Főoldal > MOZGÁS > Legjobb alakformáló gyakorlatok térdfájósoknak

Legjobb alakformáló gyakorlatok térdfájósoknak

alakformálásedzésmozgássporttérdfájás
0

Írta:

Azért kezdtél el edzeni, hogy leadd a felesleget, ami miatt egyre jobban fáj a térded? Netán térdízületi kopásos vagy gyulladásos megbetegedésed van? Ne aggódj, számtalan olyan kímélő mozgásforma áll rendelkezésedre, amely remek alakformáló, izomerősítő és kalóriaégető is egyben.

Attól, hogy fájnak a térdeid, még nem kell teljesen nélkülöznöd a testmozgást! Természetesen nem arra biztatunk, hogy kőkemény HIIT edzésbe vagy netán futásba kezdj, hiszen ezek térdprobléma esetén nem javasoltak. A Kalifornia Egyetem kutatói is erre az eredményre jutottak, amikor 250 résztvevőt állapotát követték nyomon 4 éven keresztül. A kutatás során az is kiderült, hogy nemcsak az intenzív testmozgást végzők, hanem a nem mozgók térdízületei is jelentős terhelésnek vannak kitéve. Tehát a túlzásba vitt sport és a teljes passzivitás egyaránt ártalmas. Az alábbi 5 alacsonyabb intenzitású gyakorlat viszont teljesen biztonságos, ráadásul bárhol, bármikor elvégezhető, sőt még eszközt sem igényel.

Használati útmutató

Az edzés során ne ismétlésszámra, hanem időre dolgozz: minden egyes gyakorlatot egy percig végezz! A gyakorlatok között ne tarts szünetet, azonban, ha kész vagy mind az öttel, jöhet a jól megérdemelt 1-1,5 perces pihenő. Ez egy kör, ismételd meg háromszor-ötször, edzettségi szinttől függően.

1. gyakorlat: térdhúzás

Állj egyenesen, kezeid magas tartásban, az ég felé nyújtózva. A bal lábad behajlítva emeld fel a talajról, húzd fel a térded egészen a köldöködig. Közben a karjaid húzd le vízszintesig behajlítva, ezáltal a vállizmokat is bevonva a munkába. Figyelj rá, hogy a testtartásod végig egyenes legyen, a hasizmaid pedig tartsd megfeszítve. Cserélj lábat 30 másodperc után, vagy ha páros körökkel dolgozol, akkor végezheted csak egyik oldalra, majd a következő körben a másikra.

2. gyakorlat: könyök-térd érintés

Maradj álló testhelyzetben, és most oldal irányba emeld fel az egyik lábad behajlítva. A karod ugyanezen az oldalon dolgozzon csak. Közelítsd a vállad és a könyököd, törekedj arra, hogy a kettő összeérjen. Egy kis derékcsavarással a törzsizmokat még jobban megdolgoztathatod. Az előző gyakorlathoz hasonlóan félidőben cserélj lábat, vagy akár a következő körben. Arra mindenképp figyelj, hogy mindkét oldalra ugyanannyit dolgozz a teljes edzés során.

3. gyakorlat: lebegőülés

Ülj le a földre, kezeiddel támaszkodj meg a talajon a hátad mögött, enyhén hátra döntött felsőtesttel.

Emeld meg a lábaid, megtalálva az egyensúlyi helyzetet. Nyújtsd a lábad, és engedd lefelé a törzsed, majd emeld vissza mindkettőt kiinduló helyzetbe. A gyakorlaton úgy könnyíthetsz, ha a térded behajlítva húzod. Haladóknak pedig nem kell a földön kapaszkodniuk, nyugodtan elemelhetik a kezüket! Bármelyik nehézségi szintet is választod, arra nagyon figyelj, hogy hasizomból dolgozz, és ne a lábaid, vállaid rángasd!

4. gyakorlat: boxolás

Ismét helyezkedj álló testhelyzetbe, a hátad tartsd egyenesen, hasizmokat feszítsd meg. Fókuszálj magad elé és tempósan üss előre váltott kézzel. Érezd, ahogy a hasizmok is minden egyes ütéssel keményen dolgoznak. Hogy nagyobb erővel üss, nyugodtan képzeld oda az egyik ellenséged, vagy akire épp dühös vagy. Ez a gyakorlat nemcsak remekül formálja az alakod, de stresszlevezető technikaként is kiválóan alkalmazható.

5. gyakorlat: tartott guggolásból lépegetés

A combok edzésére nincs hatékonyabb gyakorlat a guggolásnál, amelynek számtalan fajtája létezik. Ennél a guggolásban tartás a kiindulóhelyzet, amelyből jobb lábbal lépkedj be a bal lábad mellé, miközben végig mélyen tartod a guggolást, egyenes háttal. Félidőben cserélj lábat, de közben nehogy felállj! A gyakorlat végzése közben ne görnyedj túlságosan előre törzsből, hogy ténylegesen a combizmok dolgozzanak. Ha ez már túl egyszerű, használhatsz DBands-et vagy összekötött normál gumikötelet is, a hatékonyság fokozására.

Fotó: Runtastic


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X