Főoldal > MOZGÁS > Jóga a deszkán – teszteld!

Jóga a deszkán – teszteld!

evezésjógamozgássportSUPSUP jóga
0

Írta:

A SUP-ról már biztosan hallottál – de azt tudtad, hogy a deszkán nemcsak állva lehet evezni? Ha már szert tettél némi rutinra, akkor akár még jógázhatsz is rajta!

Nyilván nem árt, ha van már tapasztalatod mindkét mozgásformát illetően, hogy élménydúsan tudd ötvözni ezt a tevékenységet. A SUP, vagyis a Stand-Up-Paddle egy szörfhöz hasonlító deszka, melyen állva lehet evezni. A SUP-jóga úgy kombinálja a két sportot, hogy az evezés helyett az ászanákat kell végrehajtani a deszkán egyensúlyozva. A mozgás rendkívül hatékonyan erősíti a törzs izmait, a mély – és a tartóizmokat. Fejleszti a stabilitási és egyensúlyozási képességet, növeli a koncentrációt. Mindeközben meditatív hatásának köszönhetően kikapcsolja az elmét, és megnyugtatja a fáradt idegpályákat – tehát úgy lazít el, hogy közben erősít és fejleszt.

Young woman doing yoga on the paddleboard on the lake with calm water and reflection during the morning light

A SUP jógát teljesen kezdőknek is érdemes kipróbálni, hiszen ha az állva evezésben még nem is érez valaki kellő magabiztosságot, a jógázás során ülve, és fekve is hozzá lehet szokni a deszkán történő egyensúlyozáshoz. A gyakorlott jógásoknak pedig igazán különleges élményt adhat, hogy a megszokott pózokat nem stabil talajon, hanem enyhén hullámzó vízfelületen egy deszkán lehet elvégezni. A stabilitás megőrzése egyértelműen erősít, gyakorlatilag tetőtől talpig. A jóga gyakorlása pedig nyújt, és szintén erősít is egyben, így ezzel a kombinációval tökéletesen karban tarthatjuk a testünket. A SUP jógára legideálisabb időszak pont most kezdődik, hiszen tavasztól őszig van igazán szezonja a szabad levegőn és vízparton végzett testmozgásnak.

A testi feltöltődés mellett nem elhanyagolható szempont a SUP jóga mellett, hogy szellemileg is teljesen kikapcsol. A meditatív jellegű tevékenység egyik előnye, hogy mentálisan kipihened magad, miközben a tested pedig aktív munkát végez.

Magyarországon több helyen is ki lehet próbálni a deszkán történő jógázást, például a Balatonon, a tatai Öreg-tavon vagy a Tisza-tónál.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X