Főoldal > MOZGÁS > Állj fel és evezz!

Állj fel és evezz!

evezésmozgássportSUPvíz
0

Írta:

Hallottál már az egyik legjobb tavaszi-nyári őrületről, a SUP-ról? Ha nem, most megismerheted!

A SUP, vagyis a Stand Up Paddle egy Hawaii-ról származó szabadidős tevékenység, melynek lényege, hogy egy szörfhöz hasonlító deszkán állva evezel. Magyarországon körülbelül 5 éve kezdett elterjedni. Abban különbözik a kajaktól vagy a kenutól, hogy más perspektívából látod azt a vízközeget, ahol evezel, hiszen állva, a vízfelület fölött vagy.

Az evezéshez elsősorban egyensúlyérzékre van szükség, és nyilván nem árt ha jó úszó vagy. A mentőmellény használata bizonyos nyílt vizeken kötelező (pl. a Dunán) és főszabály szerint a parttól 500 méterre lehet beevezni.

Ha kedvet kapnál az állva evezéshez, érdemes először kölcsönzőben bérelni és kipróbálni, mielőtt beruházol egy SUP-ra, hiszen az ára elég borsos. A Balatonon több helyen, de a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, és több Budapest környéki tóparton is ki lehet próbálni ezt a fajta mozgásformát, hiszen a legtöbb nagyobb szabadstrand vizibicikli- kölcsönzője szomszédságában már SUP kölcsönzővel is találkozhatsz.

Ha pedig annyira megtetszik, hogy vásárolnál is egy deszkát még a nyár előtt, érdemes a tavalyi leárazott modellek közül is válogatni. Egy bevásárlóközpontban kapható százezer forint körüli deszka már kezdőként kellő élményt nyújthat a nyári strandolások során, de a határ a csillagos ég. Egy prémium kategóriás deszkáért akár a félmillió forintot is elérik a kereskedők. És a deszkához evezőt is kell venned, amiből azonban nem érdemes spórolni, hiszen az evezőnél fontos szempont a súlya. Egy könnyebb, kényelmes fogású karbon evezőnél 40-60 ezer forint körüli kiadásra számíthatsz. A sup-okra amúgy 2 év garanciát szokás adni.

Ha már biztonságosan tudod használni akkor kitárul előtted a világ, és érdemes a különböző szakágak felé is kitekinteni. Stílusban megkülönböztethetünk túra (stabil, de gyors), race (nagyon gyors, de kevésbé stabil verseny), fitness-jóga (stabilitást elősegítő gyakorláshoz)  wind (szörf), és többszemélyes (2-8 fős) supokat.

Kialakításban pedig kétféle típus létezik: a felfújható és a hagyományos merev deszka. A felfújható sup előnyei, hogy könnyedén szállítható, hiszen egy nagyobb méretű hátizsákra összecsukható, viszont ennek köszönhetően rövidebb az élettartama is.

Fotók: Nedjalkov Bea


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
10 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X