Főoldal > MOZGÁS > Válassz edzésformát személyiségednek megfelelően 

Válassz edzésformát személyiségednek megfelelően 

aerobikcsoportos edzésedzéserősítő edzésfutásgyaloglásjógamozgássport
0

Írta:

A rendszeres sportolás nagy elhatározásokkal indul, mégis sokszor kudarc a vége. Nem biztos, hogy a lustaság az oka, inkább az, hogy nem hozzád illő mozgást választottál.

Amikor új edzéstípust kezdesz el, a döntésedet általában az határozza meg, milyen sportágak népszerűek, mit csinál a barátnőd, a példaképed, a reklámok szereplői. Elképzeled magad a felkelő nap fényében futni a parkban, kitartóan tempózni az uszodában, vagy megnyerni egy teniszmeccset. Kár, hogy utálsz hajnalban kelni, unod a monoton mozgást, vagy nehezen viseled a vereséget.

Mielőtt edzésformát választanál, gondold át, milyen személyiségtípus vagy. Könnyen barátkozol, szeretsz emberek közt lenni, vagy inkább egyedül hajtod végre a legtöbb feladatot? Szereted a kihívásokat, a szokatlan dolgokat, vagy akkor érzed magad biztonságban, ha minden a megszokott kerékvágásban halad?

Az sem mindegy, milyen az állóképességed, teherbírásod, kitartásod. Vannak, akikben túlteng az energia, rövid ideig maximális fordulatszámon pörögnek, de hamar elfáradnak. Mások nehezebben kezdenek hozzá az edzéshez, ám amint ráhangolódtak, másfél-két órán keresztül gond nélkül bírják a terhelést.

A változatosságra vágyók is másféle sportot igényelnek, mint a monotóniát jól tűrők. Ha ezekhez a tulajdonságokhoz hozzáteszed a testalkatod típusát, könnyen találsz olyan sportot, amit nem kínszenvedés, hanem öröm lesz hosszú távon is folytatnod.

Nyüzsgő, társaságkedvelő vagy? Neked találták ki a csoportos aerobik órákat, a csapatban történő futást, de ha kevésbé megerőltető sportra vágysz, a gerinctorna-órákon is kitűnő a hangulat.

fitness, sport, training, gym and martial arts concept - group of women working out fighting technique in gym

Magadnak való, önálló személy vagy? Bizonyára kínosan éreznéd magad mások szeme láttára edzeni. Menj inkább egyedül futni, és ha erősítő edzésre vágysz, beszerezhetsz otthonra kézi súlyzókat, rudat, padot. Így a saját ritmusodban, önmagadhoz mérten fogsz fejlődni.

Szereted az állandóságot? Válszad a callanetics órákat, ahol sok egyforma, pici mozdulatot kell elvégezni, miközben nagyon megdolgoztatod a mélyizmokat. Néhány hét alatt remek alakod lesz! A pilates is jó választás, itt is lesznek ismétlődő gyakorlatok, az oktató külön odafigyel minden résztvevőre.

Teljesítménycentrikus vagy? Akkor nem csak azért sportolsz, hogy átmozgasd magad az ülőmunka után. Fontos számodra, hogy célokat tűzz ki, és kitarts mellettük. A súlyzós edzés épp neked való, hiszen fokozatosan kell emelni az ismétlésszámot és/vagy a súlyok nehézségét. De a futás, úszás is szóba jöhet, a távok és a tempó emelésével.

Pörgős, tevékeny, energikus vagy? Ekkor érdemes kétféle módszert kipróbálnod. Valakinek ilyenkor egy megnyugtató, relaxáló mozgásforma válik be, mint a jóga, a tempós gyaloglás. Segít elengedni a feszültséget, átváltani lassabb fordulatszámra.

Ha neked ez mégsem esik jól, mert megőrülsz a lassú, hosszan kitartott mozdulatoktól, próbáld ki az ellenkezőjét. Válassz gyors aerobikot, vagy pattanj kerékpárra, esetleg vegyél részt egy kangoo-edzésen! Így szinte elégeted a nyugtalanságot, a felesleges energiákat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X