Főoldal > MOZGÁS > Ennyi ideig tartsd a planket, ha lapos hasat szeretnél

Ennyi ideig tartsd a planket, ha lapos hasat szeretnél

core tréningedzéserősítéshasizomizomizomerősítéskockás haslapos hasplanktörzserősítés
0

Írta:

A plank igazán hatékony alakformáló gyakorlat, mely számos izomcsoportot megmozgat. De vajon meddig is kell kitartanunk, ha látványos eredményeket szeretnénk elérni?

A plank az utóbbi időben nagy népszerűségre szert tett, otthon is végezhető gyakorlat, mely egyszerűnek tűnik, ám annál nagyobb erőbedobást igényel. A plankelés erősíti a vállövet, a hát felső izmait, a gerincet tartó izmokat, és nem utolsó sorban a hasizmokat, valamint a láb izmait.

Így csináld!

Többféleképpen is kivitelezheted a magyarul hídtartásnak vagy deszkapóznak nevezett tartást. Az egyik a nyújtott karú változat, melyben a kezek a vállak alatt, illetve annál egy kicsit szélesebb támasztják a talajt, mintha fekvőtámaszhoz készülnél. A lábujjak aljával szintén támaszkodj a talajra, és feszítsd meg a fenék izmait, hogy stabilizáld a tested. A lábak is feszesek, de ügyelj rá, hogy ne feszítsd vagy nyújtsd meg túlságosan a térdeket. A fej, a nyak és a gerinc egy vonalban van, egyenes a hát. Ehhez a legjobb, ha a tekinteted fixálod egy ponton a padlón, nagyjából a kezedtől 30 centiméterre, előre.

Ennél a változatnál elterjedtebb, és kicsit könnyebb az, amikor az alkarodon támaszkodsz. Az alkarod helyezd a padlóra, úgy, hogy párhuzamos legyen a testeddel, a könyököd a váll alatt legyen. Létezik még a térdelős változat is, amikor a térdek a talajon vannak. Kezdőknek azért ajánlott ez a könnyített változat, mert így hozzászoktathatják a testüket a pózhoz, a tartás viszont nem terheli a hát alsó részét.

Az ideális időtartam

Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érd el, sorozatban három planket érdemes végezned, mindegyiket egy percig tartva – mondja Doug Sklar, személyi edző. Ha viszont csak most kezded a plankelést, akkor nem árt az óvatosság. Ebben az esetben inkább ne kockáztasd a sérülést, és csökkentsd az időtartamot, valamint a plankek számát.

Ne vidd túlzásba!

„Ha erőnkhöz mérten túl sokáig tartjuk a planket, megterheljük a hát alsó részét. Ahogy kezdünk fáradni, úgy kezdjük automatikusan homorítani a hátunkat, és ekkor áll fenn a sérülés veszélye. Ha tehát egy percet túl hosszúnak érzel, akkor kezdetnek tartsd csak 10 másodpercig, pihenj 5-10 másodpercet, majd ismét tartsd 10 másodpercig a planket. Ezt a folyamatot ismételd meg 3-6-szor” – mondja Sklar.

Ne aggódj amiatt, hogy elég hatékony lesz-e így az edzés. Egy rövidebb plank is alaposan megdolgoztatja az izmokat, és akkor is érezheted az erősítő hatást, hogyha nem egy, hanem csak fél percig tartod ki a pózt – teszi hozzá az edző.

Emeld a tétet!

A másik oldalról, ha a kitartó gyakorlás eredményeként eljutottál már odáig, hogy egy perc plankelés semmiségnek tűnik, akkor nehezíthetsz a pózon úgy, hogy még jobban behúzod a hasad, illetve megfeszíted a fenék- és a combizmokat.

Bármilyen szinten is állj, általános szabály, hogy csak addig tartsd a planket, amíg a helyes pozícióban tudsz maradni. A cél a tökéletes forma legyen, és ezen keresztül tudsz sérülés nélkül fejlődni, erősödni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X