Főoldal > MOZGÁS > Te miért nem kezdtél még el mozogni?

Te miért nem kezdtél még el mozogni?

edzésegészségfogyásmozgássportsportcipővásárlás
0

Írta:

Lehet, hogy te is örök újrakezdő vagy?

A friss WHO felmérés szerint a magyar lakosság több mint 38 százaléka nem végez elegendő testmozgást. A mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás hazánkat Európa legelhízottabb nemzetévé tette. Az unalomig ismételt életmódváltásra buzdító tippek helyett célravezetőbb lehet, ha azonosítjuk a mozgásszegény életmód hátterében álló problémát.

Vajon miért lehet az, hogy egyesek teljesen rákattannak a sportolásra és szinte elvonási tüneteik lesznek, ha nem mehetnek? És mi a helyzet az örökös újrakezdőkkel, akik tudják, hogy kell(ene), de valami mindig közbejön? Mi gátolja meg őket abban, hogy megtegyék az első (futó)lépést? Ez is, mint annyi minden más, fejben dől el. A Jófogás csapata összegyűjtött néhány tipikus kifogást és megoldási javaslatot.

“Nem tudok futni, mert egyből kifulladok”

Lassíts! A hatékony zsírégetéshez alacsony pulzusszám szükséges, ha nagyon kapkodod a levegőt, az azt jelenti, hogy túl gyorsan, vagyis magas pulzussal futsz. A megfelelő tempó meghatározásához segít a beszéd-teszt: ha lihegés nélkül tudsz beszélgetni kocogás közben, akkor a zsírégető zónában vagy, és jó a tempó.

“Nincs időm sportolni”

Kezdd el kis lépésekkel! Mozgólépcső vagy lift helyett lépcsőzz, a bevásárlóközpontban parkolj a bejárattól minél messzebb, szállj le egy megállóval előbb és sétálj. Esetleg járj bringával dolgozni; ezzel nem csak mozogsz, de a környezetért is teszel és időt is spórolsz, hiszen elfelejtheted a dugóban araszolást.

 “Sportolni unalmas”

Vigyél magaddal egy barátot vagy csatlakozz egy klubhoz! Együtt könnyebb, elkezdeni legalábbis mindenképp. A közös sportolás motiváló, ráadásul olyan inspiráló embereket ismerhetsz meg, akik szó szerint megváltoztathatják az életedet.

“Nem szeretek futni!”

Találd meg az igazit! Tény, hogy a futás manapság nagyon divatos, de sok minden mást is kipróbálhatsz. Menj el úszni, jógázni vagy TRX-ezni, biciklizz vagy túrázz. Biztos, hogy te is megtalálod a neked megfelelő mozgásformát.

“Nincs pénzem drága kütyükre és sportcuccokra”

Nézz szét a használtáru piacon! Nem kell súlyos tízezreket költened, ha okosan vásárolsz. Érdemes szétnézni például a Jófogás oldalán, mert a pulzusmérős órától az újszerű futócipőn át mindent megtalálsz. Ráadásul ha használtat veszel, még a környezetvédelemért is teszel.

Forrás: DeepInsight


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X