Főoldal > MOZGÁS > Így kezd el mozogni egy igazi életmódváltó

Így kezd el mozogni egy igazi életmódváltó

diétaedzéséletmódváltásÉletmódváltókfogyásizomlázmozgásszemélyi edzőzsírégetés
0

Írta:

Elkezdődött a Házipatika.com két újságírójának életmódváltása: Andi és Sanyi 3 hónap alatt teljesen megújul majd, kövesd őket és mozgásprogramjukat te is!

Andi és Sanyi mozgási állapotfelmérését a program személyi edző szakértője, Kiss Gergely végezte. Geri mindkettejük testméreteit és testsúlyát lemérte és feljegyezte, ezekből az adatokból látható és mérhető majd a változás, amelyet az életmódváltó program során a két résztvevő elér. Emellett pedig az erőnlétükről is képet kaptak, mindketten a lépcsőzőgépen, illetve néhány alapvető mozgás végrehajtásával (pl. fekvőtámasz, plank, falnál guggolás) tesztelték, milyen formában is vannak.

„Az állapotfelmérés után jól látható, hogy mind Andinál, mint Sanyinál ugyanannyira fontos lesz az állóképesség fejlesztése, mint az, hogy külsőleg mennyit formálódik a testük. A szívük és a tüdejük egyelőre nincs hozzászokva a fizikai terheléshez, ezért arra is szeretnék nagy hangsúlyt fektetni a következő hetekben, hogy a keringési és a légzőszervrendszert fejlesszük. A lépcsőzőgépes teszt megmutatta, hogy az inaktív életmódnak és az ülő munkának köszönhetően nyugalmi állapotból a mozgás hatására túl hirtelen emelkedik meg a pulzusuk. Ez arra utal, hogy a szervezet nincs hozzászokva a terheléshez, mindkettejük állóképessége alacsony. Emiatt a terhelés hatására az izmok gyorsabban használják fel a tápanyagot és az oxigént, mint ahogyan azt a szív az izmokba tudná szállítani, így anaerob állapot lép fel és jön a hirtelen, kellemetlen savasodás. De ettől nem kell megijedni, mert az aerob állóképesség remekül fejleszthető.” – mondja Kiss Gergely.

Az ülő, mozgásszegény életmód nem csak a szívet, a keringési rendszert és a tüdőt viseli meg, de a vázizomzatra is rossz hatással van. Sajnos az ülő munka kifejezetten romboló tud lenni, sok izmunkat egyáltalán nem használjuk ülés közben, emiatt pedig leépülnek, legyengülnek, elsorvadnak.

„A hátizmok megnyúlnak, a mellizmok és hasizmok rövidülnek – gondolj bele, milyen természetellenes testtartásban ülsz egész nap a számítógép előtt –, görbül a hát, beesik a váll. Ezek sajnos Andira és Sanyira is többnyire jellemzőek – de jó hír, hogy rendszeres edzéssel és nyújtással ezek a hibák korrigálhatók, ezekre is rámegyünk a következő hetekben.”

Andi és Sanyi is megkapták az edzéstervüket Geritől, minden második héten növekszik majd az edzésterhelés a program során, és az elvégzendő gyakorlatok is komplexebbé válnak majd, ahogy erősödnek és ahogy javul a testtudatuk.

Sanyi hetente kétszer mozog majd, az edzéseit 20 perc könnyű futással indítja, hogy az aerob kapacitását növelhesse, illetve beindulhassanak a zsírégető folyamatok a testében. Ezután saját testsúlyos, illetve súlyzós gyakorlatokat fog otthon végezni olyan magas ismétlésszámmal, amely segíti a gyakorlatok helyes kivitelezésének rögzülését. Fontos, hogy mivel kezdő, ezért egy izomcsoportra nem végez majd sok gyakorlatot, hogy elkerülhesse a sérülést és a túlterhelést.

Andi is kétszer edz majd minden héten, ő viszont edzőteremben csinálja majd meg a Geri által neki szánt gyakorlatokat. Nála is fontos, hogy elsajátítsa a mozdulatok tökéletes kivitelezését, ezt a magas ismétlésszám segíti. Ahogy fejlődik és erősödik, úgy kap majd bonyolultabb gyakorlatokat, egyelőre izomcsoportonként két gyakorlatot végez, hogy ne terhelje túl a testét.

Az életmódváltás nem mindig könnyű, de ennek ellenére érdemes belevágni és törekedni a változásra. Ha eddig rendszeresen nem mozgott valaki, akkor előfordulhatnak kezdeti nehézségei, ezekről is érdemes beszélni, hogy lehessen rájuk számítani.

„Aki eddig nem sportolt, és most belevág, az tapasztalhat néhány dolgot, amivel eddig nem találkozott, és ami nehézséget is jelenthet. Ilyen például az izomláz, ami egy elhanyagolt, sportolástól, testmozgástól elszokott test számára elég fájdalmas is lehet, ez pedig aztán a mozgást is korlátozhatja. Ilyenkor a feladás lehetősége is felmerülhet az életmódváltókban, de a fájdalom elmúlik, az izmok erősödnek, alkalmazkodnak a megváltozott terheléshez. Azt is jó tudni, hogy a változás, izmosodás, fogyás nem következik be már az első alkalom után, az emberek viszont türelmetlenek, és azt gondolják, hogy ha ők megtettek mindent, de még sincs változás, akkor nincs értelme csinálni. De igenis van értelme csinálni, csak tudni kell, hogy a 2 év alatt felszedett súlyfelesleg nem tűnik el 2 edzés után, és az évekig nem mozgatott izmok sem válnak egy élsportoló izmaivá 3 perc alatt! Sőt, az edzés által keltett pozitív hormonális hatás – vagyis a boldogsághormonok – sem jelentkeznek azonnal, az energiaszintet sem növeli még a legelső edzés. Érdemes kitartani és megküzdeni a nehézségekkel, mert a befektetett erőfeszítés megtérül, és hamarosan a testünkben és a lelkünkben is érezni fogjuk a mozgás hatásait.” – mondja a személyi edző.

Kövesd Andi és Sanyi életmódváltását a Házipatikán és a WellnessCafe-n!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X