Főoldal > MOZGÁS > Egy jó aláöltöző sosem rossz!

Egy jó aláöltöző sosem rossz!

aláöltözőedzésfutásHelly Hansenmozgásruhasport
0

Írta:

Így öltözködj rétegesen – kipróbáltuk a Helly Hansen újratervezett őszi/téli Base Layer kollekcióját.

Bár az idei tél nem volt olyan hideg, mint például a tavalyi, mégis fontos, hogy aki a szabadban sportol, megfelelően öltözzön fel. A megfelelő pedig hidegben a réteges öltözködést jeleni: sportolás közben ez különösen lényeges, mert az egymáson viselt rétegek tudnak jól szigetelni, így tarthatod szárazon és melegen a tested. Plusz, ha az időjárás változik, akkor könnyen le vagy felvehetsz még egy réteg ruhát magadra igény szerint.

Tudtad, hogy a háromrétegű öltözködést Helly Hansen találta ki? A legalsó réteg az aláöltöző, melynek elsődleges funkciója, hogy szárazon tartsa viselőjét, elvezetve a nedvességet a bőrfelszínről. A középső réteg (pl. egy pulóver) megtartja a hőt, így praktikus viselet a hidegebb napokon. A külső réteg pedig időjárástól függően lehet egy kabát vagy széldzseki, ami egyaránt véd a széltől és csapadéktól. A világ első technikai aláöltözőjét is Helly Hansennek köszönhetjük, a Lifa 1970 óta egyre nagyobb elismertségnek örvend, és segíti a hidegben dolgozók és sportolók életét.

A réteges öltözködési módszert mindenkinek érdemes követnie, aki télen is a szabadban sportol, akár síel, akár snowboardozik, akár fut vagy kerékpározik. Futóként én is igyekszem rétegesen öltözködni, és tudom, hogy a legfontosabb ruhadarab az aláöltöző, hiszen ez érintkezik közvetlenül a testtel, ez tartja melegen, és ez a ruhadarab kell ahhoz is, hogy a test felszínén keletkező izzadság el tudjon párologni, és ne maradjon a bőrön.

Mínusz 10 fok alatt is a szabadban futok, fázni viszont értelemszerűen nem szeretek, ezért is örültem nagyon, hogy tesztelhetem a Helly Hansen Lifa Merino ½ Zip aláöltözőjét. Szerencsémre pont akkor kaptam meg, amikor az idei tél a legdurvább arcát mutatta, röpködtek a mínuszok. Eddig általában négy réteget viseltem felül, mert a hátam elég fázós, egy hosszú ujjú aláöltözőt, egy vékony futópólót, rajta egy futópulóvert, és végül egy mellényt – ilyen szettben vészeltem át a tavalyi igen hideg telet.

Amikor megfogtam a Lifa Merino aláöltözőt, tudtam, hogy most már nem lesz szükség a vékony futópólóra az aláöltöző fölött, mert már első tapintásra nagyon melegnek éreztem, amikor pedig felvettem, szinte biztos voltam benne, hogy a kinti mínusz 12 fokban sem fog fázni a hátam. Rávettem a megszokott pulóvert és a mellényt, és indulhatott a futás.

 

Az első 1-2 kilométer mindig arról szól, hogy a testem kellően bemelegedjen és ráhangolódjon a mozgásra, ilyenkor előfordul, hogy még kicsit fázom, de aztán ahogy üzemi hőfokra kapcsol a szervezetem, ez az érzés általában elmúlik. A Lifa Merinot viselve a „kicsit fázás”szakasza nagyon lecsökkent, pár száz méter után éreztem, hogy a felsőtestem komfortos melegbe burkolózott, amikor pedig rendesen bemelegedtem, nem szépítek, azt éreztem, hogy egy kályhában futok, majdhogynem melegem volt! Ennyit számít egy jó aláöltöző! És azért is nagyon jó, hogy ezt viseltem, mert így eggyel kevesebb ruhadarabot kell magamra aggatni, kevésbé tekerednek rajtam a különböző ruhadarabok, és még mosnom sem kell annyit!

De egy futás nem futás, azóta többször viseltem ezt a ruhadarabot, és mindig ugyanazt tapasztaltam: kényelmes, meleg, nem dörzsöl, tökéletesen illeszkedik a testre, és még intenzív mozgás esetén sem tartja magában az izzadságot, hanem elvezeti, sosem ázott át és maradt nedves, minden futás végén szárazon vettem le. Nem mellesleg pedig szép, mutatós ruhadarab, puha merinó gyapjúból, a mosás sem ront a minőségén, ugyanolyan puha maradt, könnyen, gyorsan megszárad. Félig zipzáras kialakításának köszönhetően könnyen levehető, viszont magas nyaka véd attól, hogy befújjon alá a hideg szél, és megakadályozza, hogy a csősál alól akár egy milliméternyi bőrfelület is kikandikáljon és érezze a hideg levegőt.

A Lifa Merino „kistestvére” a Merino Light is szerette volna, ha megfuttatom, ez egy vékonyabb, könnyebb, kevésbé meleg anyagból készült, viszont hasonlóan jó tulajdonságokkal bír, mint a melegebb aláöltöző. Nagyon jól néz ki, kényelmes, és néhány fokkal melegebb időben (2-3 foktól) tökéletes választásnak bizonyult a futópulóverem alá. Ugyanúgy nem izzadtam bele, kényelmes, nem dörzsölt sehol, nem tekeredett meg rajtam, melegen és szárazon tartotta a testem az edzés során.

Nemcsak futóknak ajánlom jó szívvel a Helly Hansen aláöltözőit, hanem bringásoknak, teljesítménytúrázóknak, télen is kirándulóknak, és persze azoknak, akik síelni és snowboardozni indulnak. Jó minőségű, tartós, strapabíró, jól használható ruhadarabok, ezeknek köszönhetően tutira nem fogok fázni a következő néhány télen sem!

Az aláöltözőkért köszönet a Helly Hansennek és a Well PR-nak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X