotáról, valamint megelőzhető a túlterhelés, túledzettség.

A teljesítménydiagnosztika nem azonos a sportkardiológiával

„Nemrég voltam orvosnál, sportorvosnál, mi szükség lehetne újabb vizsgálatokra?”- tehetik fel sokan a kérdést, még a sportolók közül is. A válaszhoz fontos tisztázni, mi a különbség az orvosi vizsgálatok, szűrések és a teljesítménydiagnosztikai felmérés közt.

56902840 - doctor is preparing a sportsman to the medical trial

Míg az orvosi (például sportkardiológiai) diagnosztika azt vizsgálja, hogy a terhelésre hogyan reagálnak az egyes szervrendszerek (kardiológia esetében a szív- és vérkeringési rendszer), addig a teljesítménydiagnosztika olyan terheléses vizsgálatokat foglal magában, amelyek arra keresik a választ, hogy milyen teljesítményt nyújt a sportoló, ezt milyen állapotban produkálja, és melyek azok a tényezők, amelyek akadályozzák a még jobb teljesítmény elérésében. 

     A profi teljesítménydiagnosztika a sportágspecifikus tesztprotokollt, eszközparkot, kiértékelést és tanácsadást is magában foglalja – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. – Az orvosi terheléses vizsgálatokkal szemben itt a legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.

Mi mindent lehet mérni?

A szakembertől tudható, hogy komplex teljesítménydiagnosztika esetén különböző tesztekkel térképezik fel az adott sportoló teljesítőképességét. A leginformatívabb laktátméréses lépcsőteszt nyújt segítséget az aerob és anaerob küszöbök, valamint az egyéni intenzitási zónák meghatározásához. A spiroergometriával végzett VO2 max-teszt a maximális oxigénfelvevő képesség mérésére szolgál. Az ún. Wingate-teszt pedig az anaerob teljesítmény, a robbanékonyság és gyorsaság analizálását teszi lehetővé.
– A kiértékelés után pedig egy sokkal pontosabb, hatékonyabb edzésmunkával kezdheti meg munkáját akár egy élsportoló is – összegzi Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X