Főoldal > MOZGÁS > Ennyi ideig tartsd a planket, ha lapos hasat szeretnél

Ennyi ideig tartsd a planket, ha lapos hasat szeretnél

core tréningedzéserősítéshasizomizomizomerősítéskockás haslapos hasplanktörzserősítés
0

Írta:

A plank igazán hatékony alakformáló gyakorlat, mely számos izomcsoportot megmozgat. De vajon meddig is kell kitartanunk, ha látványos eredményeket szeretnénk elérni?

A plank az utóbbi időben nagy népszerűségre szert tett, otthon is végezhető gyakorlat, mely egyszerűnek tűnik, ám annál nagyobb erőbedobást igényel. A plankelés erősíti a vállövet, a hát felső izmait, a gerincet tartó izmokat, és nem utolsó sorban a hasizmokat, valamint a láb izmait.

Így csináld!

Többféleképpen is kivitelezheted a magyarul hídtartásnak vagy deszkapóznak nevezett tartást. Az egyik a nyújtott karú változat, melyben a kezek a vállak alatt, illetve annál egy kicsit szélesebb támasztják a talajt, mintha fekvőtámaszhoz készülnél. A lábujjak aljával szintén támaszkodj a talajra, és feszítsd meg a fenék izmait, hogy stabilizáld a tested. A lábak is feszesek, de ügyelj rá, hogy ne feszítsd vagy nyújtsd meg túlságosan a térdeket. A fej, a nyak és a gerinc egy vonalban van, egyenes a hát. Ehhez a legjobb, ha a tekinteted fixálod egy ponton a padlón, nagyjából a kezedtől 30 centiméterre, előre.

Ennél a változatnál elterjedtebb, és kicsit könnyebb az, amikor az alkarodon támaszkodsz. Az alkarod helyezd a padlóra, úgy, hogy párhuzamos legyen a testeddel, a könyököd a váll alatt legyen. Létezik még a térdelős változat is, amikor a térdek a talajon vannak. Kezdőknek azért ajánlott ez a könnyített változat, mert így hozzászoktathatják a testüket a pózhoz, a tartás viszont nem terheli a hát alsó részét.

Az ideális időtartam

Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érd el, sorozatban három planket érdemes végezned, mindegyiket egy percig tartva – mondja Doug Sklar, személyi edző. Ha viszont csak most kezded a plankelést, akkor nem árt az óvatosság. Ebben az esetben inkább ne kockáztasd a sérülést, és csökkentsd az időtartamot, valamint a plankek számát.

Slim fit girl doing planking core muscles exercise indoors at home in the living room side view fitness healthy lifestyle and diet concept.

Ne vidd túlzásba!

„Ha erőnkhöz mérten túl sokáig tartjuk a planket, megterheljük a hát alsó részét. Ahogy kezdünk fáradni, úgy kezdjük automatikusan homorítani a hátunkat, és ekkor áll fenn a sérülés veszélye. Ha tehát egy percet túl hosszúnak érzel, akkor kezdetnek tartsd csak 10 másodpercig, pihenj 5-10 másodpercet, majd ismét tartsd 10 másodpercig a planket. Ezt a folyamatot ismételd meg 3-6-szor” – mondja Sklar.

Ne aggódj amiatt, hogy elég hatékony lesz-e így az edzés. Egy rövidebb plank is alaposan megdolgoztatja az izmokat, és akkor is érezheted az erősítő hatást, hogyha nem egy, hanem csak fél percig tartod ki a pózt – teszi hozzá az edző.

Emeld a tétet!

A másik oldalról, ha a kitartó gyakorlás eredményeként eljutottál már odáig, hogy egy perc plankelés semmiségnek tűnik, akkor nehezíthetsz a pózon úgy, hogy még jobban behúzod a hasad, illetve megfeszíted a fenék- és a combizmokat.

Bármilyen szinten is állj, általános szabály, hogy csak addig tartsd a planket, amíg a helyes pozícióban tudsz maradni. A cél a tökéletes forma legyen, és ezen keresztül tudsz sérülés nélkül fejlődni, erősödni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X