Főoldal > MOZGÁS > Ezek a jelek arra utalnak, hogy túl sokat edzel

Ezek a jelek arra utalnak, hogy túl sokat edzel

alakformálásmozgássporttesttúledzészsírégetés
0

Írta:

Nem csak a mozgásszegény életmód káros, de a túl sok edzés sem tesz jót. Ennek egyértelmű jelei is vannak, amikre nem árt még időben odafigyelni.

Megváltozott étvágy

A rendszeres mozgásnak természetes velejárója lehet, ha bizonyos mértékben nagyobb lesz az étvágy, hiszen az elégetett kalóriákat pótolni kell. Bajt az jelezhet, ha szélsőségesen nő, illetve csökken az éhségérzet és a bevitt táplálék mennyisége.

Ízületi fájdalmak

Ha soha nem voltak ízületi gondjaid, azonban mióta intenzíven edzel, ez gyakori probléma, előfordulhat, hogy a túledzésre reagál így a tested. Csökkentsd edzéseid számát, intenzitását. Ha enyhülnek a panaszaid, valószínűleg túlzásba vitted a mozgást.

Kóros fáradékonyság

Ki ne szeretné az edzést követő édes fáradtság érzését? Ez minden alapos testmozgást követően jelentkezik, ám pihenést, regenerálódást követően ez nem csak elmúlik, de plusz energiákká alakul át. Ha te mégsem ezt tapasztalod, sőt állandó fáradékonysággal küzdesz úgy, hogy a napi 7-8 óra alvásból nem engedsz, akkor többet mozogtál, mint amire neked valójában szükséged van.

Gyakori betegeskedés

Bármilyen furcsának tűnik, de a túledzés egyik gyakori jele lehet az, ha gyakrabban dönt  ágynak valami nyavalya, mint előtte. Ennek oka az, hogy míg a normál mennyiségű és intenzitású testedzés erősíti az immunrendszert, addig a túl sok és kemény edzés épp az ellenkező hatást váltja ki. Így a szervezet kisebb-nagyobb betegségekkel jelzi, hogy igényt tart a regenerálódásra.

61863946 - two fit young women friends lying down tired after workout exercising in a park. active healthy lifestyle concept

Szexuális vágy csökkenése

A harmonikus életvitel többnyire a szexuális élet kiegyensúlyozottságával jár együtt. Ha utóbbi esetében valamilyen zavar keletkezik, mint például a vágycsökkenés, akkor az a lelki okok mellett arra is utalhat, hogy a tested nem tudja tolerálni a rengeteg edzést. Ez pedig intő jel arra, hogy lassíts a tempón.

Ingerlékenység

Ha az állandó idegeskedés, feszültség nagyjából egy időben kezdődött az edzéseiddel, akkor az valószínűleg nem véletlen. A túlzásba vitt testmozgás miatt nem csak ingerlékenyebb lehetsz, de szeszélyesebb és kiszámíthatatlanabb is. Sőt, sokan még depresszív hangulatról is beszámolnak. Ne kínozd magad értelmetlen és kőkemény edzésekkel, mert sem a fizikai, sem a mentális egészségednek nem teszel jót vele.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X