Főoldal > MOZGÁS > Állj fel és evezz!

Állj fel és evezz!

evezésmozgássportSUPvíz
0

Írta:

Hallottál már az egyik legjobb tavaszi-nyári őrületről, a SUP-ról? Ha nem, most megismerheted!

A SUP, vagyis a Stand Up Paddle egy Hawaii-ról származó szabadidős tevékenység, melynek lényege, hogy egy szörfhöz hasonlító deszkán állva evezel. Magyarországon körülbelül 5 éve kezdett elterjedni. Abban különbözik a kajaktól vagy a kenutól, hogy más perspektívából látod azt a vízközeget, ahol evezel, hiszen állva, a vízfelület fölött vagy.

Az evezéshez elsősorban egyensúlyérzékre van szükség, és nyilván nem árt ha jó úszó vagy. A mentőmellény használata bizonyos nyílt vizeken kötelező (pl. a Dunán) és főszabály szerint a parttól 500 méterre lehet beevezni.

Ha kedvet kapnál az állva evezéshez, érdemes először kölcsönzőben bérelni és kipróbálni, mielőtt beruházol egy SUP-ra, hiszen az ára elég borsos. A Balatonon több helyen, de a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, és több Budapest környéki tóparton is ki lehet próbálni ezt a fajta mozgásformát, hiszen a legtöbb nagyobb szabadstrand vizibicikli- kölcsönzője szomszédságában már SUP kölcsönzővel is találkozhatsz.

Ha pedig annyira megtetszik, hogy vásárolnál is egy deszkát még a nyár előtt, érdemes a tavalyi leárazott modellek közül is válogatni. Egy bevásárlóközpontban kapható százezer forint körüli deszka már kezdőként kellő élményt nyújthat a nyári strandolások során, de a határ a csillagos ég. Egy prémium kategóriás deszkáért akár a félmillió forintot is elérik a kereskedők. És a deszkához evezőt is kell venned, amiből azonban nem érdemes spórolni, hiszen az evezőnél fontos szempont a súlya. Egy könnyebb, kényelmes fogású karbon evezőnél 40-60 ezer forint körüli kiadásra számíthatsz. A sup-okra amúgy 2 év garanciát szokás adni.

Ha már biztonságosan tudod használni akkor kitárul előtted a világ, és érdemes a különböző szakágak felé is kitekinteni. Stílusban megkülönböztethetünk túra (stabil, de gyors), race (nagyon gyors, de kevésbé stabil verseny), fitness-jóga (stabilitást elősegítő gyakorláshoz)  wind (szörf), és többszemélyes (2-8 fős) supokat.

Kialakításban pedig kétféle típus létezik: a felfújható és a hagyományos merev deszka. A felfújható sup előnyei, hogy könnyedén szállítható, hiszen egy nagyobb méretű hátizsákra összecsukható, viszont ennek köszönhetően rövidebb az élettartama is.

Fotók: Nedjalkov Bea


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X