Főoldal > MOZGÁS > 3 jel, hogy túl sokat sportolsz

3 jel, hogy túl sokat sportolsz

edzésegészségfogyáskockás hasmozgássporttúledzéstúlterhelészsírégetés
0

Írta:

Állandóan edzel, hogy kockás legyen a hasad? Vagy épp ellenkezőleg: hiába sportolsz órákat, nem tapasztalsz változást? Egy biztos: még egy óra a konditeremben inkább árt, mint használ!

A kemény edzés mindig kifizetődik – de ne felejtsd el, hogy a testnek (is) vannak határai, ezért inkább a józan észre hagyatkozz, ha mégis ledolgoznál egy dupla műszakot a konditeremben! A következő tünetek jelentkezéseinél pedig inkább csökkents a sportolásra szánt idődet és koncentrálj a pihenésre!

1. Nincsenek eredményei az edzéseidnek

A túledzettség legelső jele, ha a testeden nem érzékeled a változást, a szervezetnek ugyanis passzív pihenésre, az izomzatnak pedig relaxálásra van szüksége ahhoz, hogy masszív, erős testet tudj magadnak felépíteni. Ne türelmetlenkedj! Érdemes úgy tekinteni a sportolásra, mint egyfajta befektetésre: hiába teszel bele sok energiát, időre van szükséged ahhoz, hogy úgy néz ki, mint a menő fitneszmodellek. (És tudd, hogy ők is csak a versenyeik előtt vannak tökéletes formában!)

2. Fáradékony vagy

Minden szabadidődet edzéssel töltöd? Reggelente alig tudsz felkelni az ágyból? Ha az utóbbi időben hamarabb kifáradsz, mint általában, nagy valószínűséggel túl sok energiát fektettél az edzésbe és a fizikai aktivitásokba. A szakértők szerint a fáradékonyság egyébként nem egyik napról a másikra, hanem hétről hétre alakul ki az emberben, ami teljes kimerültséghez, kiégéshez, dehidratáltsághoz, izomgyengeséghez és további kellemetlenségekkel járhat együtt.

33647552 - exhausted runner after fitness running workout catching breath

3. Mindened fáj

Ha mindenhol fáj a tested – a kezed, a lábad, a combjaid és a vállaid – , ha állandóan sajognak az ízületeid, vagy ha még a székből is nehezedre esik felállni, annyira erős izomlázzal küzdesz, akkor adj magadnak egy kis pihenőt. Az égő, feszülő, szúrós érzést nem hiába érzed: így jelez a tested, hogy elég volt a túlzott mozgásból és megerőltető gyakorlatokból. Ezeket a jeleket pedig mindenképpen érdemes komolyan venni, mert komoly izomhúzódás vagy szalagszakadás is lehet a vége a túlzott – és fájdalmas – edzéseknek. Ha ezek közül akár egyet is érzel edzés közben, előtt vagy után, érdemes elgondolkodnod az életstílusodon és változtatni a sportolási szokásaidon – ez nagyjából 1-2 hét alatt megvalósítható, főleg ha személyi edző által készített edzéstervet követsz. Továbbá, fontos még, hogy ne egyik pillanatról a másikra hagyd abba az edzést, inkább könnyíts rajta: kilométeres kocogások helyett inkább csak sétálj, egy órás kemény kondizás helyett inkább csak nyújts fél órát, boxolás helyett pedig inkább válassz egy kevésbé megerőltető, átmozgató mozgásfajtát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X