Főoldal > MOZGÁS > Ezért nem jó, ha minden nap más edzéstervet csinálsz

Ezért nem jó, ha minden nap más edzéstervet csinálsz

edzésedzéstervfejlődésfogyásizommozgásnyújtássporttest
0

Írta:

A gyakori változatosság gyönyörködtet, de rontja az eredményt.

 

Hétfő: futás, kedd: erősítés, csütörtök: spinning, szombat: jóga. A te heti edzésterved is hasonlóan néz ki? A változatosság feldobja az edzéseket, és jó eséllyel növeli a kitartásodat. De vajon a fejlődés szempontjából mi a hasznosabb? Ha ugyanazt az edzést végezzük mindig, vagy ha állandóan variáljuk a különböző mozgásformákat?

Az állandóan váltakozó mozgásformák nem adnak esélyt a fejlődésre

Ha túlságosan megzavarjuk az izmokat az egymástól radikálisan eltérő edzésekkel, az gátolja a megfelelő fejlődést. A folyamat közben ugyanis elveszik a cél. Igen, van benne egy kis kardió, amivel égeted a kalóriákat, de nem elegendő ahhoz, hogy igazán felpörgesse a zsírégetést. A heti egy erősítés pedig igen kevés a formás izomzat felépítéséhez. Azaz mindent csinálunk, de semmiből sem eleget. Állandóan egyik programból egy teljesen másikba kezdünk, így nem adunk esélyt a testünknek az alkalmazkodáshoz és az erősödéshez. Pedig ezek nélkülözhetetlen elemei a hatékony edzéstervnek. Lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik, de akarnunk kell, hogy testünk alkalmazkodjon az edzésekhez.

A siker kulcsa: a folyamatos túlterhelés

A folyamatos túlterhelés nem más, mint hogy mindig többet végezzünk, mint az előző edzésen, vagy amennyit úgy érzünk, hogy bírunk. Ha állandóan új mozgásformát tesztelünk, a szervezetünk ennek elérésére képtelen. A szervezetnek ugyanis mindig újabb és újabb fajta mozgáshoz kell alkalmazkodnia, mire egyet igazából megszokna, már teljesen új kihívással találkozik.

Ahhoz, hogy zsírt égessünk, izmot építsünk, vagy csak erősödjünk, edzéstervünknek közel állandónak kell lennie minimum 6-8 hétig. Túl hosszúnak tűnik? Hidd el, ha közben fokozatosan növeled az intenzitást, az ismétlésszámot vagy a súlyokat, az eredmény, a folyamatos túlterhelésnek hála, nem marad el.  Például, ha 3-szor 10 guggolást csinálsz az első héten, következő héten jöhet 4-szer 10 guggolás, vagy ugyanúgy 3 sorozat, de 12 ismétléssel és picit nagyobb súllyal. Hidd el, rengeteg módon fejlődhetsz ugyanazokkal a gyakorlatokkal edzésről edzésre. Emelheted a súlyt, az ismétléseket, lassíthatod a kivitelezést növelve az izommunkát, vagy variálhatod és tetszés szerint kombinálhatod a feladatokat, hogy még nagyobb kihívás elé állítsd magadat.

40037451 - sportswoman. fit sporty woman doing push ups on tire strength power training concept crossfit fitness workout sport and lifestyle

Figyelj a tested jelzéseire, hogy mikor sok vagy épp kevés a kitűzött edzés

Mi jelzi, hogy már kevés neked az adott edzésterv? Ha kényelmesen végig tudod csinálni az utolsó ismétlésig, és az edzés végén is úgy érzed, maradt még bőven energiád. Ilyenkor célszerű olyan kihívást keresni, amiben újra hosszú távon adott a fejlődés lehetősége.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden egyes héten szükséges fejlődni. Ha kialvatlan vagy, betegség bujkál benned, rossz a közérzeted, gyenge vagy, figyelj a tested jelzéseire, és ne erőltesd túl magad. Nyugodtan visszavehetsz egy kis időre.

A fejlődéshez a célok pontos felállítása és a mozgás élvezete nélkülözhetetlen

Céljaidnak megfelelően iktass be heti 3-4 edzést, és ne feledkezz meg a pihenőnapokról. Természetesen nem kell mind a négy edzésnek ugyanannak lennie. Jó ötlet a három erősítő edzés mellé beiktatni egy nyújtást, hogy izmaid ne váljanak túlságosan kötötté. Az állandó változtatást azonban, a fenitek tükrében, semmiképp nem ajánljuk. A lényeg, hogy koncentrálj céljaid elérésére, de közben ne felejtsd el élvezni is a testmozgást. Így fejlődhetsz igazán.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X