Főoldal > MOZGÁS > Hibák, amiket könnyen elkövethetsz edzés közben

Hibák, amiket könnyen elkövethetsz edzés közben

edzésedzéshibaizomkonditeremmozgásnyújtássportsúlyzózsírégetés
0

Írta:

Lehet, hogy nem is vetted észre, de egy csomó dolgot rosszul csinálsz edzés közben. Fogadd meg a tippjeinket és tedd velük még hatékonyabbá a kondiban töltött órákat!

1. Nincs elég motivációd

Csak héba-hóba jársz le az edzőterembe, akkor csak lézengesz a gépek között? Hiába van topmodell alkatod, az izmok és az egészséges életmód jótékony hatásai nem fognak a semmitől megmutatkozni rajtad! Mindig, mielőtt lemész edzeni, határozz el magadban egy célt: ez lehet egy testsúly, egy álomalak, egy nehéz gyakorlatsor vagy akár egy órás izzasztó edzés teljesítése is! A lényeg, hogy soha ne maradj célok és motiváció nélkül, mert akkor úgy érezheted, hogy a sportolás csak elvesztegetett idő!

2. Nem mozgatod át magad

Hiába töltesz másfél órát a kondiban, ha a felét pletykálással, a másik felét pedig könnyű gyakorlatok elvégzésével töltöd – nem lesz eredménye! Hangsúlyozzuk: nem az a lényeg, hogy mennyi ideig sportolsz, hanem, hogy milyen hatékony edzel! Például egy 30 perces gyakorlatsor is lehet ugyanolyan hatásos, mintha egy órás edzés, a lényeg, hogy koncentrálj!

Wellness-tipp: Ha hajlamos vagy lazulni a kondiban, keress fel egy személyi edzőt: ő majd figyel arra, hogy mindent megtegyél az álomalak érdekében!

3. Mellőzöd a súlyokat

Sok nő azt gondolja, hogy a súlyzózás csak a férfiaknak való, mert olyan izmosak lesznek tőle – a valóság ettől távol áll. Hacsak nem emelgetsz minden nap, órákon út nehéz súlyokat a konditeremben, nem fogod elveszteni a nőies idomaidat! Ahhoz viszont, hogy a lehető legszexibb alakod legyen, nem árt ráerősíteni a domborulataidra, amit csak izomerősítéssel, azaz egy kis súlyzózással lehet elérni. Ha korábban még nem emelgettél, kezdd 1-2 kilós darabokkal, majd folyamatosan emeld fel az adagodat!

38675555 - fitness, sport, training and people concept - smiling woman flexing abdominal muscles with exercise ball in gym

4. Csak hasizomra gyúrsz

A nők a hasukkal és a derekuk szélességével vannak a legkevésbé megelégedve, ezért a legtöbben mást sem csinálnak, csak felüléseket és derékformázó gyakorlatokat – de ezektől sajnos nem lesznek kockák a hasfaladon! A fogyás és az izmos testalkat csak az egész testet megmozgató, kardió gyakorlatok alkalmazásával érhető el (futás, biciklizés, aerobic stb.), de az állandó edzés mit sem ér egészséges táplálkozás nélkül!

5. Olyan sportot űzöl, amit utálsz

Rosszkedvvel nem lehet eredményeket elérni! Mielőtt belevágnál a nagy fogyózásba, először gondold át, milyen sportokat szeretsz. Nem biztos, hogy az erős spinningóra vagy a lassú, légzőtechnikákkal foglalkozó jógázás neked be fog jönni! Ha szenvedésnek éled meg a mozgást, azonnal váltsd át másik sportra, mert könnyen lehet, hogy csak az óratípus nem jön be neked! Teljesen mindegy, hogy mit, a lényeg, hogy mozogj valamit!

6. Helytelenül lélegzel

Már az 5. perc kardió után szúr az oldalad? Valószínűleg rosszul vetted a levegőt, de az is lehet, hogy az izmaid még nem készültek fel egy ilyen megerőltető kardiómozgásra. Ahhoz, hogy ez többet ne forduljon veled elő, gyakorold a helyes légzést és minden testrészedet egyenlő arányban mozgasd meg! Ne csinálj külön hátizom-és mellizom erősítő napokat, hanem mindegyik porickádat vesd be a gyakorlatok végzésekor!

7. Kihagyod a nyújtást

A sportolás nagyon fontos része a nyújtás, soha ne blicceld el! Edzés előtt és után kihagyhatatlan az az 5-10 perc, amikor csak az izmaid ellazulására és a légzésedre figyelsz! Ha elmulasztod, komoly sérüléseket okozhatsz magadnak edzés közben, sőt, utána is! A legtöbb izomláz és szalaghúzódás ugyanis a nem megfelelő (illetve a kihagyott) nyújtáskor következik be!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X