Főoldal > MOZGÁS > Ezeket a dolgokat ne csináld edzés előtt

Ezeket a dolgokat ne csináld edzés előtt

alvásedzésétkezésfogyásizommozgássikersportszex
0

Írta:

Mivel fontos számodra az egészséged és a külsőd is, rendszeresen eljársz edzeni. Néha azonban kicsit jobban, néha pedig kicsit nehezebben megy. Hogy ennek mi lehet az oka, annak több oka lehet, de néhány dologra figyelj oda, hogy eredményes lehessen az edzésed!

Ne szexelj

Bár furának tűnik ez a tiltás, de ha jobban belegondolsz, valóban ésszerű. A szex ugyanis amellett, hogy rengeteg energiát vesz ki mindenkiből, még kellemesen el is lazít. Ami persze tényleg kellemes, ám ha edzést terveztél aznapra, akkor nem biztos, hogy szex után lesz hozzá elég erőd, vagy épp kedved. Tehát ha nagyon szigorúan veszed a sportot, hagyd az élvezeteket inkább későbbre.

Ne idd tele magad

Mozgás előtt egy órával már ne igyál túl sok folyadékot, maximum, ha nagyon szomjas vagy, kortyolgass. Nem lesz hatékony az edzés, ha lötyög a hasadban a víz, ráadásul folyton meg kell állnod egy újabb pisiszünetre. Nagyjából lődd be, mikor szeretnél mozgásba lendülni, és még időben hörpintsd fel az ásványvizedet.

Ne nyújts

Az edzés előtti nyújtás nem túl jó ötlet. Az izmaid ilyenkor még hidegek, teljesen felesleges statikus nyújtógyakorlatokat végezned. Ha ezt elhagyod, jelentős javulást tapasztalhatsz az erőszinteden edzés közben. Másrészt sokkal nagyobb sérülésveszélynek teszed ki magad, ha bemelegítés helyett nyújtásokat végzel.

, Image: 257759789, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Óvatosan a stimulánsokkal

A megfelelő mennyiségű és minőségű koffeinnel vagy akár edzés előtti formulákkal nincs gond mindaddig, amíg nem válsz tőlük függővé. Egyszer-kétszer belefér, ha így pörgeted fel magad, de akkor is ügyelned kell arra, hogy ne fogyassz belőle túl nagy adagot. De ha már máshogy el sem tudod kezdeni az edzést, akkor ideje elgondolkodnod azon, vajon megéri-e. A stimulánstartalmú kiegészítők nem megfelelő használata ugyanis károsan hathat az ideg- és keringési rendszerre.

Ne teli hassal menj edzeni

Jóllakottan edzeni totál eredménytelen. Ha a tested még emészt, akkor egész biztosan nem leszel kellőképpen energikus, így nem tudod a legjobb formádat hozni. Emellett pedig izmaid sem jutnak elegendő vérhez, ami szintén teljesítménycsökkenéshez vezethet. És még persze a hasad, gyomrod is megfájdulhat. Találd meg az arany középutat: ne is legyél még éhes, de ne is legyél jóllakott, amikor nekilátsz a testmozgásnak.

Ne legyél se túl fáradt, se túl kipihent

Ez mindig attól függ, hogy mikor edzel. Ha reggel, akkor gondoskodj a megfelelő, pihentető alvásról az éjszaka folyamán, hiszen ha csak egy-két órát alszol, minden lesz az edzésed, csak nem hatékony. Viszont ha a délutáni mozgást részesíted előnyben, és előtte le szeretnél dőlni egy picit, vigyázz arra, hogy ez ne hosszú órákat jelentsen. Fél óra alvás még frissítő is lehet, de ennél több már valószínűleg lustaságot fog eredményezni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X