Főoldal > MOZGÁS > A mozgás és önmagunk fejlesztése a legjobb és legkifizetődőbb időtöltés!

A mozgás és önmagunk fejlesztése a legjobb és legkifizetődőbb időtöltés!

edzéséletmódváltásfogyásházipatikamozgássportzsírégetés
0

Írta:

Mozogni jó, mozogni kell, mozogni érdemes, hiszen hozzájárul az egészségmegőrzéshez, segít az alakformálásban, a fogyásban, szóval az életmódváltás szerves része kell legyen.

De van, amikor nehezünkre esik a mozgás – ilyenkor vajon mi a helyzet? Erről beszélgettünk Kiss Gergely személyi edzővel, aki a Házipatika.com két életmódváltó szerkesztőjének, Andinak és Sanyinak az útját egyengeti az edzésben.

Sokaknak problémát jelent, hogy edzenek ugyan, de az edzéseik nem változatosak, és több „izgalomra” vágynának. Mit lehet ilyenkor tenni?

Nyissunk az ismeretlenre. Ha elhívnak falat mászni, vagy curling-ezni, akkor merjünk lépni, és menjünk, próbáljunk ki új mozgásformákat. Szerintem nincs is annál jobb, mint amikor az ember fejlesztheti magát, ezzel tapasztaltabbá válik, javul az önismerete. Magunk fejlesztése a legjobb és legkifizetődőbb időtöltés.

Hogyan legyünk következetesek a mozgásban?

Bármit is csinálunk, bármilyen mozgást űzünk, főleg, ha valami újba kezdünk bele, legyünk türelmesek és óvatosan. Ne akarjunk azonnal rekordokat dönteni se fekvenyomásban, se guggolásban. Mindig fokozatosan növeljük a terhelést. És legyen szó bármilyen mozgásról, mindig melegítsünk be, mielőtt elkezdünk edzeni. Ha fáradtak vagyunk, mert nagy a nyomás, sok a stressz, vagy kimerültek vagyunk, akkor jobb, ha egyszerű mozgásformát választunk, így kisebb a sérülésveszély, és az agyunkat és az idegrendszerünket sem kell olyan intenzíven használnunk mozgás közben.

Pár hét elteltével sokan abbahagyják a mozgást, mert nem érzik a hatását, és elmegy a kedvük. Mit tegyünk azért, hogy motiváljuk magunkat, és ne hagyjuk abba a sportolást?

Rövid és hosszú távú célok is kellenek. Az egész életmódváltás és az „elkezdünk mozogni” téma egy öngerjesztő folyamat. Először nagy a lelkesedés, viszont ugyanilyen nagy a feladási arány is, ilyenkor kell tényleg az apró célokkal motiválnunk magunk – mind mozgás közben, pl. bizonyos gyakorlatokban kergessük az ismétlésszámokat vagy a másodperceket, mind kívülről, pl. apró jutalmazással, de ne édesség és csokitorta legyen a jutalom! És jó, ha előre megbeszéljük magunkkal, hogy az első pár hétben külső változást nem fogunk tapasztalni, ezért inkább figyeljünk a testünk belső jelzéseire, és ezeket éljük meg sikerként. Mosolygósabb napok, jobb alvás, kiegyensúlyozottabb közérzet… Ha ezeken túl vagyunk, utána hamarosan megindul a külsőnk átalakulása is, és ez már mindenkit elkezd motiválni.

Sanyi és a súlyzók

Az újdonsült életmódváltók rémálma lehet egy ünnep, például most a Húsvét, amikor kiesünk a heti rutinból, sokkal több étel van körülöttünk, és a család sem biztos, hogy érti, miért akarunk falatozás helyett inkább kocogni menni. Mit tudunk ilyenkor tenni, hogy illesszük be ilyenkor a mozgást az életünkbe?

Nem azt mondom, hogy magas térdemelésben futva díszítsük fel a lakást, és plank pozícióban nézzük a tévét, de azt javaslom, hogy a pihenés legyen aktív, nem kell a kanapén heverve átaludni az ünnepeket. A szervezetünk, ha rendszerhez van szoktatva, akkor ezt az ünnepi időszak fel tudja borítani, és utána a hétköznapokba visszatérve nehezebben vesszük fel újra a ritmust. Hogy ezt elkerüljük, érdemes az ünnepek alatt is mozogni. Nem muszáj edzőterembe vagy csoportos edzésre menni, és nem muszáj akkora intenzitással edzeni, mint szoktunk, de megéri, ha ilyenkor is sportolunk!

Andi edz Kiss Geri vezényletével

Érdemes-e bevonni a családot is a mozgásba?

Szerintem igen, az életmódváltónak nagy segítség lehet, ha érzi a családja támogatását.  Azok a családok, ahol a szülők aktívan sportolnak, és a gyerekeket is bevonják, ott a későbbiekben a felnövő gyereknek természetes lesz a mozgás, és idősebb korban is sportolni fognak. Ha pedig már felnőttek vagyunk, akkor is érdemes mozgásra csábítani a családot, a szüleinknek nem árt, ha elhívjuk őket sétálni, kirándulni a húsvéti ebéd után.

Ha otthon akarunk mozogni, mit csináljunk, mire figyeljünk?

Rengeteg online edzős videó és módszer van, amit otthon is elvégezhetünk. Amire figyeljünk, hogy a legtöbb videón már egyből az intenzív edzésrész megy, bemelegítés pedig nincs benne, ezt ne spóroljuk ki, csak bemelegítés után csináljunk bármit. Ezen kívül mindig a fizikai aktivitásunknak és mobilitásunknak megfelelő gyakorlatokat végezzünk. Pl. sok videóban van guggolás, amiről úgy gondolhatjuk, hogy helyesen végezzük, de ha mégsem, annak az lesz az eredménye, hogy megfájdulnak az ízületeink, ezért nem fogunk tudni rendesen mozogni, és a kedvünk is elmegy az egésztől. Figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, mondjuk egy tükör segítségével, és ne terheljük túl magunkat!

Kövesd Andi és Sanyi életmódváltását a Házipatika.com-on! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X