Főoldal > MOZGÁS > Nincs időd az edzésre? Így égethetsz kalóriát a legkönnyebben

Nincs időd az edzésre? Így égethetsz kalóriát a legkönnyebben

egészségegészségmegőrzésgyors edzésmozgásneatsport
0

Írta:

Akkor sem kell feladnod a testmozgást, hogy nincs időd, energiád fitneszterembe, tornaórára járni.

A fogyókúra-kutatásokban egyre több figyelmet kap az úgynevezett nem edzéses mozgáshoz kötődő hőtermelés (angolul NEAT: non-exercise activity thermogenesis).

Mi is az a NEAT?

A NEAT nem más, mint kalóriaégetés, melyet az alváson, evésen és sportoláson kívüli, hétköznapi tevékenységekkel érünk el. A sétától a gépelésen át a kertészkedésig tulajdonképpen bármi beletartozhat, ami némi erőfeszítéssel jár. Még a legegyszerűbb mozgás is gyorsítja az anyagcserét, ezek a tevékenységek teszik ki napi kalóriaszükségletünk nagy részét. Míg a fizikai munkások esetében értelemszerűen magas a NEAT aránya, az ülőmunkát végzőknél többnyire alacsony. Nekik ezért is érdemes különösen odafigyelniük arra, hogy mozogjanak eleget akkor is, ha ezt nem célzott tornával érik el.

A NEAT elveit a fogyókúrában is jól használhatod, amennyiben hétköznapi tevékenységeidet kicsit a nehezebb végükről fogod meg: vagyis már azzal több zsírt égethetsz, ha többet állsz, nem ülsz le az első adandó alkalommal a buszon, többet sétálsz, nem spórolod meg a gyalogutat.

45840274 - beautiful young and fit blonde woman walking on trail in the woods. workout outdoor.

Hogyan tedd napi szokásossá a nem-edzéses testmozgást?

A NEAT-et úgy építheted a legkönnyebben a hétköznapjaidba, ha minden helyzetben megtalálod a módját annak, hogy kicsit terheld az izmaidat. Ha például nem teheted meg, hogy gyalog menj a munkába, akkor is felmehetsz gyalog a lépcsőn, és ebédszünetben, vagy hazafelé sétálhatsz egyet a parkban. Ha csak lehet, menj egy-két megállót gyalog, vagy pattanj biciklire. A fizikai aktivitás egy életforma, nem pusztán napi egy óra tornát jelent.

Mennyi mozgásra van szükséged egy nap?

A szakemberek szerint napi 10 000 lépés, illetve 40 percnyi fizikai aktivitás az ideális, ami összejöhet a kutyasétáltatástól kezdve a kertészkedésig bármilyen rutintevékenységből, ami némi fizikai erőfeszítéssel és izommunkával jár. Persze, előfordulhat, hogy kreatívnak kell lenned ahhoz, hogy megtaláld a mozgás módját, és például ahelyett, hogy kávézóba ülnél a barátaiddal, inkább sétát kezdeményezel a szabadban.

Mire jó még a NEAT?

Nemcsak a súlyodra nézve vannak pozitív következményei annak, ha ilyen vagy olyan módon, de odafigyelsz a megfelelő mennyiségű mozgásra. A NEAT javítja az általános egészségi állapotodat, ha pedig a napi „előírt” lépésszámot a természetben éred el, akkor sokat tehetsz a lelki egészséged megőrzéséért, és csökkentheted a stressz-szinted. A séta hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, a szellemi frissesség fenntartásához, és nem utolsó sorban az étvágyat is csökkenti. A napi 40 percet nem muszáj egyben lejárnod, a séta akkor is kifejti áldásos hatását, ha például négy, tíz perces blokkra osztod. Ha most egyáltalán nem mozogsz, kezdd napi tíz perccel, és fokozatosan emeld az „adagot”.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X